Categories Ljubav

Proverite da li treba da ostanete u vezi ili je vreme da krenete dalje

Psiholog i bračna terapeutkinja Beverli Stoun tvrdi da, uz preljubu, postoji mnogo drugih razloga zbog kojih veza može da zapadne u krizu i završi krahom, koji često doživljavamo kao sopstveni neuspeh. Okidač za ženino nezadovoljstvo može da bude njen biološki sat jer se, kad bi trebala postati majka, pita da li će možda da naiđe ko bolji od aktualnog partnera. Problemi nastaju i kada deca napuste porodični dom. Nakon toga neke žene nisu sigurne da li žele i dalje da žive s partnerom jer ne vide sponu koja ih veže.

Opstanak veze je upitan i ako se ne osećate dobro, nesrećni ste i prazni, a partner vam ruši samopouzdanje. Ako je vaša veza turbulentna, zapitajte se da li je vaš partner onaj pravi ili je samo naišao u pravom trenutku. Da biste znali na čemu ste, proverite svoju vezu prema formuli Beverli Stoun koja je sastavljena od šest ključnih koraka.

1. Budite ono što jeste, a ne šta drugi žele

Često ne govorite šta mislite jer znate da se njoj ili njemu neće svideti, a radi mira u kući radite i što ne želite. To potkopava sreću i ruši samopouzdanje. Da otkrijete ima li vaša veza potencijala, pokušajte s novim modelom ponašanja. Jedno drugom recite šta vas muči. Ako se samo vi trudite da poboljšate vezu, vreme je da iz nje odete.

2. Ne brinite se o tome šta drugi misle

Bez obzira na to šta drugi misle ili govore, vi odlučujete o sebi. Tuđe mišljenje možete uzeti u obzir eventualno kao zanimljivu tačku gledišta. Tako ćete razbiti paralizirajuće strahove koji se bude kad razmišljate o vašoj trenutnoj situaciji. Sagledate li probleme mirno i s više logike, znatno ćete ih lakše rešiti.

3. Ukrotite dvostruku ličnost

Kad ste pred teškim odlukama, u vama se sukobljavaju dva unutrašnja glasa. S jedne strane nalazi se samouveren, pozitivan, odlučan i glas spreman na rizik, a s druge je glas opreza koji upozorava da ćete možda pogrešiti. Nakon što se glas opreza obrati glasu samopouzdanja, zapišite sve pozitivne i negativne misli i na taj način ćete lakše doneti logične zaključke.

4. Uvek imate mogućnost izbora

Umesto s “ne mogu”, pokušajte da misli počinjete s “ne želim” i shvatićete kako zapravo imate mogućnost izbora. Kad vam briga o porodici ne bude samo obveza nego nešto što ste odabrali i što zaista želite, osećaćete se slobodno, a ne kao zatvorenik.

5. Živite u skladu sa svojim vrednostima

Nema potpuno tačnog ni pogrešnog odgovora na pitanje da li treba u vezi ostati ili otići. Važno je da budete ono što jeste. Ne živite prema tuđim očekivanjima, standardima i sistemima vrednosti i ne odgađajte rešavanje problema zbog toga što se bojite kako ćete da pogrešite.

6. Oprez, nema vremena za neodlučnost

Možda ste nekada razmišljali o tome šta biste učinili kad biste znali da vam ostaje još samo šest meseci života. Sigurno bi vam bilo jasnije šta želite i sigurno biste mnogo brže odlučivali. Život je prekratak, stoga učinite nešto da poboljšate vezu kojom niste zadovoljni ili je, ako vam se čini da joj nema pomoći, zamenite novom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA