Laganim vežbanjem do mršavljenja: Mit ili istina?!

by | jul 4, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

 

[inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Rekreacija je sve ono što čoveka opušta, odmara, regeneriše i zabavlja. [/inlinetweet]Svaka aktivnost koja ispunjava ove uslove može biti rekreacija, ali ipak trening i fizička aktivnost ključna su stvar kod svakog rekreativnog delovanja, a u zavisnosti od intenziteta i karaktera te aktivnosti zavisiće i rezultati koji budu dolazili kao proizvod našeg vežbanja. Da li to znači da laganim treningom mršavljenja nećemo doći do željenih rezultata?

Kod programa za redukciju telesne mase trening nije jedini faktor koji utiče na rezultat, ishrana je ta koja nam određuje da li ćemo smršati ili ne. Nauka kaže da je uticaj ishrane na smanjenje mase tela od 60% do 70%, dok je za ostatak zadužen adekvatan trening na koji ćemo se mi danas bazirati.

Postoji nekoliko stavki kod postavke treninga mršavljenja, svaka je podjednako bitna i ukoliko se neka preskoči ili zanemari čitav vaš rad će biti neuspešan.
1. Trajanje treninga, kod ovakvih programa trening mora trajati od 60 do 120 minuta, za manje od 60 minuta jednostavno ne možemo stići da ispoštujemo sve stavke dobrog treninga redukcije telesne mase;
2. Mora imati dva dela, aerobni (kardio) i anaerobni (set vežbi), najbolje ih je raditi zajedno u toku jednog treninga, mada je dobar izbor i dodatni kardio trening u danima kada ne radimo anaerobni deo;
3. Aerobni (kardio) deo mora trajati barem 30 minuta jer se masti u proces razgradnje uključuju tek nakon 18-20 minuta;
4. Prednost kod izbora vežbi moraju imati kompleksne i vežbe za velike grupe mišića, to su leđa, stomak, noge, grudi a predstavnici vežbi su iskorak, čučanj, trbušnjaci, sklekovi i dr.
5. Minimalan broj nedeljnih treninga je tri, sve preko toga je plus, ne možete očekivati da ćete smršati ako vežbate samo jednom ili dva puta nedeljno;
6. Proveravajte puls dok ste na kardio spravi, to je glavni pokazatelj intenziteta trening i način da proverite da li se nalazite u zoni sagorevanja masti.

Ovih nekoliko saveta pomoći će vam da shvatite kako programi za redukciju telesne mase funkcionišu, odgovor na pitanje da li možete smršati laganim vežbanjem neću dati direktno, jer je za svakoga od nas termin „lagano“ prilično subjektivan, ostavljam vama da procenite da li je lako ili ne, smernice imate, vidimo se na treningu.

Tagovi: