25+ i singl: Na ručku kod Mamzile

by | decembar 1, 2015
Autorka teksta: Mina Aleksić

Autorka teksta: Mina Aleksić

Kada se upustite u ozbiljnu vezu s momkom koji živi s roditeljima, neminovno je da će doći trenutak kad ćete upoznati i njegove roditelje. S jedne strane, to mi je bio pokazatelj da mu je naša veza važna, ali s druge – uplašila sam se zbog neizvesnosti da li će sve proći kako treba.

Dakle, dečko mi je saopštio da me vodi na ručak kod njegove mame, a tata nije tu. „Šta da joj ponesem – čokoladu ili bombonjeru?“, pitala sam. Odgovor me je iznenadio: „Ona ne jede slatkiše! Ali obradovala bi se da joj doneseš mušmule…“ Pomislila sam da se šali sa mnom, ali ozbiljnost intonacije mi je rekla suprotno. Gde da nađem mušmule usred novembra?! Još je nisam ni upoznala, a već sam shvatila da će s njegovom mamom ići teško. Jako teško. Prevrnula sam sve pijace i na kraju kod nekog malog piljara našla mušmule. Kakva li je to žena koja ne jede čokoladu? Dodatne informacije koje sam dobila nisu me ohrabrile: starija je, prilično konzervativna, treba da vodim računa o tome kako ću se ponašati i šta ću obući. Ups! U opisu moje ličnosti stoji: grohotan smeh i poštapalice u govoru… A da ne pominjem šarenu garderobu i upadljivu šminku! Ali šta je tu je. Njegovu mamu moram pridobiti. U mislima sam prebirala po svojoj garderobi i odlučila da za taj dan obučem dugu crnu haljinu koju nosim u baš svečanim prilikama. I da su me pozvali na dodelu Oskara, nju bih izabrala!

Dan pre famoznog obeda, našla sam se s njegovim drugom na kafi. „Ako ideš na ručak kod nje, bitno je da znaš da je izbor hrane koju ona sprema – užasan! Recimo, dobićeš zelje i dve kuvane pastrmke… Ali jasno je – moraš sve pojesti, da se ne uvredi!“ Hladan znoj mi se slivao s čela, a stomak prevrtao dok sam ga slušala. Otkad se pastrmka kuva? Da li ću sve to uspeti podneti? Možda ja i nisam dovoljno dobra devojka za njenog sina.
I tako… Došao je i taj dan, a ja, sa ukrasnom kesom punom mušmula, haljinom do poda, mrvicom šminke i stidljvim osmehom, zvonim na njena vrata. Otvara mi mlada žena u farmerkama i prelepom pink džemperu. Grli me i ljubi. „Ja sam mama, čula sam šta ti je ovaj moj ludak napričao (smeh)… Požuri, lazanja se hladi!“ Kao ukipljena gledam u svog dečka koji umire od smeha. „Zaista si kupila i mušmule… Pa ja te obožavam!“, kaže oduševljeno i ljubi me u čelo.

Ostale Minine kolumne možete pročitati OVDE.

Foto: Miloš Ljubičić

Tagovi: