Kako uz pomoć joge pročistiti sinuse i smanjiti simptome alergije?

by | oktobar 13, 2015
Lidija Miljković, joga instruktorka

Lidija Miljković, joga instruktorka

Priredila: Maja Guzijan

Priredila: Maja Guzijan

www.yogacentargopi.com
Facebook/Gopi Yoga Centar

Polazna tačka za izlaženje na kraj sa alergijama jesu sinusi. Oni nam služe kao filteri koji pročišćavaju vazduh, ne dopuštajući da se do pluća provuče nešto što bi im naškodilo. Kao i svaki filter, i ovaj je potrebno čistiti, jer u suprotnom dolazi do nagomilavanja nečistoća što rezultira alergijama. Joga pruža nežan, prirodan način za podržavanje imuniteta na svakodnevnom nivou, i koliko god da je haotičan vaš raspored, jogička praksa istovremeno jača pluća i disajni trakt, stimulišući limfni sistem da izbacuje toksine iz tela i dovodi krv punu kiseonika u sve organe. Lidija Miljković, instruktorka u „Gopi Yoga Centru“, kao dugoročno rešenje za oslobađanje od alergija predlaže Đalu Neti – metodu ispiranja nosa slanom vodom.

Za Đalu Neti potrebno vam je:
– prokuvana voda temperature tela
– malo soli
– posuda za ispiranje nosa, takozvana lota, koja se može nabaviti u „Gopi Yoga Centru“ ili u apotekama. U slučaju da nemate lotu, možete iskoristiti mali čajnik ili flašicu vode sa sportskim završetkom koji staje u nozdrvu.

Postupak za čišćenje sinusa:
– Svako jutro, pre jela, zagrejanu vodu stavite u posudu i dodajte kašičicu soli na pola litre vode. Najbolje je da probate rastvor, trebalo bi da ima slanoću sličnu suzama.
– Blago se nagnite iznad kade ili lavaboa, okrenite glavu udesno i stavite posudu u levu nozdrvu.
– Dišući na usta dopustite da polovina vode prođe kroz levu nozdrvu i izađe kroz desnu.
– Isti postupak ponovite sa druge strane, sa drugom polovinom vode.
– Kada završite nežno izduvajte nos, pa zapušite desnu nozdrvu i naglašeno izdahnite 10 puta kroz levu, pa isti postupak primenite i na drugu nozdrvu.
– Sve ponovite sa obe nozdrve istovremeno, sve dok ne osetite da su skroz suve.

Napomena:
– Ovo bi trebalo da bude deo svakodnevne higijene i potrebno je da se uradi više puta dok ne dođe do nekih ozbiljnijih promena.
– Nečistoće su se dugo taložile pa je potrebno neko vreme i da se speru. Može da se desi da u početku imate utisak da je problem veći nego što je bio, ali ovo je normalan proces pročišćavanja. Ako voda ne može da prođe, dozvolite malo više vremena da se voda provuče kroz kanale, pa ako to ne uspe promenite ugao nagiba glave ili izduvajte nos.
– Ako je napolju hladno i planirate da izađete odmah nakon čišćenja sinusa – obavezno stavite kapu.

Još saveta i preporuka za vas koje vežbate jogu ili tek to planirate, možete pronaći OVDE

Tagovi: