Categories Ljubav

Šta posle preljube?

Predbračni ugovori su, sudeći prema najnovijim slučajevima holivudskih razvoda, prevaziđeni. Sada postoji drugi način da neverni partner plati za svoje grehe.

Dok su ovog proleća u javnosti paradirale brojne ljubavnice Džesija Džejmsa (i eksplicitno opisivale  njegove vanbračne aktivnosti), njegova supruga Sandra Bulok nije ništa komentarisala. Daleko od očiju javnosti, tražila je utehu u društvu porodice i bliskih prijatelja. Mediji su smatrali da je razvod neizbežan, ali ona je ipak oklevala. Advokati su joj sigurno savetovali da povuče strateški potez: da sklopi postbračni ugovor. No, Sandra je nedavno ipak odlučila da stavi tačku na ovaj brak.

Sta posle preljube

Prema rečima holivudskih advokata koji se bave razvodima, postbračni ugovori su sada ono što su donedavno bili predbračni ugovori. Nedavna istraživanja pokazuju da se u čak 50 odsto advokatskih kancelarija sklapa ova vrsta ugovora. Prema ovom zvaničnom dokumentu, bračni partneri mogu ponovo da napišu osnovna bračna pravila – o novcu, imovini i, najčešće, o preljubi.

Šta mislite, zbog čega je Tajger Vuds platio svojoj supruzi pet miliona dolara da ostane u braku s njim, uz
mogućnost da joj isplati još 55 miliona? Pa, zbog klauzule postbračnog ugovora. Kada je izašlo na videlo da Dejvid Leterman ima aferu, brže-bolje je potpisao postbračni ugovor sa klauzulom “o ljubavnicama”, koja garantuje njegovoj supruzi ček na pozamašnu sumu u slučaju da Dejvid ponovo zastrani. Njegova  supruga zna da skandal zbog razvoda ne bi bio dobar za njegovu karijeru, pa joj je ugovor prilika da
cementira finansijsku sigurnost.

Ali, zar potpisivanje postbračnog ugovora nije neka vrsta trgovačke transakcije u kojoj žena, u zamenu za novac, gubi dostojanstvo? Mnogi smatraju da, u situaciji bračnog neverstva, treba razmišljati praktično, a ne “opterećivati” se etikom i moralom. Žene najčešće ne dobijaju nikakvu kompenzaciju za suprugovo neverstvo. U odnosu na poniženje i patnju kroz koje prolaze, ovaj dokument je tek mala nadoknada. Naravno, i muškarci mogu zahvaljujući postbračnom ugovoru da kompenzuju neverstvo supruge.

Ako vam ovo ne deluje nimalo romantično, potpuno ste u pravu. Postbračni ugovori su obično mnogo “hladnokrvniji” od predbračnih. U osnovi, par pregovara o uslovima razvoda pre nego što se desi, ako se desi. Ovi razgovori nisu prijatni i postavljaju ženu i muškarca na suprotstavljene strane. No, mnoge žene u problematičnim brakovima, a naročito bogate i slavne, smatraju da im je ovakav ugovor jedini spas. Na kraju, šta može bolje i brže da ublaži njihovo poniženje i duševnu patnju nego pozamašan iznos koji im je “velikodušno” uplatio njihov bogati, neverni suprug?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA