Treningom do zdravlja

by | avgust 22, 2015
Trener: Milan Zarić MSc

Trener: Milan Zarić MSc

Autor teksta: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Zanimljivo je da svakodnevno slušam priče kako je vežbanje zdravo sa jedne strane, a sa druge kako nikako ne treba vežbati jer to nikako nije zdravo jer se umarate, znojite i rizikujete da se povredite, zašto biste sebi taj teret navlačili na kičmu, pita se druga strana.

Možda ja i nisam u potpunosti kompetentan da o tome govorim, ali bar mogu da iznesem svoj stav na osnovu diplome koju posedujem i praktičnog znanja i iskustva koje sam do sada stekao.

Evo nekoliko reči o radu sa mnom, a u vezi sa današnjom temom mog dugogodišnjeg vežbača, našeg poznatog muzičkog umetnika Dejana Cukića:

Napunivši pola veka života, odlučio sam da moje spontane, improvizovane rekreativne aktivnosti nisu više dovoljne za održavanje zdravim organizam sklon neumitnom propadanju. Imao sam sreću da tada upoznam Milana Zarića i prepustim mu dužnost uvođenja u moj redovan raspored sistema fizičkih aktivnosti koji bi se suprotstavio propasti beskrajnog sedenja uz računar. Milanova stručnost, strpljivost i sposobnost prenošnja entuzijazma bili su ključni razlozi mog povinovanja naizgled besmislenim naporima, pa sam i pored početnih otpora («Milane, ja dolazim ovde da mi produžiš život, a ne da ga skratiš!») ostao disciplinovan i redovan, na čemu ću mu uvek biti zahvalan.“

Redovnom i doziranom fizičkom aktivnošću svoje telo ćete dovesti u stanje dobre fizičke pripremljenosti, balansa i zdravog statusa.

Ne postoji osoba kome vežbanje neće doneti boljitak, svaki vid kretanja se smatra treningom.

• Osobe sa kardiovaskularnim problemima dobijaju preporuku od lekara i sportskih stručnjaka da moraju praktikovati duge šetnje aerobnog karaktera na otvorenom prostoru.

• Sa druge strane oni koji žele da reše problem sa viškom kilograma (problem koji se predstavlja kao bolest) moraju uz vežbanje u aerobnom režimu uključivati i kompleksne vežbe koje se sprovode u anaerobnom režimu treninga.

• Problem sa lumbalnim delom leđa rešavate isključivo adekvatnim vežbama i popravljanjem držanja tela…

Nabrojani slučajevi su ustvari zdravstveni problemi kod kojih vežbanje, odnosno fizička aktivnost donosi višestruku korist, teretana nije samo za bodibilding, šta više, ljudi sa takvim ciljem je najmanje, vežbamo zato što nam to prija, zato što nam pomaže i zato što je zdravo. Vidimo se na treningu.

Sve moje blogove i savete za vežbanje možete pročitati OVDE

Tagovi: