Od ponedeljka na našem portalu: FIT&FOOD blog urednice

by | jun 26, 2015
Autorka: Daniela Stamenković, web urednik

Autorka: Daniela Stamenković, web urednik

Više o ishrani, namirnicama i tome kako ih kombinovati, najčešćim greškama za trpezom, o vežbanju i svemu u vezi sa lepo oblikovanim telom i zdravim načinom života od ponedeljka ćete moći da čitate na FIT&FOOD blogu naše urednice Daniele Stamenković.

A da biste stekli uvid u to šta vas očekuje, Daniela već danas kreće sa praktičnim savetima. Tema: trbušnjaci!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Da li ćete imati savršene trbušnjake ne zavisi od toga koliko su vam jaki stomačni mišići, već da li u toj regiji imate masnih naslaga, i u kojoj meri.
”Hoću da imam one ‘pločice’ na stomaku!”, najčešće čujem od svojih klijenata i neretko je to prva rečenica kojom mi se obrate.

Pošto nemam običaj da obećavam kule i gradove (iako sam se i toga naslušala od svojih kolega), uglavnom se potrudim svima da objasnim na šta moraju biti spremni za te ”pločice”.
Kolutanje očima počinje već nakon moje treće rečenice. “Uff, ja to ne mogu” čujem na polovini izlaganja… Razumljivo, jer nije lako. Mnoge loše navike bi trebalo promeniti, kako u ishrani tako i u svakodnevnim aktivnostima.
Ipak, izvodljivo je, ali istovremeno predstavlja ozbiljan izazov.

Kliknite za nastavak teksta.

DSC_0246aaa (1)

”Koliko vremena će biti potrebno dok ne dostignem željeni izgled trbušnjaka?”, neizostavno pitanje svake mlade dame koje mi izmami osmeh.

Vreme potrebno za dostizanje vašeg cilja zavisi od mnogo toga.
Vaša trenutna fizička sprema jedan je od ključnih faktora, kao i upornost u treniranju. Ako nemate previše masnih naslaga, a pritom se zdravo hranite i redovno – rezultati će biti vidljivi već za nekoliko nedelja.
Ono što svima napomenem je sledeće: pre nego što počnete s programima za jačanje trbušnih mišića, važno je da znate pet osnovnih pravila.

Kliknite za nastavak teksta.

20150526_145528

Pravilo #1
Redukcija masti i jačanje mišićnog tkiva dva su različita procesa!
U pitanju su dve različite vrste tkiva! Masno tkivo prekriva mišićno i što je ono deblje, teže je videti trbušnjake. Uklanjanje masnog tkiva zavisi od odnosa unosa i potrošnje kalorija: manji unos i veća potrošnja kalorija rezultiraće gubitkom masnih naslaga.

Pravilo #2
Masne naslage je nemoguće skinuti samo s jednog mesta!
Ukoliko radite vežbe za jednu mišićnu grupu, nećete potrošiti dovoljno kalorija potrebnih za redukovanje masnog tkiva: kad se „tope“, masti se „tope“ s celog tela, a ne samo s određenog dela.

Pravilo #3
Masne naslage najbolje se uklanjaju kombinovanjem redukovane ishrane (manjeg unosa kalorija) i vežbanja većih mišićnih grupa (veće potrošnje kalorija).
Preporučuje se prvo trening snage, a nakon njega i kardio program. Najpodobnije vežbe za skidanje masnih naslaga su aerobne vežbe: brzo hodanje, trčanje, plivanje, vožnja biciklom, preskakanje konopca…

IMG_20141229_101208

Pravilo #4
Jačanje mišića uvek zahteva izvođenje vežbi koje deluju na specifičan mišić i to pod različitim uglovima.
U želji da doteraju izgled stomaka i da postignu ”six packs” efekat, mnogi često rade jedne te iste vežbe za stomak što je pogrešno. Prilikom vežbanja aktivirajte sve mišiće trbuha: kako ”gornje” i ”donje”, tako i ”kose” (stabilizatore). Ovi poslednji oblikuju struk i daju mu lep izgled.
Napomena: kada radite ”donje” trbušnjake, rade i ”gornji”, što nije slučaj kada radite samo gornji deo stomaka.

Pravilo #5
Prvo jačajte ”donje”, ”kose” pa tek na kraju ”gornje” trbušne mišiće.
Upaljeni trbušnjaci umeju biti bolni i sigurno će biti nakon prvog ili drugog treninga. To je znak da se nešto (dobro) događa i zato nemojte odustati.

Kao što rekoh, nije lako ali su rezultati vredni truda!

Tagovi: