Kako trenirati trčanje tokom zime?

by | novembar 21, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Stiglo nam je hladnije i kišovito vreme, a u narednim danima, po najavama meteorologa, očekuje nas nagli pad temperature. Stoga ćemo danas onima koji vole da trče napolju malo pomoći i dati im nekoliko saveta kako da uprkos lošem vremenu i hladnoći i dalje nastave sa svojom omiljenom fizičkom aktivnošću.

Trčanje zimi može biti veliki rizik za vaše zdravlje, Ipak, najveća opasnost su eventualne povrede koje su u ovakvim uslovima, ako niste dobro pripremljeni, veoma česte. Fizička aktivnost na spoljnoj temperaturi koja je manja od 15°C smanjuje fleksibilnost ligamenata, a samim tim i zglobova. Uzrok tome je smanjen protok krvi kroz mišiće, kojima se umanjuje sposobnost kontrakovanja pa se gubi i sama zglobna sigurnost koja je uslovljena jačinom mišića.

Da biste kvalitetno započeli trening napolju bilo bi dobro da zagrevanje, odnosno barem vežbe oblikovanja i dinamičnog istezanja, odradite u stanu ili negde u zatvorenom prostoru, a potom da postepeno povećavate svoju brzinu kretanja kada izađete na stazu. Jedan od saveta je i da na samom početku trčanja imate barem dva sloja garderobe na sebi – jedan koji možete brzo skinuti ukoliko za to bude potrebe i drugi koji je dobar temperaturni izolator, a koji možete da nosite tokom celog treninga. Veoma je važno da odeća bude otporna na vlagu i na nalete vetra koji su dok trčimo znatno veći nego kod obične šetnje ili dok stojimo.

Trening uvek ogranizujte dok ste kod kuće, a onog trenutka kada izađete napolje aktivnost mora početi. Još jedan bitan savet je da završno istezanje nikada ne radite dok ste napolju, već kada se vratite u topao dom, ako dugo nakon treninga ostanete na hladnom vazduhu rizikujete da se ozbiljno prehladite jer će se telesna temperatura smanjivati mnogo većom brzinom nego da je napolju +20.

Kraj lepog toplog vremena ne znači i kraj trčanja. Vidimo se na treningu.

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE.

Tagovi: