Na terapiji: Joga kao psihoterapija

by | novembar 19, 2015
Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor www.bodyandmindinstitut.rs

Autorka: Olivera Stojšić, psiholog i joga instruktor

www.bodyandmind-institut.com/

Vežbanje joge tokom ovih proteklih deset godina uverilo me je u to da većina naših suštinskih stavova prema životu i sebi ima fizičko uporište u telu. To je put na kom možemo puno toga da naučimo o sebi i o našem odnosu prema životu.

Istezanjem u različitim položajima u trajanju od nekoliko minuta razvijamo ODLUČNOST, dok smirenim, ujednačenim disanjem i širenjem pluća postižemo MIR, ISTRAJNOST i osećaj univerzalnog koji nadolazi spoznavanjem neprestanog smenjivanja napetosti i opuštanja u večitom ritmu u kom svaki udah i izdah čine jedan ciklus, ili viraciju u univerzumu. Svako poređenje ili kritika mora početi sa usaglašanjem leve i desne strane tela, dok SNAGOM VOLJE možemo da se istežemo od vrhova prstiju do temena, prkoseći gravitaciji.

Joga je u neraskidivoj vezi sa univerzalnim zakonitostima, jer STRPLJENJE i POŠTOVANJE ŽIVOTA i ISTINA su neizbežni u smirenom udahu, duševnom miru i čvrstoj volji.
Joga i vežbe relaksacije su proces gde postižemo stanje opuštenosti koju karakterišu: INTROSPEKCIJA – što znači fokusiranje na sebe, i SVESNOST – što znači ostati budan na datom mestu u bilo koje vreme. Njihove dobrobiti mogu da budu fizičke i duhovne.

Iskustvo govori da se praktikovanjem tehnika joge postiže mogućnost upravljanja potrebama i impulsima i veća tolerancija na frustraciju. Takođe, smanjuje se sklonost ka doživljavanju tuge, stida, bespomoćnosti i usamljenosti i povećava se generalno tendencija osobe da doživi pozitivne efekte, da bude stabilna i da se lako adaptira na novine i stres. Kod osoba koje vežbaju jogu utvrđeno je prisustvo sposobnosti upravljanja emocijama.

Joga praktičari ne nalaze podsticaj za ostvarenje rezultata u takmičenju sa drugima već u pronalaženju dubljeg smisla ovog postojanja, odnosno osvajanju sopstvenih unutrašnjih vrhova. Ova činjenica ih dovodi u poziciju da često ostvaruju vrhunske rezultate, ali ne da bi se nadmetali s drugima, već da bi ostvarili samoispunjenje – dostizanjem viših nivoa samorealizacije.

Joga je proces suočavanja i prevazilaženja sopstvenih ograničenja, a zar to sve to ne postižete psihoterapijom? Joga je učenje kako se stvara energija i kako se usmerava u različite delove tela. Time omogućavate razbijanje fizičkih i psihičkih blokada i povećanje energije koje dopušta da u život uđu nova interesovanja.

Joga je mnogo više od posedovanja ili razvijanja savitljivosti. Sposobnost da izvedete određene poze ne podrazumeva da znate kako se radi joga. Suština nije postignuće, već koliko radite na sopstvenim ograničenjima, kakva god da su ona. Nije važno koliko daleko odete u praktikovanju određenog položaja, već sam proces osvajanja tog položaja. Poza je alatka za istraživanje i otvaranje tela. Neprestano se odvija igra između transformacije i otpora ka promeni, ali sigurno nećete ostati onakvi kakvi ste bili do sada. Ili ćete postati čvršći ili ćete probiti ustaljene šablone (mišljenja, ponašanja, navika) i promeniti se.

Ostale tekstove iz rubrike „Na terapiji“ možete pročitati OVDE.

Tagovi: