Beauty tajne… dermatologa

by | mart 28, 2013

Jasmina Ubiparip, izvršna urednica

Da li se i vama čini da o pravilnoj nezi kože, zahvaljujući mnoštvu informacija u medijima, na društvenim mrežama, po forumima… znate mnogo? A da li vam se, u isto vreme, dešava i da budete zbunjeni, često čak i potpuno kontradiktornim preporukama? U moru saveta najvažnije je prepoznati one koji dolaze iz pouzdanog izvora te sam upravo zato odlučila da ovaj blog posvetim stručnim savetima dermatologa. Možda će vas neki od njih navesti da preispitate čak i dugogodišnje navike.

Nedavno sam prisustvovala predstavljanju novog La Roche- Posay programa protiv starenja kože Redermic [R] + [C] koje je počelo zanimljivim predavanjem dr Nevenke Dokmanović, spec. dermatovenerologije, o tome kako stari naša koža, kako se taj proces odvija iz decenije u deceniju, i šta možemo preduzeti da bismo ga usporili.

Pravilna svakodnevna nega jedna je od najvažnijih navika koju treba da usvojimo da bi naša koža bila zdrava i da bi dugo izgledala mladoliko. Ali, šta sve ona podrazumeva? Dva osnovna koraka su čišćenje kože i njena ishrana brižljivo odabranim sastojcima.

5 važnih činjenica o čišćenju kože:

1. Lice treba redovno čistiti dvaput dnevno, ujutro i uveče.
2. Dr Dokmanović savetuje umivanje lica „nečim penušavim“. To može biti gel, pena, sapun… Dakle, sredstvo po vašem izboru, u skladu sa vašim tipom kože.
3. Prilično uobičajeno shvatanje da lice treba umivati samo vodom, bez upotrebe bilo kakvog sredstva, prema rečima dr Dokmanović, potpuno je pogrešno. „To je kao kada biste sudove hteli da operete vodom. Sva masnoća i nečistoće ostale bi na njima, zar ne?“, kaže ona.
4. Nakon umivanja, sredstvom za čišćenje kože lica uklanjamo ostatak nečistoća. Ovo sredstvo takođe treba da izaberete u skladu sa tipom kože (suva, masna, mešovita, osetljiva…)
5. Jedna od grešaka koju čine mnoge žene jeste što za skidanje šminke koriste šta god im se nađe pri ruci, poput, recimo, mleka za telo, univerzalne kreme, bebi-ulja… Oprez! Upotrebom ovih proizvoda možete postići kontraefekat. Umesto da šminku uklonite, koža će je upiti! Važno je da za skidanje šminke koristite proizvod koji je tome namenjen.

… i još 3 beauty tajne važne za vašu kožu

1. Kada je koža dobro očišćena, treba je hidrirati i nahraniti. To je zadatak dnevne kreme, koju treba da izaberete u skladu sa potrebama vaše kože (u zavisnosti od vaših godina i tipa kože).
2. U periodu od marta do oktobra koža treba da bude zaštićena kremom sa visokim SPF faktorom – najmanje SPF 50.
3. Dr Dokmanović ne savetuje upotrebu noćne kreme, već potpuno odmaranje (prethodno pažljivo očišćene!) kože preko noći.

Kako izgleda vaša beauty rutina? Da li i ste i vi čuli savet da lice treba umivati samo vodom? Koristite li noćnu kremu? Hajde da razmenimo iskustva – ostavite svoj komentar!

Više o La Roche-Posay Redermic [R] + [C ]proizvodima pronaći ćete ovde.

Tagovi: