Categories Ljubav

Ništa nas ne privlači tako kao odbijanje!

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

“Čudni su magneti u nama. Ništa nas ne privlači tako dobro kao odbijanje” – jednom je rekao Balašević, a sinoć me je jedna situacija baš prisetila na istinitosti u njegovim rečima! Sigurno ste i vi primetili da mnoge više privlače osobe koje na indirektan ili direktan način pokazuju da nisu zainteresovani, pa zašto više želimo da vreme provodimo sa nekim ko nas odbija nego sa nekim ko nam daje svu pažnju ovog sveta?

Ne možemo da poreknemo činjenicu da kad god se nekome približimo suočavamo se sa rizikom da budemo odbijeni. Bilo da je reč o odbijanju vašeg poziva na kafu, bioskop, izlazak, šetnju, svako bude nekad u životu odbijen. Jedini koji nikada nisu iskusili odbijanje su oni koji nikada nisu komunicirali sa drugim ljudima.

Foto: Pixabay

Odbijanje kao takvo nikada nije prijatno. Međutim, zašto dolazi do toga? Psihološki gledano mnogi ljudi dopadanje drugoj osobi poistovećuju sa ličnom vrednošću. Ukoliko se nekome dopadam to znači vredim, ukoliko se nekome ne dopadam to znači da ne vredim. Vođeni ovom logikom dolazimo do toga da kada je neko nezainteresovan za vas vi imate potrebu da mu dokažete da vredite. Ako vi uistinu znate da vredite nema onda potrebe za dokazivanjem, zar ne? Zašto vam je neophodno tuđe mišljenje da biste verovali u svoje?

Uzećemo kao primer adekvatnu situaciju. Zamislite da vam se udvaraju dva momka, od čega je jedan zainteresovan za vas, dok drugi pokatuje otvoreno ili prikriveno nezainteresovanost za vas. Prvi vam neće biti interesantan zato što u takvom odnosu nećete imati potrebu da dokazujete koliko ste vi savršeni, dobra prilika i da “ubeđujete” da ste baš vi dobar izbor za njega, i samim tim nećete moći svojim sumnjama da potvrdite ličnu vrednost. U drugom primeru vi ste takoreći izazvani, usled čega ćete imati želju da dokažete svoje kvalitete u koje verujete da ih imate, ali ni sami niste sigurni.

Pročitajte i… Čekamo li onoga ko neće doći i otkuda ideja da je za našu sreću uslov imati dečka?

Kliknite na sledeću stranu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA