Nedelja mode u Parizu

by | mart 8, 2013

www.biljanatipsarevic.com
www.mypackingstylist.com

Foto: Miloš Nadaždin

Pariska nedelja mode je kao šlag na tortu za sve modne sladokusce. Definitivno najjača nedelja mode, najinovativnija, a opet – ona koja čuva tradiciju.

Raznolikost i dubina inspriacija za kreatore je bila očaravajuća. Veoma široko pominjanje mode i viđenje odevanja u današnjem dobu učinili su ovu nedelju mode vrlo insprativnom i zanimljivom.

Ovoga puta sam izabrala nekoliko kolekcija koje su poptuno različite i nemaju baš nikakvih dodirnih tačaka jedne s drugima.

 

Christian Dior

Christian Dior

Christian Dior

Šetnja manekeni po plavim oblacima… dok su se iznad njih nazirali sivi gusti oblaci, podsetili su na rad čuvenog belgijskog slikara nadrealizma René François Ghislain Magritte. Ne čudi što je jedna od inspiracija Rafa Simonsa potekla od njegovog sunarodnika. Siuleta je podsećala na dvadesete sa Pop motivima, ali se i dalje oseća snažna veza sa Diorovim životom – od vremena kada je bio vlasnik umetničke galerije, i njegove povezanosti sa Dalijem i Giacomettijem.

Saradnja sa Endi Vorhol fondacijom za likovne umetnosti rezultirala je pojavom detalja koji su imali štampu šarmatnih Vorholovih slika mode i obuće kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina. To je bila preteča Vorholovom Pop radu, kada je još uvek bio samo komercijalni umetnik koji je radio za časopise.

Razigrana igra razvoja legendarnog Diorovog stila se nastavlja kroz kapute i haljine bez bretela. Haljina nalik baletskoj izvezena kožnim crnim cvetovima, nalik na Diorovu verziju iz 1949. bila je od svile u konvecionalnoj divnoj pastelnoj boji. Baš kao što je koristio i Foujitev rad u Jil Sanderu. Slike cipela sa motivima pauka bile su izvezene na tašnama, a Vorholovi portreti žena na peplum topovima.

Valentin Yudashkin

Valentin Yudashkin

Valentin Yudashkin

Valentin Yudashkin je napravio pravu zimsku bajku. Poreklom iz Rusije, ovaj dizajner stavlja akcenat na hladnoću i snežne periode. Bele minđuše u obliku pahuljica samo su jedan od detalja koji nam zimu predstavljaju iz jednog bajkovitog ugla. Ledena snežna kraljica bi se prepoznala u svakom od ovih modela, naročito u bundama koje sadrže tri vrste krzna. Dominirala je ledena paleta boja.

Alexander McQueen

Alexander McQueen

Oni koji su radili ovu kolekciju ispred sebe su imali pregršt inspiracija, pre svega kraljicom Elizabetom II Tjudor (često nazivanom Kraljicom Devicom), baletskom kopmanijom Ballets Russes, koja je bila ogranak carevog Carsko baleta iz Sankt Peterbugra (inače najuticajnijom u dvadesetom veku), ogledala se i jaka inspiracija u sjajnoj odeći koju je nosila crkvena elita i papa. Kraljevski detalji, nojevo pero, biseri, crne haljina sa kristalnim rešetkama, naglašeni bokovi, kristalni velovi koji pokrivaju lice obogatili su malu umetnička predstavu modne kuće Alexander McQueen održanu sa 10 modela. Prezentacija je predstavila prava umetnička dela.

Chanel

Chanel

Chanel

Pre samog početka revije poruka je bila jasna – nosio ju je globus koji je sa 300 zastava sa Chanel logoom ilustrovao lokacije gde možete kupiti ovaj brend, širom sveta. Ovim potezom, Chanel je pokazao aposlutnu dominaciju koji sam Karl Lagerfeld predstavlja u modnom svetu… aposlutnog dominatora! Kontroverzni dizajner je predstavio 80 različitih modela. Kožne lakovane čizme prekrivene srebrnim lancima, ogrlice, roze i plave krznene kape će obožavati mlađa populacija. Žene koje žele svoj Chanel sa malo više rock’n’rolla biće oduševljene teksas farmerkama sa cvetnim dezenima, kaputima u kombonaciji tvida i svetlucavih materijala, kao i kožnim dokolenicama. Naborane mini suknje u Chanel stilu uvek deluju aposlutno šik. Dame u potrazi za klasičnim Chanelom privući će duže jakne sa kratkim suknjama i šortsevima. Neobični krojevi kaputa presečeni po sredini u delu butina, ovu kolekciju čine fabuloznom. Karl Lagerfeld trenutno jeste dominator koji pomera granice.

Louis Vuitton

Louis Vuitton

Pista nalik na luksuzne francuske hotele sa velikim vratima od mahagonija. Konobari služe šampanjac, palačinke i ostale poslastice veoma zahvalnoj publici. Sve je navodilo na to da će ova predstava biti „intimna“. Tako je i bilo – kada su modeli izašli u svilenim haljinama sa čipkom nalik na negližee, u velikim kaputima koji su imali krznene detalje, što je razumljivo, budući da je Marc Jacobs imao na umu komfornu i udobnu odeću. Na kraju krajeva, i sam Mark je živeo u hotelu, nakon uragana Sendi, koji je oštetio njegov dom u Njujorku. Ovo je bila kolekcija o komadima gardarobe u kojima ćete se osećati dobro, na luksuzan način. Prisutne su i dve pižame sa cvetnim dezenima, koje izgledaju apsolutno glamurozno. Satenski mantili u retro stilu u nijansama lila i šljive bili su božanstveni. Na kraju revije, pojava Marka Džejkobsa u pižami na pravi način je zaokružila njegovu priču.

Celine

Celine

Celine kolekcija odaje utisak topline i udobnosti, u vuni i kašmiru. Posebno se ističe božanstven kroj sukanja, kao i slobodna paleta boja za jesen/zimu. Jednostavnost, pročišćena forma, a pre svega udobnost i toplina, odlikuju ovu kolekciju.

Paul and Joel

Androgenost uzima maha na modnoj sceni. Sophie Albou-Mechaly za Paul and Joel poigrala se sa kombinacijom muško-ženske garderobe. Nežna svilena bluza uparena sa velikim jaknama muškog kroja, odlično se dopunjuju sa pantalonama od svetložute vune.

Valentino

Valentino

Valentino

Dizajnerski dvojac Maria Grazia Chiuri i Pierpaolo Piccioli za Valentino su pronašle inspiraciju kod flamanskih starih majstora i holandskog slikara Vermera. Najveću pažnju su privukle prelepe haljine sa kineskim plavim printovima, inspirisanim Delf keramikom, koje je sam Valentino koristio na haljinama 1968. godine.

Miu Miu

Miuccia Prada za Miu Miu je odlučila da manekenke izgledaju kao da su izašle sa mjuzikla Guys and Dolls čuvenog književnika Damon Runyona, a tufne i linije su podsećale na motive sa platna pop umetnika Roy Lichtensteina. Živahna, razdragana kolekcija sa strogim linijama kaputa i suknjama dužine malo iznad članaka odisale su luksuzom. Ova kolekcija diže raspoloženje i tera nas da se dobro osvrnemo oko sebe, jer ćemo inspiraciju pronaći često nenadano u skrivenim detaljima.

Želim vam svima lep i veseo vikend!

XOXO

Biljana

Tagovi: