Categories POKLONI I AKCIJE

Decembarske knjige meseca: poklon ispod jelke

Za one koji se najviše obraduju kad ih ispod jelke sačeka knjiga na poklon, u decembarskom, novogodišnjem izdanju “Lepote i zdravlja” pripremili smo, zajedno sa izdavačkim kućama, izbor naslova koji će savršeno upotpuniti praznično raspoloženje. Ovoga puta vas pitamo: “Koji žanrove najradije birate za čitanje za vreme praznika i zašto?”. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod posta do sledećeg četvrtka u podne, a najkreaitivnije ćmo nagraditi. Imena dobitnika objavićemo na našem portalu u petak, 8. decembra.

 

MESEČINA, PJER LA MIR

(Vulkan izdavaštvo)

Knjiga o epohalnoj ljubavi prema muzici i ljubavi prema ženi, očaravajuća priča o velikom umetniku i boemu Klodu Debisiju, čoveku koji nije mogao da živi a da ne stvara.

 

TAJNE SREĆNOG ŽIVOTA, SUZAN MAJSNER

(Evro Book)

Mlada Amerikanka Kendra van Zant priprema se za intervju sa slikarkom Izabel Makfarland, koja je inače decenijama odbijala novinare. Priča koju će od nje čuti staviće na probu njena uverenja i njeno srce.

 

OBLOGE OD MASTILA, BOGDAN STEVANOVIĆ BLOGDAN

(Vulkan izdavaštvo)

Pisac ostavlja na papiru tragove mastila što prate ritam njegovog srca, ali ne čini to da bi ostavio zapis o sebi i vremenu u kojem živi. Njegova misija je mnogo uzvišenija.

 

NIŠTARIJA, HANIF KUREJŠI

(Booka)

Poznati filmski stvaralac, sada ostareo i bolestan, živi u Londonu, a o njemu brine njegova lepa, mnogo mlađa supruga, za koju on sumnja da ima aferu s jednim njegovim prijateljem. Odlučuje se na akciju kako bi razotkrio osumnjičene za preljubu, ali prvo treba da ustanovi jesu li njegove sumnje opravdane.

 

KAFA NA UŽARENOM PESKU, LENA MANDA

(Kamelia)

Šta će biti kad jedna žena bude morala da izabere između života punog bezbrižnosti, koji neće da zna za sutra, i onog do te mere urednog da je unapred isplaniran odmor za narednu godinu?

 

DINASTIJA MEDIČI: U IME VLADARA, MATEO STRUKUL

(Vulkan izdavaštvo)

Kada nakon očeve smrti bude pozvan da upravlja gradom, biće primoran da prihvati i žrtve i kompromise. Rastrzan između ljubavi i moći, Lorenco Mediči potcenjuje beskrupulozne neprijatelje, koji kuju velike zavere.

 

NAJSREĆNIJA DECA NA SVETU, RINA MEJ AKOSTA I MIŠEL HAČISON

(Evro Book)

Ako Holanđani nešto umeju, onda umeju da razgovaraju sa svojom decom. Čim mališani počnu da izgovaraju prve reči, podstiču ih da pričaju što više, pa se mali Holanđani izražavaju jasno i puni su samopouzdanja.

 

DEVET ŽENA, JEDNA HALJINA, DŽEJN L. ROZEN

(Laguna)

Dražesna, izuzetno duhovita, lepršava priča o devet žena koje se ne poznaju, a dirnute su istom malom crnom haljinom koja im vijuga kroz živote noseći sa sobom malo čarolije.

 

NOVI UČENIK, TREJSI ŠEVALIJE

(Laguna)

Tragedija Otelo prenesena je u vašingtonsko školsko dvorište sedamdesetih godina 20. veka, u kom se učenici zaljubljuju i odljubljuju do ručka. Osim toga, ponašaju se nehajno rasistički, po ugledu na svoje roditelje i učitelje.

 

FAKSIMIL, ALEHANDRO SABRA

(Geopoetika)

Kratke priče posle kojih su postavljena provokativna pitanja sa mogućnošću višestrukih odgovora, nekad nerešiva, često apsurda i uglavnom iz sfere morala.

 

NEBO U PODNE CRVENO, SAJMON MONTEFJORE

(Evro Book)

Benja Golden je završio u Gulagu zbog zločina koji nije počinio, a u predvečerje Staljingradske bitke stupa u kazneni bataljon koji dobija specijalan zadatak – da se odupre nadmoćnim nacističkim snagama.

 

SUPERHEROJKE, BARBI MARKOVIĆ

(Arhipelag)

Tri junakinje žive u Beču, gde pokušavaju zajedničkim snagama da osmisle svoje živote. Duboko su uronjene u zahuktali urbani život, druže se međusobno, ali samosvesno sve vreme istražuju zadate okvire svoje egzistencije.

 

 

ČEKAM TE, KEJT EBERLEN

(Laguna)

Danas je prvi dan ostatka tvog života, tako glasi poruka na tanjiru u kuhinji kod kuće, i Tes ne može da je izbaci iz misli čak ni dok je u Firenci, na poslednjem idiličnom letovanju pred polazak na fakultet. Njen život će se zauvek izmeniti – ali ne onako kako ona očekuje.

 

ZANESENOSTI, HAVIJER MARIJAS

(Čarobna knjiga)

Marija Dols stalno svraća u isti kafić, gde uvek sreće isti par. Posmatranje njihovog života pomaže joj da pobegne od beznačajnosti sopstvenog. Ali kad tog čoveka brutalno ubiju, posmatranje se pretvara u upletenost.

 

Autor: Maja Šarić

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

 

67 komentara

 1. Najvise volim krimi price ali sa malo ljubavnog zapleta 🙂 Nekada sam znala da knjigu procitam u dahu sad to ide malo teze jer nemam toliko vremena a i uz malo dete trenutno su nam na repertoaru bajke 🙂 Ove praznike docekujem ususkana u knjige vezane za trudnocu jer vec pocetkom februara nam stize pojacanje 🙂

 2. Svima je poznato da su praznici puni misterije i nekih magicnih stvari. Ko nam to ostavlja poklone ispod jelke? Da li Deda Mraz stvarno postoji? Ko nas tokom cele godine cuva a posebno za vreme Bozicnih praznika? Sve je to misteriozno. Zato najcesce biram fantastiku ili misteriju kako bih podstakla sebe na razmisljanje ali i nadanje da ipak nesto postoji sto je nedodirljivo i nevidljivo- a ipak je tu. Ovi zanrovi kod mene dodatno bude praznicni duh. Postojalo ili ne bitno je verovati i nadati se!

 3. Praznici su za mene simbol magije i ljubavi. Emocije tokom praznika su nam pojacane i to je vreme kada najvise iskazujemo ljubav. Za vreme praznika obicno citam ljubavne romane, sto je i logicno- ovi romani su prepuni idile i lepih emocija. Citanje takvih romana me podstice da pokazujem ljubav sto vise jer je ljubav ono sto praznike cini posebnim!

 4. Novogodisnji i Bozicni praznici su zapravo praznici koji i najudaljenije porodice spoje, to su dani kada smo svi skupa bez obzira na okolnosti, to su dani ljubavi. Za mene najlepsi osecaj je tokom praznika citati romane koji imaju za temu ono najvrednije-porodicu. Tada se u meni probudi ono najlepse i prepustim se carima praznika. A nema niceg lepseg nego docekati praznike s osmehom na licu, zar ne?

 5. U decembarskom broju čitala sam jedan “spokojan” razgovor sa meni dotad nepoznatom osobom g-dinom BOGDAN STEVANOVIĆ BLOGDAN, i postala bogatija za par zanimljivih zapažanja o životu, Beogradu… Toliko me je to dojmilo jer dosad svoje čitanje knjiga nikad nisam posmatrala kao “lečenje rana”, i to figurativno rečeno “oblogama” od mastila. Zapamtila zauvek jer je tako logično, zar ne?.
  Dalje, njegov doživljaj Beograda je možda za mene najbolji poziv svima koji ga nisu posetili da dođu da ga vide. Ne znam da li je to neko ikada uradio odn. opisao Beograd na taj način. Eto iz ovoga, ja bih izabrala ovu knjigu, koji je žanr ne znam, ali da nas regeneriše-zaleči rane iz prethodne godine i uopšte da “kvalitetno praznujemo” i kao novi krenemo u 2018g.

 6. Ja se odlučujem za klasike inspirisane ljubavlju, verom, nadom isprepletane istorijom. Danas, kada svi jurimo negde, mislim da su praznici idealno vreme da se posvetimo pravim vrednostima, a uz pomoć dobre knjige, to je lakše

  1. Ja se odlučujem za klasike inspirisane ljubavlju, verom, nadom. Danas, kada svi jurimo negde, mislim da su praznici idealnn vreme da se posvetimo pravim vrednostima, a uz pomoć dobre knjige, to je lakše

 7. Moj glas ide biografijama ! Volim da citam nesto sto je realno, stvarno i naucim nesto novo iz iskustava drugih. Taman u Novu godinu sa novim znanjima, navikama koje su koristile brojnim velikanima i podsetnikom da je sve moguce ukoliko nesto istinski volimo i radimo na tome svakodnevno !

 8. Ja se odlučujem za klasike inspirisane ljubavlju, verom, nadom, a isprepletane istorijom. Danas, kada svi jurimo negde, mislim da su praznici idealnn vreme da se posvetimo pravim vrednostima, a uz pomoć dobre knjige, to je lakše

 9. Zimi, kad nebo poprimi ljubičastu boju spremajući se da prospe prve razigrane, srebrne pahuljice, najviše volim da se uvijem u toplo ćebe, uzmem knjigu i prepustim se uživanju čitanja u prijatnoj toploti sobe. Najdraži su mi putopisi koji me upoznaju sa dalekim zemljama, nihovim kulturama i običajima.Takođe uživam u biografijama slikara, pisaca, kompozitora koje na taj način upoznajem, usvajam njihova mudra životna iskustva i pokušavam da razumem i protumačim poruke koje su nam ostavljali….Knjiga „Mesečina“ Pjer la Mira o mom omiljenom kompozitoru Klodu Debisiju, ispod čijih prstiju su nastali uvek uzbudljivi i sveži zvuci „Nokturna“, „Potonule katedrale“ i naravno prekrasne „Mesečine“ bila bi čaroban novogodišnji poklon:)

 10. “Odustajanja nema jer nam se lep poklon za praznike sprema.Toliko želim knjigu jednu,svakog meseca komentar ostavljam ali-sreće dosad nisam imala ipak-za knjigu se”borim”i pisanje komentara nastavljam.Ljubavne knjige mom srcu gode-te knjige nikome ne mogu da škode.Kroz stihove ove svima srećne preznike želim-drago mi je što se sa svima vama družim i što svoje komentare sa vama delim.Možda mi pisanje stihova i nije jača strana ali su Vaše knjige bez mana.”

 11. U vreme praznika se opredeljujem za romanticne romane….za romane koji zalaze u magične predele,nestvarne..Volim da uz knjigu budem deo mašte pisca i da zajedno s njim putujem kroz vreme. Volim da obujem cipele prošlosti i uz toplu čokoladu otkrivam tajne koje krije knjiga iskrzanih korica. Duh praznika,duh uspomena,knjige pročitane toooliko puta,stara pisma,stari ormani,crtaći,crno-beli filmovi,stripovi……!!!!-to u meni pokreće život! Uživam u stvarima sa dušom. U kutku svoje sobe i tople peći provodim sateee i sate,noći i dane čitajući… Za mene lepše ne postoji. Napravila sam zalihe knjiga koje bih volela da pročitam ove zime. Presrećna bih bila kada bih osvojila nagradu

 12. Najviše volim da citam trilere 🙂 Zanimljivi, drže pažnju, teraju na razmišljanje. Posebno u vreme praznika kad imam više slobodnog vremena, kada sednete i shvatite koliko ste srećni što ste okruženi toplinom i dragim osobama, što su pored vas srećni i što im se ništa ne dešava od svih strahota koje postoje i koje pročitate :*

 13. Za vreme praznika rado biram za citanje istorijske romane , jer me ta tematika podseca na detinjstvo i ranu mladost , kada sam ususkana u toplinu okicenog doma citala upravo takve redove .
  Uz knjigu u doba praznicne euforije , slatko “uletim ” u price nekih drugih i drugacijih vremena , sa istorijskom potporom . Pravo vreme za uciteljicu zivota !

 14. Šta čitati u zimi u vreme praznika ? Knjige o zimi. Knjige sa zimskim raspoloženjem. Knjige / priče o magičnim novogodišnjim čudesima. Najbolje novogodišnje i božićne knjige za odmor. Božićne priče. Knjige za prijatne zimske večeri. Ruske klasike ! Bar ih ja biram .

  Čitanje zimi u vreme praznika nije ništa drugo do lekcija. Srebrni sneg ispred prozora, pucketanje drveta u kaminu, udobna stolica za ljuljanje, vrući čaj i Anton Čehov – obućar i nečiste sile. Bilo je božićnje veče. Marja je dugo hrkala kraj šporeta, a Nilov sat je još radio. Galerija likova izvodi rapsodiju preda mnom, uživam u ruskoj klasičnoj književnosti i svima toplo preporučujem za zimske praznike.

 15. Fali nam radosti. Bezbriznosti. Iskricavosti. Biram happy end. Biram lepe, leprsave, srecne knjige. One koje mirisu na caj i kolacice sa cimetom. One koje pod rukama suskaju kao novogodisni sneg. One tople, ljudske price kao sal oko vrata. I onda se ususkam pod cebe, uronim u taj divni, lepi svet i prozivim hiljade zivota u stotinama stranica. I osmehnem se milion puta. I budem i radosna i bezbrizna i srecna. Praznici tome i sluze, zar ne?

 16. Volim da čitam tokom cele godine, ali zimski meseci su nekako idealno vreme kada se u toplini svoga doma isključim iz svakodnevnice i odlutam u čarobni svet knjige. Kao večitoj sanjalici i romantičnoj dušici, logično je sasvim da žanr kojem se uvek vraćam, jeste ljubavni roman. Ljubavne priče su uvek intrigantne-bilo da je reč o ljubavima koje su zabranjene. Strastvene. Fatalne. Tragične. Vanvremenske… One koje izazivaju i smeh i suze i dugo ostaju u sećanju, podstiču na razmišljanje te budu ponekad i teme naših razgovora tokom prazničnih okupljanja… Love is in the air-now and always!

 17. Za vreme zimskih praznika birambajke za odrasle . U dane kada je sve okićeno, blistavo, BAJKOVITO, prija mi čitanje bajki , pa makar one bile za male velike ljude. John Grisham je napisao jedan takav roman koji svima preporučujem –
  “Božić sa gubitnicima” .
  Majstor krimi-priča, forenzički detektiv ,Džon Grišam ovog puta deluje u sasvim drugačijem žanru – kao autor fascinantne bajke za odrasle, ironičnog romana o pre-prazničnom Božiću. Naracija će čitaoce nasmejati ali čak rasplakati . Praznično uživanje !

 18. Knjige koje biram da čitam za vreme praznika su one “teže” tematike. Knjige koje uključuju psihologiju, filozofiju (najviše egzistencijalizam), vodiče za srećniji i ispunjeniji život, kao i sve one knjige koje me uče da budem bolja verzija sebe. Tada imam najviše slobodnog vremena da dobro promislim o poruci pisca, i samim tim, da usvojim neki dobar savet ili novi pogled na život. Takve knjige mi pomažu u tome da u novu godinu uđem kao svesnija i samouverenija osoba, što osigurava pozitivne rezultate na svim poljima tokom godine. 🙂

 19. U ovom brzom i stresnom nacinu zivota najvise prija neka lagana literatura. Sa knjigom u ruci prepustamo se caroliji i prozivljavamo sve lepote koje nam je pisac kroz knjigu docarao. Sa svakom procitanom knjigom nasi vidici se prosiruju i u dusi smo mnogo bogatiji.

 20. Nista lepse nego se u neradne praznicne dane druziti sa nekom laganom i romanticnom knjigom. Uploviti u nestvarni svet nasih junaka i zaboraviti malo na stvarnost. Svakom procitanom knjigom postajemo oplemenjeni sirim vidicima i bogatijim u dusi.

 21. Ljubavne romane, koje obozavam pored kriminalistickih knjiga.. Zasto ljubavne? Zato sto su praznici period kada smo svi skupa i zajedno sirimo ljubav i pozitivnu energiju… Svaki drugi zanr bi pokvario praznicna raspolozenja. .

 22. Ne postoji zanr koji ne volim ali definitivno najvise uzivam u klasicima. Romani kao sto su Rat i mir, Ana Karenjina, Zlocin i Kazna, Cica Gorio i sl. volim da citam tokom cele godine ali najvise uzivam u njima tokom ovog perioda. Citajuci ove romane dozivljavam svet kakav je nekad bio- pa tako i za vreme praznika se uvek setim nekih proslih srecnijih vremena. Priznajem da se tada osecam nostalgicno ali u isto vreme uzivam dok “zivim” u nekom dalekom periodu.

 23. Sa dolaskom hladnog vremena, mi smo užasno ranjivi. Telo odlazi u režim štednje energije, opada snaga niti motivacija. Onda dođu prekrasni praznici, odmor od svega, toplina , kućna atmosfera….E, tada biram knjige za dušu , psihologija i trileri . Jednostavna korisna hrana (ali bez ekstremnih dijeteta, pobogu, slavljenički su dani ) čitanje: dobra literatura zlata vredi . Za praznike sam naklonjena ovim žanrovima jer znam da me oni neće izneveriti. Kao i obično, različiti žanrovi su za razne prilike ali i ukuse , viđenja.

  Volim da se opustim i čitam o psihologiji , čudnim lavirintima ljudskog uma. Dobro mi dođu i psiho-trileri. Svaka priča nosi optužbu ali i opravdanje ili bar razlog odrežene vrse ljudskog delovanja. Napolju fijuče hladan vetar, kraj mene svetluca jelka a ja uživam u spoznaji čoveka kroz zanimljivo štivo.

 24. U ovom brzom nacinu zivota dobro dodje predah uz neki triler ili lagano stivo gde se odvojimo od svakodnevnice u uplovimo u neki drugi svet. Knjiga je carobnica koja hrani dusu i prosiruje nase vidike. Sa svakom novo procitanom knjigom mi smo bogatiji.

 25. Najvise volim da citam ljuvane knjige devetnaestog veka pogotovo kada nam se blize praznici jer to je neko vreme kada carolija pocinje uz jelku i citavu praznicnu dekoraciju i solju toplog caja dok ususkano sedim I citam divne knjige.

 26. Za predstojeće hladne dane prednost dajem putopisima. Otkrila sam prelepe knjige Sonje Lapatanov, baletske umetnice i svetske putnice. Sonja piše o kulturi, umetnosti, različitim religijama, i tako nam otkriva čitav jedan svet. Sa njenim knjigama kao da i ja putujem. Pravo uživanje! Knjiga, šolja toplog čaja i šta nam više treba 🙂

 27. Najviše poeziju.Zato što niče iz srca i toči se iz duše. Pitko, suptilno nadahnjuje. Jos je lepše udvoje. Uz kuvano vino s karanfilićem i pomorandžinom korom. Uz praline i osmehe. Malo crvenih ukrasa i čežnjivim pogledom u budućnost sa onim koga voliš. Još ako se neki stih odrecituje,kao u dobra,stara vremena….ljubav. Suviše bajkovito da bi bilo istinito? Naprotiv, suviše je jednostavno <3.

 28. Postoji jedan ljubavni roman koji čitam svakog decembra uoči praznika… “Božić kod Tifanija” od Karen Svon (prevod sa engleskog),koja je kod nas prevedena kao “Nova šansa za ljubav”. Ako verujete u to da se sve može poželeti tačno u ponoći, ako verujete u to da tamo negde postoji neko vaš i da vas čeka, ako verujete u magiju i ako svaku snežnu pahulju koju uhvatite čuvate na dlanu sve dok se ona ne istopi…onda je ova knjiga baš za vas! 🙂

 29. Bilo leto ili zima,dobra knjiga prija svima.Ljubavne knjige volim rado da citam i evo sada se pitam-hocu li jedna od ovih knjiga biti moja?Deda Mraze,poklon mi donesi-jednu lepu knigu u vreci ponesi.Srecno svima nama,druzili se tako godinama.Da nam knjige ulepsaju dan i ostvare nas san.Pozdrav svima koliko vas ima.

 30. Tokom zime najviše volim da čitam klasike. Mislim da su zima i sneg pravo vreme za njih. Skuvam čaj, pokrijem se ćebetom i prepustim se čarima savršene ruske zime ili večnoj ljubavi nekog čuvenog para iz literature. A i kako će lepše i brže da prođe zimski mrak nego uz neku staru dobru knjigu.

 31. Zime su za ljubavne romane. Sve te romantične ljubavi književnih junaka, prosto teraju na neka lepa maštanja po ovoj zimi. I romantične pahulje koje padaju samo još više daju neku posebnu “draž” tim neverovatnim i čarobnim ljubavima. Zima je dovoljno tmurna i hladna i da bi još čitali takve knjige. Treba vedro i romantično ući u Novu godinu, pa ko zna možda se i desi nešto lepo kao iz romana

 32. Zime su za krimiće. Hladno je i sneg je pa nas ionako sve mrzi da bez neke preke potrebe i izlazimo iz kuće, a ti romani se najbrže i čitaju. Napetost šta će da se desi na svakoj sledećoj stranici prosto me tera da što pre pročitam knjigu do kraja, a i dobra stvar je to što znam da kada dune košava, baš mi i neće pasti na pamet da odem da šetam, pa znam da ću knjigu završiti “bez ometanja”. A složićete se, ništa gore kada u sred nekog “napetog dešavanja” morate da odložite knjigu i odete negde:)

 33. Koji god da je period u godini ja ostajem verna svojim omiljenim krimi romanima. Osecaji uzbudjenja i znatizelja su nesto najlepse. Volim da se ususkam i da se uz solju toplog caja ili kafe uzivim u ulogu “detektiva”. Vreme mi prodje brzinom svetlosti dok resavam zlocine i tumacim tragove. Jednostavno je divan osecaj kada mozes da se povezes sa knjigom i sa svojim omiljenim likovim a to jedino mogu kada su u pitanju krimi romani.

 34. Čarls Dikens je rekao da bajke najbolje pomažu deci u najvažnijem zadatku-odrastanju. Ali šta kada odrastemo? Da li to znači da nam bajke više nisu potrebne? Ili možda te čudesne i magične priče imaju i obrnutu funkciju-da odrasle vraćaju u svet detinjstva? Hladan decembar je tu, čarolija nastupajućih praznika samo što nije krenula. Staro karirano ćebe me obavija svojim toplim zagrljajem, širi se prodorna aroma sveže skuvane kafe, vatra pucketa, napolju padaju prve pahulje a u rukama knjiga. Bajke. One čine da moje životne radosti ne presuše, da sebe približim sebi, da mi unutrašnji svet ne postane dalek i tuđ. Ispunjavaju me blaženstvom, mirom i zadovoljstvom baš kao i nastupajuća praznična atmosfera. Pomeraju me iz sveta realnosti i vode u neki drugi tajanstveni prostor gde se granice mogućeg stalno pomeraju, gde mi je mašta vodilja, gde se želje ostvaruju. Asociraju na neka minula vremena, na neke drage glasove koji miluju i koji su možda čitali baš te iste redove dok još ni slova nisam znala. Iako znam da nisu istinite volim da verujem u njihovu čaroliju jer čitajući ih iznova i iznova svet doživljavam kao fantastično, šareno i raspevano mesto puno ljubavi što ono zaista i jeste uoči praznika.

 35. Wooow, koliikoo divnih poklona! Krenula je novogodisnja euforija <3 🙂
  Volim baaas trilere, oni su moja opsesija, bilo da je leto ili zima. U ovom slucaju uz solju toplog CAJA, uz SNEG koji napolju veje DOBAR TRILER u ruke i nema zime! 😉

 36. U zimskom periodu posebno volim ljubavne i istorijske price! Nekako mi zagreju dusu i tada mi posebno prija njihova mirnoca 🙂

  Citam zaista puno toga, ali za ovaj period je najlepse ljubavno stivo <3

 37. One koji me vesele,kada ja odmaram,a tražim “gde đavo spava”. Enigmice mog Wonderland-a, što mirišu na liciderska srca i prave vatromet u glavi. Pustolovine sa parčem raja i mudrostima vasione. Pa se tako,družim sa bonvivanima,malo pijanim,malo opijenim od sreće i ljubavi…Pa im malo kradem zanat. Pa pomislim-svejedno mi je.Pa se nećkam,pa se malo ljutim. pa malo više tražim. I smejem se. Okrećem stranice brže nego što neko piše verse. Odlutam,malo sam na Pigalu,malo na umetničkom dnu…malo raspravljam sa Hemingvejem…Može li se voleti samo jedna žena? Može li se odabrati nekoliko tajnih sastojaka za miris koji će izbrisati prošlost? Postoji li esencija magije? Ili je sami stvaramo….Kroz razgovore,spomenare,ljubavi,ono što se prećuti kada se dlanovi zalede….To su neka od pitanja u prazničnim danima u mojoj Zemlji čudesa. Koja gruva! SVIMA SREĆNI PRAZNICI!

 38. Biram poeziju jer savrseno upotpunjuje romanticnu atmosferu praznika svojom carolijom i neznoscu.Prava poezija ima vecnu lepotu,svojim stihovima donosi toplinu, ljubav i srecu onome ko je cita,bajkovita je insprise na sanjarenje i kreativnost.Praznici uz poeziju su moji trenuci za uzivanje.

 39. Klasici su moj izbor za hladne, praznične dane. Ove zime planiram da pročitam Anu Karenjinu i Orkanske visove, jer mislim da se zimska amosfera najbolje poklapa sa atmosferom u ovim knjigama. Iako sam ih već pročitala stalno im se vraćam jer su mi tako drage i ne mogu da zamislim da mi ovaj period godine prodje a da ne pročitam barem jedan klasik.

 40. Detektivske priče ili trilere. Nekako mi najviše idu uz toplu čokoladu, praznično ukrašenu sobu, sedeći u fotelji ušuškana pod ćebetom, dok sneg napolju odsijava kroz prozore. A verujem da je zato najviše zaslužna Agata Kristi i „Avantura božićnog pudinga” koja će mi uvek biti asocijacija za ovaj period godine.

 41. Ja tada načisto podetinjim. Sav taj svetlucavi grad, svi šljašteći lampioni, paketići spremljeni za moje dete, “zvončići, zvončići” pesmice, daju mi utisak kao da živim u bajci. Problemi nisu tako ozbiljni, sve se nekako dâ rešiti i tad najviše volim da preturam po dečijim policama. Prošle godine sam sakupljala Diznijeve bajke, ima ih trideset, taman za svaki dan decembra.
  Ove godine sam spremila par dečijih romana i grafičkih novela.

 42. Uvek lutam kroz žanrove, putujem kroz vreme, istražujem kada je u pitanju čitanje knjiga. A, za vreme praznika se uvek vratim svojoj omiljenoj knjizi – MALI PRINC. U toplini svoga doma, čitanje ove knjige je uvek čarobno za mene. Nju mogu pročitati više puta. Kao dete, Malog Princa sam doživela na jedan, a kao odrasla osoba, na sasvim drugi način! – Bezvremena knjiga o tome kako treba živeti i gledati na život i ljude. Mali princ je ona knjiga koju bismo svi trebali da pročitamo bar jednom mesečno, da nam se slučajno ne desi da zaboravimo njenu poruku. 🙂

 43. Ljubavni romani su oni koje najčešće čitam ne samo u vreme praznika, već tokom cele godine. Pre dva dana sam uzela u ruke nastavak hita “Dok nisam srela tebe” i oduševljena sam! Nisam verovala da će nastavak moći makar da ”parira” prvoj knjizi koja je odlična, ali Mojes je uspela da prijatno iznenadi. Ljubavni romani, ćebence, čaj, prvi sneg i vreme praznika su neizmerna radost za nas romantičare koji volimo da maštamo i verujemo u ljubav! 🙂

 44. Nisam veliki ljubitelj ljubavnih priča, ali za vreme praznika biram laganije teme u koje je uključena i ljubav, naravno sa srećnim krajem i mnogo srećnih trenutaka tokom čitave radnje. Praznici su idealni da pokažemo više ljubavi nego inače tako da se vrlo rado posvetim ljubavnim temama u knjigama kako bih imala uvid u to kako i drugi dele ljubav. 🙂

 45. Obožavam krimi romane, misterije, detektivske priče, sve što ima zaplete i neočekivana razrešenja 🙂 Jednostavno volim knjige koje drze paznju. Bilo bi mi zadovoljstvo kad bi dobila neki od gore navedenih naslova, da se malo opustim i uzivam, od celu Novogodisnu euforiju, koja tek dolazi 🙂

 46. U principu čitam ono što mi dođe pod ruku, nekad su to zanimljivi romani sa istorijskom tematikom, nekada su avanturistički, a nekad i ljubavni. Sve zavisi od raspoloženja. Ljubavni su možda idealni za vreme praznika, jer su topli, lagani i neopterećujući. Sve u svemu, zaista ne pravim pitanje, jer jednostavno – volim da čitam! A kuća bez knjiga je poput tela bez duše…

 47. Kad me okruži belina i snežni smiraj, ušuškana u mekano ćebence skoro mi je nezamislivo da razbijam glavu teškim temama i ljudskom mukom. Radije se opredeljujem za porodičnu tematiku, uobličenu ženskim perom. Baš u tim trenucima sumiranja onoga što sam postigla ili nisam u protekloj godini, osećanja ljubavi, nežnosti, brige i samilosti konačno odnose pobedu nad dnevnom rutinom i trkom za novcem. I dok čitam, potekne i po neka suza, jer tada knjiga postaje ogledalo moje istinske duše i podsetnik da je još jedna godina na izmaku, a da se nisam dovoljno navolela i namazila onih koji su smisao moga postojanja.

 48. Ja za vreme nadolazecih praznika a takode i preko cele godine volim da citam ljubavne romane jer su lagani za citanje opustaju i citaju se u jednom dahu tako da ne moze da se prekine jer se izcekuje sta ce se dalje dogadati a i opustaju. Ovim putem svima u redakciji cestitam nastupajuce praznike

 49. Vreme praznika. Darivanja – ljubavi upakovane u crvene kutije sa zlatnom mašnom.
  Kada kuća zamiriše na vanilu, cimet,rum i kuvano vino, dani na sneg, a noći na
  nova obećanja, uzimam u ruke knjige, omiljene čiklite – Božić u kapkejk kafeu,
  Dobro došli u Rouzinu prodavnicu slatkiša iz snova…Uz omiljene kolačiće listam
  stranu po stranu. Kada se zagrle na rastanku decembar i januar, kada se sretnu
  kraj i početak, biram lagane teme, reči i rečenice. Ne želim akciju, triler i
  kriminal za vreme praznika. Ni na filmu ni u knjigama. Vreme Nove godine i Božića
  nekada je bilo vreme kada sam čitala bajke. A sada kad već bajke odavno ne čitam,
  i više ne verujem u princa na belom konju, verujem i dalje u Deda Mraza koji će mi
  doneti neku dobru knjigu, koja će mi ulepšati praznike, vreme kada volimo više,
  grlimo jače, poklanjamo od srca…Još malo i praznici stižu…

 50. Nije bitno kom žanru pripada knjiga koju čitam, važno je da uplovim u izmišljeni svet koji mi pomaže da zaboravim brige svakodnevnice…Možda moje želje još uvek nisu porasle. I dalje očekujem da se Deda Mraz prikrade noću i ispod jelke mi ostavi knjigu. Zna on koju!

 51. Modni znalci rekli bi da nisu dovoljno bogati da bi kupovali jeftine stvari,a ja kazem da je zivot isuvise kratak da bih citala ‘jeftine’ romane. 🙂 Stoga se u danima kada su i posao i dusa na off,prisetim dela koja su bojila moje gimnazijske dane i naucila me ‘zapovestima’ istinske knjizevnosti,koju nikada ne gazi duh vremena(kao npr.Kafkin Proces ili Andriceva Prokleta avlija). A posto smo svi,mozda i nesvesno,zapali u dozu apatije i nezadovoljstva, praznicni su vreme za smehoterapiju,te cu sigurno procitati neku spansku komediju ili pak,posto sam domacica u povoju,neku knjigu koja ce mi dati ideje za nove kolace ili tortu,pa makar se to pretocilo i u “Slatku utehu”. 🙂

 52. Volim da čitam trilere i oni su moj izbor tokom cele godine, bilo da je praznik ili ne. Pre izvesnog vremena susrela sam se sa literaturuom Ju Nesbea, norveškog pisca krimi romana.Oduševila me je knjiga „Žeđ“ koja govori o Hariju Huleu policajcu i lovcu na ubice koji stavlja sve na kocku da uhvati onog koji se „izvukao“. „Krv na snegu“ se čita u jednom dah (n)u, obzirom da se značajno razlikuje po broju strana od uobičajene Nesbeove literature. Sledeće na mojoj ček listi je „Ponoćno sunce“, najvnovija.

 53. Moja opsesija je SF literatura!
  Bilo po danu, bilo po zimi, bilo po leti, bilo po nocu – UVEK JE HOCU! 😉

 54. Vreme praznika, duge hladne zime, raspusta je vreme “dušu dalo” za …KNJIGU. Konačno,pala je odluka da se vratim knjigama koje su značajne tragove (svakojake) ostavile u meni:
  1. Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov
  2. Tihi Don, Mihail Šolohov
  3. Sto godina samoće, Gabrijel Garsija Markes
  4. Žudnja za životom, Ervin Ston
  5. Mali princ, Antoan de Sent Egziperi
  6. Stepski vuk, Herman Hese
  7. Tako je govorio Zaratustra, Fridrih Niče
  8. Derviš i smrt, Meša Selimović
  Knjige su spremne, knjiški izazov, tako mi je dobrodošao da se lagano, bez žurbe, sa dosta uživanja, čak, reklo bi se, radosti (i poprilično lepim smeškom na licu) prošetam stazama, davno satkanim od reči i misli; stazama koje, svejedno dal’ vode u biblioteku ili kutak moje (devojačke) sobe, isti očaravajući miris imaju i isti mir i uzbuđenje (istovremeno) donose. 🙂

 55. Nemam jedan omiljeni žanr i nisam isključiva kada je o knjigama reč. Ako dobijem knjigu, sigurno ću je pročitati! Tokom svog odrastanja, prolazila sam kroz različite faze, te sam samim tim čitala i raznorazne žanrove. Jedna od knjiga koju bih uvek mogla da čitam je Andrićev klasik “Znakovi pored puta” jer može da se čita skroz spontano i krenuvši od bilo koje stranice… Jedna od Vaših decembarskih knjiga meseca bila bi pravo osveženje i divan novogodisnji poklon ispod jelke koju uskoro planiram da okitim!

 56. Novogodisnji i bozicni praznici su pravo vreme da se uz soljicu vruce cokolade u sneznom zimskom danu ususkate u udobnu fotelju i citate knjigu, pogotovo kada je napolju temperatura u minusu. Tada obicno volim da citam visegeneracijske porodicne sage jer tada imam osecaj da moje “ja” ne postoji. Jedan novi svet otkriva svoje tajne, a ja postajem nevidljivi putnik kroz prostor i vreme.

 57. Knjige ne delim na ovaj ili onaj žanr, već na dobre i loše. Volim da čitam dobre knjige; pri tome, to uopšte ne moraju biti bestseleri i popularna literatura. A razlog? …Hmmm, pa najbolje je da citiram Marka Tvena: „Dobri prijatelji, dobre knjige i čista savest – to je idealan život.”

 58. Biram priču.Ona koja me uvuče i prodrma sva moja čula.Da zamislim,da upoznam,da osetim koja heroina “miriše” na baršun,na putenost,na Velvet Orchid i želi da mi kaže: Poznaješ me,a ne poznaješ. Miriše na nevolju. Ili,pak,želim da doživim pisca- protagonistu kako u memljivoj sobi punoj starih hartija,požutelih i dotrajalih,uz duplu dozu francuskog konjaka piše o svojoj ljubavi…Piše neki Dnevnik ruma….Dnevnik sreće…Dnevnik o crno-belom filmu….ili o omiljenim putovanjima, o svili sa Cejlona ili poznanstvu sa grande Lorkom. Želim da odlutam u neka prošla vremena,epohe ili da uživam u čarima modernog zavođenja….Srećom,pa inspiracija za zanimljive romane nikad ne manjka! Uostalom,čitanje je konverzacija.Sve knjige pričaju,ali dobra knjiga i odlično sluša!

 59. Praznike toliko volim, ali ne zato sto sam lenja, vec zato sto volim da se ulenjim! Osecaj opustenosti me preplavi toliko da sam u mislima na pravom odmoru, iako sam mozda samo u svom toplom domu! Nije slucajno da su svi veliki praznici bas kad je zima, kad se oko ogreva okupljalo, a danas neki mozda oko kamina

 60. Nema mog celog komentara???
  Da nastavim….
  Zato zimi biram nesto iz viktorijanskog doba, kad je prava nepoznanica bila Ljubav da se proba! Dzejn Ostin moja je inspiracija, toplina s’ jedne, a hladnoca i distanciranost viskog drustva s druge strane! Elizabeth Bennet i carobni Darsi…izmedju gordosti i sopstvenih predrasuda pobedjuju i veruju u Ljubav!!! A praznici su svakako vreme za Ljubav…

 61. Dok napolju sneg veje, a ogrev tiho u peći pucketa, okrećem strane ljubavnih romana. Ovaj žanr pred kraj godine uvek se nadje pored moje šolje čaja, ne bih li pobegla od praznične euforije, u nežni svet ostvarenih ljubavi…

 62. Biram motivacione knjige, koje mi daju vetar u ledja za pozitivnim razmisljanjem i snagu za odlukom da u novoj godini budem sve ono sto u ovoj staroj nisam ispunila. Volim i romanticne romane, dok napolju veje sneg u jednoj ruci solja caja sa ukusom jabuke i cimeta a u drugoj trenutno roman ” Na crvenom tepihu”

 63. Uh, oboooozavam Decembar upravo zbog te euforije oko praznika i nekako tada uvek se neka romantika provace svuda, pa i u izboru romana….Trenutno citam od Mirjane Bobic Mojsilovic “Trazi me”.

 64. Za praznike ili ne, najvise volim trilere…volim misktiku, volim kada mi drzi paznju sve vreme, kada milion puta mislim da sam razresila slicaj, kad ono MALO SUTRA… Obozavam 🙂 Danijela Rincic Stojiljkovic evo nagradne igre za tebe, kao da su te pitali 🙂
  *JA SAM KOMETARISALA NA POSTU NA FACEBOOK-U 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA