Trening i cigarete ne idu zajedno

by | oktobar 10, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Postoje neke stvari koje nikako ne idu jedna uz drugu, modni blogeri bi rekli teget i crno (a možda i ne bi), studenti kažu žurke i ispitni rok, a ja tvrdim da vežbanje i cigarete nikako ne mogu da idu zajedno.

Svakodnevno ispred fitness kluba vidim lanove kako čim izađu napolje odmah zapale cigaretu. To je veoma loša odluka koja može imati ozbiljne posledice. Naime, nakon treninga, pogotovo kardio aktivnosti, plućne alveole se „šire“, samim tim mogu da prime više štetnih materija, pa ukoliko tada zapalite cigaretu učinili ste sebi ogromnu štetu. Ako ne možete da ostavite pušenje, pokušajte bar da ne pušite minimum sat pre, i sat vremena nakon treninga.

Najčešći ograničavajući faktor pušača predstavlja „kratak“ dah koji prouzrokuje nedovoljno kiseonika, nemogućnost mišićnog oporavka, lošije obavljanje svih funkcija u telu, pogotovo prilikom velikih napora koje imate u toku vežbanja. Pušenje takođe može izazvati i nepravilan rad srca. Čim je slabiji protok krvi, do mišića dolazi krv koja nije dovoljno „obogaćena“ kiseonikom i nosi sa sobom manje hranljivih materija i na taj način ga limitira.

Nekoliko mojih vežbača strastveni su pušači, a ono što primećujem kod njih su sledeće pojave. Ako su dan pre treninga popušili više cigareta nego uobičajeno (10 % više) njihova efikasnost na treningu se smanjuje za više od 50%. To se ne ogleda samo u “teškom disanju” već i u pojačanom znojenju kao i smanjenoj koncentraciji i pažnji.

Konzumiranjem cigareta delujemo na nadbubrežnu žlezdu koja oslobađa adrenalin i noradrenalin, što dovodi do povećanja frekvencije srca, sužavanja malih krvnih sudova i povećanja krvnog pritiska. Ako se prisetimo da nam je puls jedan od glavnih pokazatelja intenziteta treninga videćemo da je kod pušača očigledno smanjena fizička radna sposobnost.

Ako ste napravili prvi korak i počeli sa treningom, ostavite pušenje i nastavite da živite zdravo, i vi i vaši bližnji.

Vidimo se na treningu.

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE.

Tagovi: