Koliko treba da traje kardio trening

by | septembar 5, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Kada kažem: „Idemo na kardio“ većina mojih vežbača prevrće očima i tiho negoduje. Ja znam da niko ne voli kardio trening, ali složićete se da niko ne voli ni višak sala, tako da nam jedino preostaje da manje pričamo a više vežbamo.

Kod kardio treninga postoje određena pravila i saveti koje treba ispoštovati. Bitan je intenzitet, vreme, puls, pa i godine starosti rekreativca.
1. Da biste započeli proces sagorevanja masti neophodno je da aerobna aktivnost traje minimum 18 minuta. Redosled uključivanja energije nam govori šta i kada „trošimo“, pre sagorevanja masti moramo potrošiti zalihe ATP-a, kreatin fosfata i glikogena.
2. Vreme treninga takođe utiče na sagorevanje masti, tako oni koji vežbaju ujutru više troše i brže tope masne naslage. Razlog je niži nivo glikogena, zbog čega je trening na prazan stomak odlična izbor.
3. Da biste odredili savršen intenzitet kardio treninga morate malo raditi i matematiku. Najefikasnije sagorevate masti pri intenzitetu treninga od oko 70% od maksimalne srčane frekvence. Tu vrednost određujete po formuli 220 – godine starosti x 0,7 = vrednost pulsa.

Da bi kardio trening bio efikasan i da bi služio svrsi mora trajati najmanje 20 minuta, sve ispod toga neće doneti željene rezultate. Moj savet je da kombinujete nekoliko kardio sprava – traka, bicikl i steper će vam pomoći da i vaš kardio trening bude zabavan.

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE

Tagovi: