Categories POKLONI I AKCIJE

Novembarske knjige meseca: ženske priče

U novembarskom izdanju “Lepote i zdravlja” pisali smo vam o ženskim junakinjama i zapitali se jesu li sve velike heroine, poput Ane Karenjine, Madam Bovari, Džejn Ejr… postale veće od književnosti, koliko su se izdigle iznad dela iz kojih su iznikle i koliko kroje naše živote. Zato nas ovoga puta zanima: “Koja junakinja je najviše uticala na vas i zašto?” Najzanimljivije odgovore nagrađujemo knjigom. Odgovore ostavljajte u komentarima ispod posta do sledećeg četvrtka u podne, a najinteresantnije ćemo nagraditi. Imena dobitnika objavićemo na našem portalu u petak, 10. novembra.

 

NARUKVICA USPOMENA, VAJOLA ŠIPMAN

(Vulkan izdavaštvo)

Dok je bila devojčica, Loli je za svaki rođendan dobijala od majke po jedan privezak za narukvicu, uz poruku o tome koliko je važno čuvati porodične uspomene…

 

 

(NE)ZGODNA ŽENA, SAREJ VOKER

(Vulkan izdavaštvo)

Kiti Plam je duhovita, domišljata i drugačija. Za nju, život će početi kad se konačno podvrgne operaciji i reši svih tih kilograma…

 

 

AVIJATIČAREVA ŽENA, MELANI BENDŽAMIN

(Laguna)

Stidljiva En Morou upoznaje Čarlsa Lindberga, tek ovenčanog slavom nakon čuvenog leta preko Atlantika, i njen svet počinje vrtoglavo da se menja…

 

 

TRAŽI ME, MIRJANA BOBIĆ MOJSILOVIĆ

(Laguna)

Jedan vetropir, jedna obična žena i jedna slavna književnica – junaci su ove priče koja prati tri naizgled potpuno različite sudbine, koje, međutim, imaju nešto zajedničko….

 

ZVUK STVARI KOJE PADAJUI, HUAN GABRIJEL VASKES

(Booka)

Antonio Jamara je bivšeg pilota Rikarda Laverdea upoznao u sumnjivoj bilijarskoj birtiji u Bogoti i ubrzo shvatio da u životu njegovog novog prijatelja postoji tajna, koja počinje da ga opseda…

 

Autor: Maja Šarić

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

31 komentara

 1. Ja bih preformulisala pitanje. Knjige i junakinje istih su oblikovale mene, kao autentičnu, a moj lični život im je dao boju. Da budem slikovita sa sledećom situacijom: Znate kada devojčice izrežu lutke od papira po modelu / to je junakinja iz knjiga/, i onda ih po svojoj želji oboje sa omiljenim bojama. Tako i ja.

 2. Od malena me je intrigirala ličnost Danine, iz knjige Baka Dana, autora Danijele Stil. Naime, u pitanju je jedna balerina, pa samim tim tako krhka, a istovremeno tako snažna žena. Ona se kroz vreme pobuna i rata probila teškim radom, i vođena idejom ljubavi, kako one prema baletu, tako i prema voljenom muškarcu. Nije odustala od svojih motiva uprkos bolesti, povredi, gubitku porodice i revoluciji koja je kolala gradom. Kada je i pored sveg truda izgubila i te dve jedine ideje vodilje, još uvek je bila na strani ljubavi. Do samog kraja. Jer ljubav nije nestala sa nestankom objekta voljenja, ona postoji sve dok postoji uspomena na njega. To nas čuva od sloma i sprečava da potonemo. ☺

 3. Na mene je najvise uticala junakinja Sonja Semjonovna Marmeladova. Zasto? Ta devojka jeste bila prostitutka ali upravo njen lik pokazuje da nije uvek tako kako izleda. Suocena sa nepravdom ovog sveta ona se bori i za svoje godine je veoma zrela. Ona u svet prostitucije stupa zbog nemastine,ali to ne znaci da je ona nemoralna i rdjava osoba. Zapravo ona odise hrabroscu i plemenitoscu- podize decu svog oca i vraca Raskoljnikova u zivot. Ona je Rodionu pomogla da shvati znacaj vere i religije, tera ga na pokajanje. Bila je uz njega u najtezim trenucima, cak i dok je na robiji.

 4. Patrijarhalno vaspitana devojka koja je romanticnog duha-sanjari i masta o princu na belom konju. To je Tatjana Larina. Zaljubljuje se u Evgenija Onjegina i zbog svoje iskrene ljubavi krsi drustvene norme i iskazuje mu ljubav dok je on odbija. Ono sto je impresivno je to da,uprkos njenoj velikoj ljubavi, kada on se odluci da bude sa njom ona ga odbija i udaje se za drugog.Tatjana od naivne i devojke pune maste prerasta u odlucnu zenu. Takav lik mora ostati urezan u vase secanje.

 5. Na mene je najviše uticala Katarina Juliette Benzoni. Avanture i situacije u kojima se nalazila su me “naterale” da čak 2 puta pročitam ceo serijal knjiga o njoj. Hrabra mlada žena koja uz brojne prepreke ipak dolazi do svog cilja ali uz samo jedan motiv a to je ljubav.

 6. Upravo ona.. DZEJN EJR-SARLOT BRONTE..
  Ona koja prozivljava svasta, kao dete, kod “rodjake” , a i kasnije u internatu.. Ona koju cesto prate lose stvari, dogadjaji, situacije..taman kad krene nesto na bolje, desi sa nesto lose.. ali ona ne posustaje, ne koleba se, ona se izdize izad svih i iznad svega.. Ne tone i ne dozvoljava da padne.. Ona se bori.. Za sebe.. Za druge.. Za ljubav.. Jer ima veru i nadu..
  Moja prva knjiga ovakvog zanra koju sam procitala.. Filmovi ne mogu ni da joj pridju i prikazu sve emocije..

 7. Posle sudbine Ane Katenjinr, gorko sam shvatila kako njeni snovi padaju jedan za drugim. Njen san je odlepršao kod Vronskog u inostranstvo i tamo zaboravio na sve: Ana i nije našla sreću …Njen zivitni put ,opisan u romanu, uticao je jako na mene , razbudivsi svest da zena nema prava da voli kao muskarac …Mnogo toga zena me sme. Realnost, iz koje je želela da ode, ubija je … Vronskom je dosadilo da se bori sa bezazlenošću i opterećen je .Anin sin je kod kuće, u toj odvojenosti je deo njene kazne jer bez Serjoze nije mogla biti srećna. U Rusiji, od nje se očekivalo da ima još teže muke od ovih . Prošlo je vreme kada je mogla sanjati o budućnosti .Stvarnost se sada pojavila pred njom u svim svojim strašnim oblicima.
  Pošto je izgubila sina, Ana je ostala samo sa Vronskim. Shodno tome, njena vezanost prema životu bila je smanjena na pola, pošto su joj i njen sin i Vronski bili jednako dragi. Ovde je sustina zašto je tako negovala ljubav Vronskog. Za nju je bio sam život.
  Ali Vronski sa egoističkom prirodom nije mogao razumeti Anu. Ana je bila sa njim ,osvojena .Bilo je sve više nesporazuma između Anne i Vronskog. Formalno, Vronski je, kao Karenjin ranije, bio u pravu, a Ana nije bila u pravu. Međutim, suština je bila u tome da su akcije Karenjina, a zatim i Vronskog, sadrzale “opreznost”, pošto su ih ljudi iz njihovog kruga razumeli; Anine akcije – dela ,rukovode njena velika ljudska osećanja, koja se ne mogu pomiriti sa “opreznošću”. Na imanju Vronskog, zapravo, poslednji je čin tragične sudbine Ane Karenjine.
  Ana, snažna i vesela osoba, mnogima je izgledala i čak je htela da izgleda potpuno sretna. Zapravo ,bila je vrlo nesrecna .Cak i sam Tolstoj ,kroz lik Doli ,velica uzornu majku i zigose Anu .Tolstoj proetizira osećaj majke. Shvatila sam da je poruka sveta nama ,zenama da je život je podvig u ime dece, iu tom smislu, neka vrsta srama za Anu.Ogroman uticaj na mene …

 8. Ana Karenjina,definitivno!
  Razumna,obrazovana zena,dobra majka i supruga,lepa,sarmantna,pleni paznju drustva…a ipak duboko u sebi vrlo nesrecna…Fascinantna je njena borba sa samom sobom ,a tako krhka i nemocna da bilo sta promeni,u takvom drustvu koje nema milosti…

 9. Junakinje romana ,,krojile” su moj život poput najlepše i najsvečanije haljine. Neke su toj haljini dodale sjaj, neke jedinstvenost, emocije a neke su u tu haljinu utkale misteriju. Ana Karenjina, Elizabet Benet, Madam Bovari pa čak i Bridzit Dzouns!
  Najviše na moj život uticala je Ana Karenjina. Zbog nje zavolela sam čitanje i knjige još više, a ljubav sagledala iz nekog sasvim drugog ugla.
  Fatalna Ana promenila je živote mnogima. I dalje je tu. Provlači se kroz vekove. I možda baš u ovom trenutku menja nečiji život, kao što je promenila moj. Da zavolim rusku književnost, ruske junake, heroine pa i ruski jezik.
  Možda jednoga dana pročitam Anu Karenjinu i na ruskom jeziku. Ko zna?

 10. Ana Karenjina, jer pokazuje zensku prirodu – neobuzdanu, zamisljenju, skoro uvek podeljenu izmeju jave i sna, izmedju zelja i mogucnosti, tragicna uvek na kraju… Kao i skoro svaka zena, zeli ono sto ne moze da ima! Podseti me i na mene u mnogim situacijama 😀

 11. Duboko sam se zamislila i ne mogu da izdvojim zenu koja je u pravom smislu reci uticala na mene i preoblikovala neke moje stavove ili shvatanja…Ono sto je izvesno da sam svaku razumela i nikada sebi dozvolila da i jednu osudjujem zbog njenih izbora,postupaka ili odluka…Svaka junakinja je sustinski jedinstvena,a opet toliko je zajednickih osobina koje povezuju nas,zene,zbog kojih pravimo iste greske,smejemo se,placemo,vristimo …volimo istom neobuzdanom snagom,patimo istom jacinom,zrtvujemo se ili,pak,sebicno odlucimo da se borimo i izborimo za svoj put,svoju srecu,svoj zivot…Svaka od koje sam mogla nesto novo da naucim ili ona koja mi je pomogla da sebe bolje razumem,opravdam ili se napokon suocim sa sobom,prestanem da guram probleme pod tepih,trgnem,podignem glavu,shvatim da se danasnji dan nece ponoviti i da moram da pocnem da odgovaram za svoje postupke i izbore…moja je heroina!

 12. Eh,toliko je njih,na čije sam,u mašti, parfeme mirisala,pudrijere praznila,kose češljala,haljine oblačila i nevolje delila. Ipak,jedna od onih koju mogu smatrati donekle i femme fatale je Krležina Bobočka. Žena akvamarinskih očiju, za neke plemkinja, za neke razvratnica,kojoj zavidim na hrabrosti da uvek živi punim plućima,divlje i neobuzdano,što joj daje kobnu privlačnost. Da u nekom probudim slikarsku energiju. Volela bih da mogu biti smela kao ona,pa i ako propadam, neka propadam-slavno. :). Ali,toliko je nje malo u meni…
  Da sam glumica,nju bih želela da odigram.

 13. Teško je izabrati jednu junakinju iz knjiga Džejn Ostin, ali ako baš moram biće da je to Elizabet Benet, devojka koja želi da pronađe pravu ljubav i tako stupi u brak, iako je svesna socijalnih klasa. Čitajući Gordost i predrasude, još prvi put kao tinejdžerka shvatila sam da žena ne treba da zavisi od muškarca ni u jednom smislu iako društvo to očekuje i nameće.
  Kao domišljata, duhovita i u neku ruku i feministkinja ismevaću uvek loše stvari u društvu i tragaću za “onim pravim” uz nadu da mi ponos ne stane na put. 🙂

 14. Frida Kalo i njen dnevnik ” Intimni autoportret ” ostavljaju bez daha. Jer je zena koja inspirise i nadahnjuje. Ona ciji postupci stvaraju pometnju i divljenje, hrabrost koju ne poseduju ni mnogo jaci muskarci, samodisciplina koja ju je odrzala u zivotu, karakter vredan divljenja ! Stav jaci od bilo kojih prepreka i naposletku, um ispred vremena koji joj je omogucio da zivi, stvara i vecno traje !

 15. Kratko,jasno i za mene istinito- Bridzet Dzouns. 🙂 Obozavam je, jer je mega car! Oblikovala se od svih svojih nesavrsenosti i postala kultna savremena heroina duhovitosti i ‘trapavosti’. Ona je stvarna i pokazuje da je za srecu potrebno da budemo svoji, a ne savrseni, pa makar i u ocajnom dzemperu sa irvasima 🙂 .

 16. Neustrašiva Nora,bogata lepotica iz romana Lutkina kuća,Norvežanina Henrika Ibsena. Noru ceo život maze i paze,najpre otac,potom muž. Nema ozbiljnih ambicija i vreme provodi sa svoje 3 kćerke,tretirajući ih poput lutkica.Paradoksalno,i ona je celog života tretirana na isti način.Zbog ljubavi prema mužu krši zakon,i shvata kako je njen položaj u životu pasivan,bez ikakve mogućnosti promene. Stoga odlazi u svet gde joj je prvi zadatak naći samu sebe. Nora služi kao nadahnuće svim potlačenim ženama tog doba jer se upravo svojom hrabrošću i odlučnošću udaljila od okvira tadašnje poželjne žene u ulozi kućnog ukrasa svog supruga. Fenomenalno izgrađen lik! Figurativno,od ‘Sare Kej’ postala je-tvrđava!!

 17. Doroti iz knjige Frank Lajman Bauma ”Čarobnjak iz Oza”, zato sto sam videla da u knjizevnosti postoji lik koji je beskrajno mastovit bas kao i ja i uticala je da uvek verujem u svoje snove i nikad se ne predam. Doroti je nezna sanjalica koja veruje da dobro uvek pobedjuje zlo, svim srcem veruje u caroliju i iako je privlace daljine i avanture zna da je najveca sreca je u domu sa ljudima koji su joj najdrazi i najvise je vole.Bas je predivan lik kao i Dzudi Garlend koja je ozivela ovu junakinju na filmu i otpevala najlepsu pesmu o zemlji iza duge..

 18. Pričajući o jednoj neobičnoj ženi koja je svoj život posvetila drugima i njihovoj borbi za opstanak, Isidora Sekulić svoju junakinju gospa Nolu odvodi na kraju tamo gde svaki čovek dolazi, pre ili kasnije, i to sam. Zašto baš gospa Nola? Ne sećam se da je život neke junakinje prikazan kroz takvu prolaznost i čovekovu nemoć da se izbori sa njom. U radu je pronalazila smisao života i egzistencije. U svakom bi pronalazila neku pozitivnu osobinu, što je najviši stepen moralnosti i humanosti. I pored bogatstva, živela je skromnim i jednostavnim životom. U njoj je oličena sva duhovna vrednost i moralnost našeg čoveka. Kako ostati ravnodušan na lekciju života kojom nas je gospa Nola naučila: “Imaš, pa nemaš; ima te, pa te nema”.

 19. Izdvojila bih Anđelku iz pravog ženskog romana “Ranjeni orao”. Volim da čitam o ženama borcima i njihovim životima, pogotovo iz nekih prošlih vremena kada su se cenile prave vrednosti, kao što su moralnost, poštenje, dobronamernost… U potrazi za bezuslovnom ljubavlju i svojem mestu u društvu kojim vladaju muškarci, glavna junakinja se uhvatila u koštac s konzervativnim shvatanjima patrijarhalne sredine i izdigla iznad svih životnih nedaća i ljubavnih razočarenja. Više puta je padala, ali je i ustajala bivajući sve jača i odlučnija. Nije ukaljala svoje JA. Držala je datu reč, bila je časna i ponosita. Kao i sve mi žene, verovala je u pravu ljubav do samog kraja, a svojom dobrotom i plemenitošću, uspela je da premosti sve neprilike i pronađe svoju sreću u ljubavi! Lepa završnica i životna nagrada…nije li to ono čemu svi težimo!?

  Definitivno nisu bez razloga govorili da bi Milica Jakovljević Mir-Jam, autorka ovog dela, bila svetski poznata poput sestara Bronte, Džejn Ostin i drugih književnica da je kojim slučajem bila Engleskinja…

 20. Bela Svon, junakinja Sumrak sage je lik koji je najvise uticao na mene u toku mojih tinejdzerskih dana, sto i nije tako davno s obzirom da sam sada na fakultetu. Ne kazem da do sada nije bilo jos nekih zenskih likova koji su me zaintrigirali, ali ona je nesumnjivo ostavila najveci utisak na mene. Naime, Sumrak je bio prvi serijal koji sam procitala bez daha od prve knjige do poslednje. Priznajem da sam u pocetku mislila da je to jos jedna ljubavna drama, samo sa natprirodnim stvorenjima u ljubavnom trouglu, ali u tome me je razuverila upravo Bela. Naizgled obicna devojka iz komsiluka koja deluje krhko, pokazala je najvecu snagu i upornost u najtezim trenucima. To je ono sto me je najvise privuklo kod nje. Njen stav da zastiti one koje voli pa makar je to kostalo zivota i neprestana borba za sopstvenu srecu su mi pokazali da bez obzira koliko prepreka ima na putu do cilja, pobedjuju samo oni najuporniji. Bela je ta koja je prosla kroz razlicita iskusenja kako bi bila sa ljubavlju svog zivota i to je cini jakom osobom iako na prvi pogled tako ne izgleda. Njen lik me je naucio da nikad ne potcenjujem druge jer se nikad ne zna kolika se snaga krije u svakome od nas.

 21. Verujem da neke priče postoje upravo da bismo ih mi pročitali i verujem da junaci tih priča žive kroz naše živote ili bar deliće našeg postojanja i mišljenja. Junaci kniževnih dela nas uče da mislimo, patimo, bolujemo i radujemo se, bezgranično volimo i živimo. Svoju ili njihovu priču, onako kako je predviđeno. Jedna sasvim jednostavna Ana, junakinja je moje priče. Nije to čuvena Ana Karenjina, osuđivana, otuđena ,kojoj su se držale pridike i čija je duša pogađana rečima hladnijim od ruske zime, koju je toliko volela. Nije ni Ana, koja se borila sa svojom savešću, okovana nerazumevanjem i nepažnjom. Ona je Ana, živih očiju, gustih crnih uvojaka ukroćenih ukosnicama, bledog tena i očaravajućeg osmeha .Žena koja voli,iskreno i zanosno, svom dubinom svoga bića, sudbinski jako i čisto. Ona je majka koja istinskom ljubavlju nežno obasipa svoga sina. Ona, koja se ne odriče svoje ljubavi,a time i svoga bića uprkos svemu. Ta Ana, koja pod pahuljama ruske zimske noći na peronu železničke stanice prepoznaje svoj usud gledajući u vozove, junakinja je moje i ko zna čije još životne priče. Želim da verujem da pravo iz Tolstojevih dela ,onako elegantna , sa rukavicama i u toploj bundi vozom koji putuje u nepoznato ide u zagrljaj Vronskog.

 22. Na mene je najvise uticala Elizabet Gilbert iz „Jedi, moli, voli“. U ovoj autobiografskoj knjizi Elizabet opisuje svoj put do istinske srece. Uprkos tome što ima muza, divan dom i uspesnu karijeru, ona oseca duboko nezadovoljstvo, strahove i nemire. Tako izgubljena napusta sve ono „sigurno“ sto je imala i stvorila, razvodi se i upusta u jednu pravcatu pustolovinu, nesvakidasnju i do kraja neizvesnu, pokusavajuci pri tome da odgonetne sta je to sto zapravo zeli od zivota. U Italiju putuje trazeci zadovoljstvo, u Indiju ispitujuci svoju duhovnost, na koncu odlazi na Bali uspostavljajuci toliko zeljenu ravnotezu izmedju telesnog i duhovnog dela svog bica. Sve to je zaista za divljenje i postovanje! Svima onima koji su osetili sta znaci „izgubiti tlo pod nogama“, kroz svoj pricu, izuzetno zabavnu i nadahnjujucu, stavlja do znanja da se nista ne mora trpeti i da uvek mora postojati drugi, bolji put. Treba slusati svoje srce i ici kroz zivot s osmehom na licu!!

 23. Preporučila bi svim ženama da pročitaju delo norveškog pisca Henrika Ibsena „Lutkina kuća“.
  Knjiga govori o Nori koja je odrasla u imućnoj porodici, ženi kojoj ugađaju ceo život – najpre otac a kasnije muž. Nije imala ambicija i dani su joj prolazili sa ćerkama koje je tretirala kao lutkice, upravo onako kako su se ponašali prema njoj. U nekom momentu shvata da ona ima pasivan položaj u životu i odlazi u svet gde joj je prvi zadatak da „ pronađe sebe“.Ova žena je sigurno bila ogromna inspiracija potlačenim ženama toga doba (19. vek) jer je iskočila iz okvira tadašnje poželjne žene. Bez obzira na sve rizike beži od uloge kućnog ukrasa svoga supruga.Kao što su žene bile česta inspiracija za razna književna dela, tako je mene ova žena inspirisala da budem kao i ona hrabra i odlučna i da se uhvatim u koštac sa problemima. Ona je pokazatelj da svako može da promeni svet oko sebe tako što će prvo sebe promeniti.

 24. I moja heroina je Ana.Ali ne tužna,graciozna i svevremenska,Tolstojeva. Moja je vrtirep.I vetropir. Moja je Kaporova. Junakinja koja je doslovno obeležila moje devojaštvo,od gimnazije do studentskih dana,kada sam došla u Beograd i kada sam svaki kutak grada i život poistovećivala sa njom. Stajala ispred preskupih butika,čije “stvari nikada neću imati,koje mi niko nikada neće kupiti”….Kada nisam želela da odrastem,misleći kao i Ana, da to znači da si negde zakasnio…Kada sam se uz pomoć kašike za cipele uvlačila u prošlogodišnji kupaći…Kada sam se zaljubljivala i mislila da je ceo svet moj….pa kada ga vidim,kao da me neko opalio u pleksus….:) …Govorila mi je da se zabavljam i nerviram sve spavače,dok ne izlude…I kladim se da nisam postala(iako sam već ‘nafurala’ 30 i neku) neka sigurna i odnegovana dama kojoj ne treba verovati, jer se isuviše viđa po koncertima, otvaranjima izložbi, frizerajima, saunama, festivalima, balovima, izborima ovoga ili onoga, konjskim trkama i drugim prigodama,koje se trude da život prođe savršeno ugodno.I još savršenije beznačajno. Postala sam jedna sasvim dobra verzija sebe. NARAVSKI!!!!

 25. Mozda ce zvucati neozbiljno, ali junakinja koja je prva uticala na mene je Hermiona iz knjige o Hari Poteru. 🙂
  Imala sam samo 10 godina kada sam procitala prvi deo ove knjige, i secam se da sam se poistoveila sa Hermionom. Hermiona je ‘streberka’ koja je neshvacena od vecine ljudi, pomalo hladna i iskrena osoba, eto, i ja sam takva bila. Pomogla mi je da shavtim da nema nista lose u ucenju i interesovanju za razlicite stvari u skoli, kao i da je bitniji kvalitet a ne kvantitet prijatelja, tako da sam pocela vise da cenim moje 2 najbolje drugarice. Takodje, naucila sam od nje da prema pravim prijateljima treba pokazati emocije. Zahvaljujuci ovoj junakinji naucila sam kako citanje mozemo primeniti i preslikati na nas zivot, i tako, jos vise zavolela knjizevnost.

 26. “Majko, dopadne li se kralju Šeherezadina priča hoće li doći dželat? Zašto Šeherezada ne može da kaže šta želi, ne mareći za kraljeve želje? Zašto ne može da preokrene situaciju u svoju korist i primora kralja dа, za promenu, svake večeri on smišlja novu priču za nju?” Tada bi, možda, uvideo koliko je strašno udovoljavati nekome ko ima moć da te skrati za glavu. Šeherezada je bila uverena da će kralj, vidi li sebe u pravom svetlu, poželeti da se promeni i ponovo voli. Tada bi možda izlečila izmučenu kraljevu dušu pričom o događajima koji su se zbili drugim ljudima. Junakinja “1001 noći” svojom hrabrošću da se suoči sa strahom spretno izbegava sigurnu smrt pričajući priču koju bi prekinula na najzanimljivijem mestu pred zoru. Ona pokazuje koliko jedna žena može biti moćna i podrediti muškarca svom uticaju. Zbog njenog pripovedačkog dara poželim savladati veštinu ispredanja priča u noći zato što uvek postoji mogućnost da se priča nastavi.

 27. Miona, zena najlepseg imena i zena-borac(iz pripovetke Prva brazda,Milovana Glisica). Ne samo da je ona moj heroj,nego je univerzalna slika i prilika kako i u najtezim zivotnim okolnostima podici i sacuvati ono sto je svima sveto,a to su dom i porodica. Simbolicno,docekala je da vidi kako je njen sin uzorao prvu brazdu i to je bio znak da je od svoje dece napravila ljude. Secate se Mione iz srednje skole? Jedna od najpozrtvovanijih i najdirljivijih licnosti naseg realizma,po mom skromnom misljenju.

 28. Verujem da ima junakinja koje mogu uticati na nas zivot, ali mnogo je vise onih sa kojima se mozemo poistovetiti. Kod mnogih mozemo prepoznati delic sebe, postupke, osecanja i greske koje su nam dobro poznate. Nema sumlje da se Ana Karenjina izdigla iznad dela, a pri tome nikog nije ostavila ravnodusnim i postavlja mnoga pitanja. Meni su uvek bliske junakunje iz prica koje je potpisala Alis Manro. One se suprostavljaju suvise uskogrudoj i konzervativnoj sredini, ne priklanjaju se vecini sa kojom se ne slazu, vec stave ruke u dzepove i ostaju verne svom srcu.

 29. Džejn Ostin je odavno na listi mojih omiljenih književnica. Dopada mi se kako je gradila lik devojke En, koja je u knjizi „Pod tuđim uticajem“, podlegla pod pritiskom onog vremena, porodice i predrasuda .Donosi ishitrenu odluku i raskida veridbu . Vreme je prolazilo ali nije ljubav prema istom čoveku. Spoznala je grešku i pomirila se sa tim da mora da plati cenu svojih odluka. Međutim sudbina joj je pružila novu šansu. Sa njom dolaze i nove prilike za izbor. Svakako da prave ljubavi prolaze probu vremena i društva. Ovaj poslednji roman Džejn Ostin je sigurno uticao na to da se uvek borim za svoje ciljeve bez obzira na to „šta će svet reći“.Naravno ako je namera iskrena i nikome ne nanosi zlo. Na tom putu možemo i pogrešiti ali problem je ako učinjene greške ne pokušamo da ispravimo. Saslušajte druge, ali neka glas vašeg srca bude najjači!

 30. To je bez razmišljanja princeza Sultana. Džin Sason napisala je pet knjiga o njoj uz Sultaninu pomoć i svaka knjiga je dragocena na neki drugačiji način. Pročitavši kako je tekao Sultanin život od njenog detinjstva pa kasnije dok i sama nije dobila decu, u zemlji gde muškarci vladaju svakim minutom života žena, ne pitajući ih za mišljenje, njihove sopstvene želje i snove, vrlo brzo uvidite koliko ste srećne. Srećne što možete da živite slobodno. Što možete da živite za svoje snove i ostvarujete vaše želje. Princeza Sultana je jedan veliki borac za prava žena u Saudijskoj Arabiji koju ću verovatno pamtiti i uvek spominjati.

 31. Skarlet O’Hara. Njen proces sazrevanja naucio ju je snalazljivoscu, odvaznoscu, i kao najvaznije, pomogao joj da prezivi okrutni americki jug u doba rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA