10 predloga za brz i zdrav doručak

by | jul 13, 2015
Autorka: Daniela Stamenković, web urednik

Autorka: Daniela Stamenković, web urednik

Verujem da svi znate koliko je doručak važan i zbog čega bi trebalo da doručkujete što ranije: nakon noćnog odmora, idealno je „sredstvo“ za pokretanje metabolizma i stvaranje energije potrebne za predstojeći dan.
Doručkom bi trebalo da unesemo oko 30% dnevnog unosa hrane, kako bi imali potrebnu energiju za obavljanje umnih i fizičkih aktivnosti.
Dokazano je da osobe koje konzumiraju doručak u ranim jutarnjim časovima imaju i zdraviji stil života, lakše kontrolišu telesnu težinu, ređe su depresivni i retko kad su izloženi emocionalnom stresu.
Najčešći izgovor za preskakanje doručka je manjak vremena (?!). Ukoliko imate vremena da skuvate kafu i zapalite cigaretu, imate vremena i da sebi pripremite doručak.

Evo nekoliko predloga za brz i zdrav doručak, priprema traje možda koji minut duže od kuvanja kafe i te cigarete.

DH

Foto: Dobra hrana

Musli (ovsene kaše)
Hranjiv i ukusan doručak, sadrži vlakna i složene ugljene hidrate. Musli je idealan za dame koje paze na liniju i što je još važnije: doručkovanje ovsene kaše povećava osećaj sitosti tako da ćete pri narednom obroku uneti mnogo manje kalorija.
Musli kombinujte s nemasnim jogurtom ili bademovim mlekom, ako volite slađe kaše dodajte malo pirinčanog slada ili stevie.
Za nutritivno bogatiji doručak dodajte orašasto voće ili semenke.
Od začina sjajno ide cimet (ubrzava metabolizam).

Ukusne recepte sa ovsenom kašom, ali i drugim zdravim namirnicama koje su idealne za doručak možete pogledati OVDE. 

Tagovi: