Categories POKLONI I AKCIJE

Dobitnici martovskih knjiga meseca

U martovskom izdanju rubrike “Knjige meseca”, koju objavljujemo svakog prvog petka u mesecu, pitali smo vas: “Koji roman biste voleli da bude ekranizovan i zašto?” Hvala vam na lepim i inspirativnim odgovorima! Evo kojih pet srećnih čitatelja dobija po jednu knjigu na poklon.

 

Marija

Knjiga koju bi volela da vidim kao film je “Senka vetra” Karlosa Ruisa Safona. Tj. možda čak više kao seriju sve knjige iz tog serijala. Magična Barselona, drama, misterija, ljubav i malo horora. Gde ćete bolje za ne maći pogled sa ekrana.

 

Anica

Mislim da bi bilo super snimiti film po knjizi “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića. Stvarno je šteta da takva knjiga, koja je klasik srpske književnosti, nema svoju filmsku verziju.

 

Anđelka

“Karta i teritorija” Mišela Uelbeka. Odavno me neka knjiga nije toliko oduševila kao ta. I mislim da bi baš Francuzi napravili sjajan film po njoj. Miks je svega. I životne drame, i misterije, i teorije, i zabave i čovek se malo zamisli nad svojim životom dok je čita.

 

milenamilosevic

Volela bih kad bi se ekranizovala knjiga “Bela tvrđava” Orhana Pamuka. Zanima me kako bi priča o najtananijim spojevima ljudske duše mogla da se prenese na veliko platno.

 

Hellen

Mislim da bi ekranizacija Geteovog romana “Jadi mladog Vertera” bila jako zanimljiva, naravno ukoliko bi verno i na pravi način prikazala sva psihološka stanja kroz koja prolazi glavni lik. To je priča o, na prvi pogled, prostodušnom mladom čoveku, romantičarakog raspoloženja, ali koji u sebi krije jednu nesigurnost, nezadovoljstvo i neispunjenost. Sanjar i rob svojih emocija, dozvoljava da raspoloženje određuje njegovo delovanje. Neuklopljen u društvo, nesnalažljiv bez osećaja pripadnosti i ukorenjenosti, frustriran i odbačen odlučuje se na nepromišljen čin samoubistva kao načinu izlaska iz duševne agonije. Po mom mišljenju, ekranizacija bi trebalo da posluži kao prikaz sudbine jednog čoveka i njegovog duševnog stanja i postupaka, koji bi okolini bili signal za uzbunu u cilju predupređivanja takvih nemilih događaja sa porukom kako ne treba reagovati kada nas očaj obuzme i da za svaki problem postoji rešenje.

 

Autor: M.Š.

Foto: Thinkstock

 

 

 

 

 

2 komentara

  1. Cestitam dobitnicima i,kao sto Milka rece,sve i na glavi da dubim necu dobiti knjigu.A vala,svakog meseca ostavljacu komentar za knjigu meseca,sve dok vam ne dosadim,ha,ha.Docicu i ja na red,jednom…Upornost je moje drugo ime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA