Jutarnji trening za brže mršavljenje

by | jun 27, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

 

Svakodnevno u svim sferama života tragamo za prečicama koje će nas lakšim, jednostavnijim i, naravno, bržim putem dovesti do željenog cilja. Ništa drugačije nije ni u fitnesu, svi bi želeli da budu fit ako može odmah, a ako ne može odmah neka se to dogodi najkasnije za mesec dana. Nažalost, to nije baš tako lako ni jednostavno.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Da bih vam olakšao put do lepog tela a ujedno ga i skratio, otkriću vam jednu tajnu, vežbajte ujutru, smršaćete brže!

Kada imate za cilj da smršate ili smanjite procenat masti u svom telu najbolji period dana za trening kod takvih ciljeva jeste jutro. Stara poslovica kaže „Ko rano rani, dve sreće grabi“ u ovom slučaju je 100% tačna. Glavni razlog zašto brže skidamo kilograme na jutarnjem treningu krije se u činjenici da su nam depoi glikogena ujutru kada se probudimo na najnižem nivou tokom dana. To drugim rečima znači da se nakog potrošenog glikogena, masti uključuju u proces razgradnje i da oni postaju primaran izvor energije. Što manje glikogena u mišićima i jetri – to više potrošenih masnih naslaga.

Evo još nekoliko saveta:
• Jutarnji trening morate odraditi bez doručka (kafa je ok), jer ako bilo šta pojedete pre vežbanja, naročito ako unesete proste šećere anuliraćete benefit jutarnjeg vežbanja, a masti se neće trošiti već će glavni izvor energije biti zapravo ta hrana koju ste uneli;
• Jutarnji trening bazirajte na kardio vežbanju: trčite, brzo hodajte, vozite bicikl;
• Krećite se umerenim intenzitetom, neka opterećenje bude od 50% do 70% maksimalne srčane frekvence;
• Aktivnost mora trajati najmanje 30 minuta;
• Popite kafu (bez šećera i mleka) pre treninga i dodatno ubrzajte sagorevanje masnih naslaga. Verovali vi to ili ne, ali kofein će ubrzati uključivanje masti u proces razgradnje.

Tagovi: