Categories Ljubav

Počeo sam da mrzim svoju ženu, a onda je samo jedna rečenica spasila naš brak…

Pročitajte iskrenu, emotivnu i toplu ispovest američkog književnika Ričarda Pola Vansa o tome kako je uprkos teškim razmiricama i različitim karakterima upeo da spase svoj brak od propasti. Možda nekom njegov “recept” za sreću i mir u zajedničkom životu i pomogne. Nemojte pustiti da ode onaj koga volite, već se u dvoje potrudite da svoj život oplemenite ljubavlju i kompromisima.

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Moja starija kćerka Džena nedavno mi je rekla: “Moj najveći strah u detinjstvu bio je da da ćete se ti i mama razveti. Kasnije sam shvatila da je možda to bilo bolje nego što ste se toliko svađali. Ipak, na kraju, drago mi je da ste se razrešili sve nesporazume.”

Godinama smo se moja žena Keri i ja svađali. Ponekad nisam bio siguran šta nas je uopšte spojilo, i nikako se nije moglo reći da smo skladan par. Što smo duže bili u braku, razlike su postajale sve veće. Napetost među nama je postala tako velika da su mi poslovna putovanja bila prava olakšanja. Naše svađe su postale toliko česte da sam zaboravio kako uopšte izgleda miran odnos. Sagradili smo emocionalnu tvrđavu oko naših srca. Bili smo na ivici nerava i razvod nam se činio kao jedini izlaz.

Bio sam na promociji jedne knjige kada je kap prelila čašu. Ponovo smo se žestoko posvađali putem telefona i Keri mi je spustila slušalicu. Bio sam usamljen, frustriran, ljut, došao sam do granice svog strpljenja. Tada, u tom trenutku, setio sam se Boga, bio sam ljut i na njega. Pomolio sam se, iako to nije bila klasična molitva – više je ličilo na vikanje. Vikao sam kako je naš brak greška i da više ne mogu da izdržim. Mrzeo sam razvod, ali je bol u braku bila jača. Nisam mogao da shvatim zašto je bilo tako teško biti u braku sa Keri. Ona je bila dobra osoba, i ja takođe. Zašto se onda nismo slagali, zašto sam oženio toliko različitu ženu, zašto ona nije mogla da se promeni?

Plakao sam, slomljen i iscrpljen. U dubini svog tog očaja, odjednom se pojavila snažna inspiracija : “Ne možeš nju promeniti, Rik. Možeš promeniti samo sebe.” U tom trenutku iskreno sam poželeo: “Ako ne mogu da promenim nju, Bože, molim Te, promeni ti mene.” Molio sam se gotovo čitavu noć. Molio sam se i sledeći dan, na putu ka kući. Molio sam se pri ulasku u dom, hodajući u susret hladnoj ženi koja me je jedva i pozdravila. Te noći, kada smo legli u krevet, tako rezervisani i udaljeni, sinula mi je ideja. Znao sam šta treba da uradim.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Pročitajte i… Postoji jedna reč koju nikada ne smete reći partneru. U suprotnom, spremite se na probleme!

Narednog jutra sam se okrenuo prema njoj i pitao je: “Šta mogu da učinim za tebe danas?”. Ljutito mi je odbrusila: “Ništa, zašto pitaš?”.

“Zato što to stvarno mislim. Želim da znam šta to mogu da uradim da tvoj dan bude bolji.”, odgovorio sam.

Cinično me je pogledala, izgovoriviši: “Želiš nešto da uradiš? Idi očisti kuhinju onda”, očekivajući da ću se naljutiti. Ali, umesto toga, ja sam zaista to i učinio – očistio sam kuhinju njoj za ljubav. Sutradan sam joj ponovo postavio isto pitanje. Tada je želela da očistim garažu. Već me je čekao naporan dan, i ona je to znala. Mislio sam da ću poludeti. Ipak, udahnuo sam duboko i uradio ono što je zatražila.

Narednog jutra opet sam upitao Keri šta mogu da učinim za nju. Oči su joj zasuzile.

“Ništa! Ništa ne možeš učiniti. Molim te prestani to da radiš. Zašto me to pitaš!?”, usplahireno je rekla.

“Zato što mi je stalo do tebe. I do našeg braka”, priznao sam.

Pročitajte i… Jednostavno – on je dobar čovek! 15 pokazatelja da kraj sebe imate muškarca kakav se jednom rađa

6 komentara

  1. Magicna recenica…Iako mi je gotovo nerealno da ovako haoticni odnos moze da resi i izvadi stvar.. Agresija se ubija lepom recju,na prostakluk se odgovara manirima,- i – u ovakvom haosu nikad ne daju +…Resenje je obicno tako lako,samo smo obicno zaslepljeni sopstvenim egoizmom i samoljubljem,pa ne uspemo da ga vidimo…

  2. Treba se boriti za ljubav i brak.Najlakse je odustati.Okrenuti se i otici.I gledati samo sebe.Treba usreciti i drugu stranu.Pokusati.Jer vredi.Eto kako je cuvena recenica spasila brak.A mogao je samo da cuti i nista vise.Svadje bi se nastavile i brak bi pukao.Svaki dan treba ulagati u ljubav i brak da bi na kraju opstali.Toliko je problema,svadja ali treba zastati i pitati se sta je resenje i gde se ono krije.Izgleda u nama samima.

  3. Nikada nisam u bukvalnom smislu shvatala borbu za brak, borbu za prijateljstvo, borbu za sta god. Jedino postujem zelju za odrzanjem i partnera kojeg volim. Njegova recenica “mrzeo sam razvod” meni je nejasno jasna..Sta se tu mrzi? I dete koje izgovara neke stvari o kojima ne bi smelo ni da misli, niti da ih poznaje. Zaista zastrasujuce koliko nezrelosti u ljudima. Ne mogu da se dogovore, besne jedni na druge, bljuju vatru. Pa razvedite se, aman, ne glumite pasivno-agresivne psihopate. Niste samo vi bitni i vasi interesi, odgovorni ste za nejako dete koje zahvaljujuci vama takvima stvara model za sve u zivotu. Uvek treba imati na umu zasto ste sa tom osobom, sa kojom se svadjate, ako je ljubav ono sto vas veze, onda dizite rucnu. Ako to nije ljubav, carpe diem, kratak je vek, ili pola veka(kako kome). Tesko je, da, ali ko vam je pa obecao da ce nesto biti lako u zivotu!

  4. TReceg dana nije imalo sta da se cisti. Salu na stranu, za vredne stvari se treba boriti. Vremenom shvatimo da ne mozemo menjati druge, vec samo sebe.

  5. Ništa tako ohrabrujuće i dirljivo nisam pročitala u poslednje vreme. Verujem da tamo gde postoji i trunka ljubavi odnosi mogu biti bolji i smisleniji. Treba uložiti celog sebe i rezultati su neminovni. Ali, ljubav…Ona je temelj svakog odnosa kao i strpljenje. Suludo je sve bez toga.
    Ovaj i ovakvi tekstovi daju nadu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA