Categories Veze

Ovaj test otkriva da li ćete ostati zauvek zajedno ili vas čeka raskid!

Stručnjaci za bračna pitanja proveli su opsežnu studiju sa 130 parova. Postavli su ih u gotovo u laboratorijske uslove gde su parovi provodili dane u svakodnevnim aktivnostima poput zajedičkog kuvanja, konzumiranja hrane i čišćenja kuće, dok su stručnjaci opažali njihovo ponašanje i analizirali ga.

Poslali ste supruga u prodavnicu po hranu i sredstvo za pranje suđa. Suprug je kupio sve namirnice osim sredstva za pranje suđa. Kako ćete reagovati?

Američki psiholozi Džon i Džuli Gotman tvrde da odgovor na ovo pitanje može otkriti hoćete li biti u srećnoj vezi i braku ili ćete prekinuti sa voljenom osobom.

Parovi su prema tim opažanjima podeljeni u dve grupe: majstore (masters) i katastrofe (disasters). Džon i Džuli Gotman kontaktirali su ispitanike nakon šest godina i bez velikog iznenađenja saznali su da su majstori ostali u braku, dok su katastrofe prekinule svoje veze.

Zašto uspevaju veze bračnih majstora?

Bračni majstori pokazivali su dve ključne karakteristike koje druga grupa nije posedovala: velikodušnost i ljubaznost. Ovaj tip ponašanja jača povezanost između parova, pa se stvara atmosfera zahvalnosti u kojoj je prijatno provoditi vreme.

Bračne katastrofe obično su reagovale grubo i nezainteresirano, fokusirale su se na negativne karakteristike partnera i zaboravljale istaći dobre stvari u vezi, što je stvorilo atmosferu nezadovoljstva.

Pročitajte i… Iz drugog ugla: Kako romantični filmovi loše utiču na veze?

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA