Londonska nedelja mode – jesen 2013.

by | februar 22, 2013

www.biljanatipsarevic.com
www.mypackingstylist.com

Foto: Miloš Nadaždin

Iako najslabija i najkraća nedelja mode u odnosu na ostale tri najvažnije, London uvek ima nešto zanimljivo i novo da ponudi na modnoj sceni. Najveću pažnju svakako je privukao Tom Ford, koji je ovoga puta iznenadio sve prisutne.

Njegov prvi povratak na pistu od kada je osnovao svoju modnu marku bio je pod lupom modnih kritičara. Kolekcija koja u poptunosti odstupa od Fordove preopoznatljive elegancije i seksepla nikoga nije ostavila ravnodušnim. Leopard print, cvetno izdezenirani vez na širokim čizmama, rese, „bomber“ jakne i dugačke glamurozne haljine predstavljaju jednu veliku mešavinu gde se prepliću rok i pop. Njegova kolekcija pod nazivom „Cross Cultural Multi Ethnic“ predstavlja samu granicu između prenaglašenog kiča i skupog glamuroznog izgleda, ali to može samo veliki Tom Ford koji ima moć da pomera granice kako god poželi.

Tom Ford

Tom Ford

Izdvojila sam još nekoliko dizajnera na koje moramo obratiti pažnju, jer su po nekim detaljima zaista posebni.

Antonio Berardi

Antonio Berardi je inspiraciju pronašao u brazilskom arhitekti Oscaru Niemeyeru. Jasno je da se vodio njegovom čuvenom rečenicom „U mom radu nastojim, ne da forma prati funkciju, već da forma prati lepotu“. Ili, još bolje, „forma prati ženstvenost“. Antonio Berardi je majstor u stvaranju siluete koja ističe žensko telo na najlepši mogući način. Najupečatljiviji komadi iz kolekcije su oni na kojima su vezovi kombinovani sa linearnim arhitektonskim oblicima. S obziroma na to da oblači Džesiku Čestejn, Kejt Blanšet, Bijonse i Kloi Moric, jasno je da je ovaj dizajner na uzlaznom putu, te da je obezbedio svoje mesto na holivudskoj listi stilista, zajedno sa ostalim londonskim kolegama poput Meriosa Švaba i Sare Barton. Sigurna sam da je samo pitanje vremena kada će se njegove kreacije naći i na crvenom tepihu dodele Oskara.

Marious Schwab

Marious Schwab

Marious Schwab slavi žensku formu na jedinstven nacin. Njegova saradnja sa tunižanskim umetnikom Nja Mahdaou, koji je stvorio imaginarna slova koja izgledaju kao tetovaže bez značenja, dala su ovoj kolekciji poseban pečat. Zanimljivu inspraciju pronašao je u slikama danskog umetnika Petrusa Christusa iz petnaestog veka. Schwab je takođe uzeo elemente srednjovekovnih haljina i Swarovski ukrase, tako da njegova kreacije romantično podsećaju na zvono Notre Dame.

Burberry Prorsum

Burberry Prorsum

Ovoga puta u kolekciji Burberry Prorsum vidimo neke nove materijale i leopard printove. Kristofer Bejli je kolekciji dao živopisan naziv sa jasno naglašenom inspiracijom: “Trench Kisses, A Collection of Classics and Christine Keeler”. Kristin Kiler bila je atraktivna devojka, koja je živela u ranim šezdesetim godinama, a koja je pomogla da se sruši britanska konzervativna vlada, mudro održavajući veze sa ministrom iz kabineta vlade, dilerom droge i ruskim špijunom. Bejliju se dopala kombinacija sposobnosti i karaktera Kristin Kiler, te je upravo ona bila njegova muza za kolekciju jesen 2013. Bejli je dizajnirao za elegantnu i misterioznu ženu, koja je hrabra toliko da nosi džempere i elegantne pencil suknje, trenč mantile sa životinjskim otiscima, ispod kojeg ne bi nosila aposlutno ništa. Kolekcija je zadržala onaj Nurnerry senzibilitet, eleganciju i sofisticiranost sa nekoliko slobodnijih modela, kakva je i sama Kilerova.

Roksanda Ilinčić

Roksanda Ilinčić

Roksanda Ilinčić godinama unazad potrđuje svoje mesto na londonskoj modnoj sceni, gde je odavno stekla priznanja kao vrhunski dizajner. Ona svoje arhitektonsko obrazovanje prenosi na modu na pravi način. Dizajnerka akcenat polaže na strukuru tkanina, a iznad svega na udobnost. „Slično kao kada ljudi žele da se osećaju prijatno u svojim kućama, moje žene treba da se osećaju kao da su u drugoj koži, čak i na nekom večernjem događaju“, objašnjava Roksanda. Kako i sama kaže, prisutan je dah svežeg vazduha i proleća u zimskom periodu. Umesto standardnih tamnih zimskih tonova, Roksanda je predstavila „čistu“, nežnu i jednostavnu kolekciju uz prisustvo raznolike palete boja čokolade, breskve, patlidžana zelene i nežno roze. Tehički tretirana tkanina obložena čipkom, laminirana vuna, PVC sa visokim sjajem, kao i koža mogli su se generalno videti na pistama Londona, a ovaj trend je prisutan i u Roksandinoj kolekciji.

 

U toku je nedelja mode u Milanu koja svim modnim sladokscima okupira makisimalnu pažnju. Ovoga puta nisam izdvojila vreme da posetim milanski Fashion Week, što svake godine činim, ali je pomno pratim svakog dana i izdvajam za vas, drage moje čitateljke, ono što mi je oduševilo i bar u nekom trenutko oduzelo dah – sa velikom željom da to podelim sa vama sledećeg petka.

Želim vam divan vikend!

XOXO

Biljana

Tagovi: