Tema nedelje: Da li bežite od informacija? + Poklon za naj komentar!

by | oktobar 2, 2015
Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina "Lepota i zdravlje"

Autor teksta: Brankica Treskavica, novinarka magazina „Lepota i zdravlje“

U ponedeljak sam putovala u Smederevo. Nije neka daljina, ali je bilo sasvim dovoljno vremena da se „pretresu“ aktuelne teme, a bilo ih je i te koliko. Dovoljno je reći da je prethodnog dana položen kamen temeljac za prvu građevinu Beograda na vodi i da je, u isto vreme, organizovan protest pokreta „Ne da(vi)mo Beograd“, pa da bude jasno da se može pričati i na trostruko dužem putu, a kamoli dok se pređe onih pedestak kilometara.

Budući da sam putovala s kolegom s kojim imam iste poglede, borba mišljenja je izostala. Daleko od toga da je bilo dosadno, ali od ovakvog razgovora nikad ne bi bilo zanimljivog TV duela. U jednom trenutku sam se zapitala kako bi taj isti put izgledao da sam krenula sa drugim kolegom, koji ima dijametralno različite stavove od mojih? Da li bismo, kao svojevremeno dok smo delili kancelariju, pokušali da jedno drugo ubedimo u ispravnost svojih pogleda? Da li smo u međuvremenu postali pametniji, pa da “njega prevedem na „moju stranu“, a on mene na svoju – e, to se ne može desiti ni u sledećoj inkarnaciji.

Kao što rekoh, brzo se dođe u Smederevo, a tu sretosmo zajedničkog poznanika. Pod utiskom prethodne priče, pitamo ga šta on misli, a on nas gleda kao da govorimo na kineskom. Kaže „nema pojma šta se zbiva, ne gleda vesti, super mu je…“. Znam, mnogi će sada reći „pametan čovek, štedi živce“, ali – da li je baš tako? Ako, poput onih čuvenih majmunčića, pokrijemo oči i uši problemi neće nestati. S druge strane, otkud nam pravo da o bilo čemu i bilo kome iz javnog života imamo stav, ako makar površno ne pratimo šta se dešava?

Posebno pitanje je kako neko danas uspeva da pobegne od informacija, kad one „vrebaju“ na svakom koraku. internet portali, Fejsbuk, Tviter, pa i Instagram… Gde god da pogledaš, saznaćeš šta je ko pametno rekao, šta je „izvalio“, gde se šta dešava… Eto, danas je dovoljno pogledati „Google“, pa da vidiš da se na Marsu desilo nešto u vezi sa vodom, i ‘ajd ne budi znatiželjan, pa da ne saznaš šta.

knjige

Budući da volim da razmazim ljude koji su mi dragi (a poneko od njih razmazi mene), i ovog puta oni koji ostave najoriginalniji komentar ispod teksta dobijaju poklone. To su knjige koje su u ovom trenutku među najtraženijim izdanjima, a to su:
– „A tako je dobro počelo“ – Branko Rosić
– „Lekari“ – Goran Milašinović
– „Zajedno sami“ – Marko Šelić Marčelo

Sve moje blogove možete pročitati OVDE.

Tagovi: