11 načina da izlečite opekotine od sunca

by | avgust 7, 2013

Iako su opekotinama od sunca podložnije osobe svetle puti, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere zaštite, sunčanje se svakome može pretvoriti u noćnu moru. Kada se koža zacrveni i počne da pecka, te postane bolna i zategnuta, neprijatnosti se umnogome mogu ublažiti primenom jednostavnih recepata.

sunce-opekotine

1. Koristite komprese

Kao posledica opekotina mogu se javiti upale na koži, zbog čega je preporučljivo hladiti je kompresama prethodno potopljenim u:

  • hladnu vodu, bilo da se radi o onoj iz česme ili rashlađanoj sa nekoliko kockica leda. Najbolje je nakvasiti veću krpu, koja se potom raširi po opekotinama, a proces se ponavlja na svakih nekoliko minuta čim se krpa ugreje. Može se aplikovati nekoliko puta dnevno, u trajanju od 10 do 15 minuta.
  • hamamelis hidrolat (Hamamelis Virginijana) – poznato je da biljka hamamelis deluje umirujuće na kožu i sprečava upalne procese. Da bi se postiglo trenutno olakšanje, hidrolat treba nanositi što češće. Ukoliko se radi o manjim površinama, najbolje je rastvor stavljati pomoću tufera od vate.

2. Lek iz kuhinje

Neke namirnice pravi su melem za „izgorelu“ kožu.

  • Ovseno brašno umotati u gazu, pa pustiti da preko toga teče hladna voda. Ispod staviti posudu u kojoj će se natapati kompresa, pa ovako spremljen oblog stavljati na opekotine svaka dva do četiri sata.
  • Razblažiti sa četiri šolje vode 2,5 dl mleka bez masnoća, a potom rashladiti sa nekoliko kockica leda. Obloge držati 15 do 20 minuta, a proces ponavljati na svaka dva do četiri sata.
  • Zelenu salatu skuvati u vodi. Procediti tečnost i ostaviti je u frižideru da se hladi nekoliko sati, a potom u nju potapati tufere vate, pa ih lagano utapkavati na iritirana područja.
  • Jogurt direktno mazati preko opečenih delova tela. Nakon što se osuši, sa kože ga isprati čistom vodom, a zatim tapkati mekim peškirom dok se ne osuši.
  • Kesice čaja koristiti ukoliko nastanu opekotnine na očnim kapcima. Pre stavljanja na oči, treba ih potopiti u hladnoj vodi. Tanini iz čaja sigurno će smanjiti otok i ublažiti bol.

3. Blagotvorne kupke

Kupanje sapunom može isušiti i iritirati izgorelu kožu. Isto važi i za tečne sapune i kupke. Ako se insistira na upotrebi sapuna, treba izabrati neki koji je blag, a nakon nanošenja temeljno isprati.
Preporučljivo je kupanje u što hladnijoj vodi. Voda se može postepeno rashlađivati, da bi se telo adaptiralo. Nakon kupanja, kožu treba blago tapkati čistim peškirom i (nikako je ne trljati, jer se na taj način dodatno iritira).

Za ublažavanje bola, svraba i zategnutosti kože u vodu za kupanje sipati:

  • sirće, najbolje belo, jabukovo (sipati 1 šolju u kadu napunjenu hladnom vodom),
  • sodu bikarbonu koja rastvorena u mlakoj vodi efikasno otklanja bol. Nakon kupanja u ovom rastvoru, ne koristiti peškir, već pustiti da se soda osuši.

4. Održavajte vlažnost tela

Ukoliko su opekotine jake, a koži naneta nepopravljiva šteta, izgubljena vlaga mora se nadoknaditi losionima. Iako vlažne komprese mogu doneti trenutno olakšanje, nakon sušenja koža biva još suvlja i zategnutija. Zato je veoma važno da se posle primene obloga telo namaže debelim slojem kreme, natopi losionom ili uljem.

5. Preparati za saniranje opekotina

Prilikom izbora preparata za saniranje opekotina, na ambalaži prozvoda treba proveriti sastav.

  • Kožne iritacije i upale mogu se najbolje sanirati topičkim losionima, sprejovima ili mastima koje sadrže 1% hidrokortizona.
  • Aloja nalazi sve širu primenu u medicini jer efikasno regeneriše kožu i podstiče zarastanja rana. Pre primene bilo kog sredstva na bazi aloje, obavezno testirati osetljivost na proizvod.
  • Ukoliko postoje naznake infekcije, u apoteci zatražiti savet i po potrebi posetiti lekara koji će prepisati antibiotike.
  • Kada se radi o opekotinama srednjeg intenziteta, u apoteci se mogu kupiti anestetici, koji ublažavaju bol i svrab. Pri tom treba imati u vidu da se na oštećenu kožu najlakše nanose preparati u spreju. Da bi se zaštitile oči, pre prskanja ih obavezno pokriti gazom.

6. Voda za brži oporavak

Nakon pretrpljenog „sunčanog“ šoka, organizmu je potrebna dodatna energija kako bi se koža što uspešnije regenerisala. Da bi se eliminisala suvoća kože uzrokovana opekotinama, stručnjaci predlažu unošenje veće količine vode. Voće sa visokim sadržajem vode poput lubenice ili dinje može organizmu obezbediti velike količine tečnosti i pri tom je odličan izvor likopena – antioksidansa koji štiti ćelije od tumora.

7. Dovoljno sna

Da bi se telo potpuno oporavilo, potrebno mu je dosta sna, što može biti priličan izazov jer je zbog opekotina svaki kontakt sa podlogom bolan. Stručnjaci preporučuju da se pre spavanja po krevetu pospe talk kao bi se ublažio osećaj bockanja i trenja. Spavanje na vodenom krevetu ili dušeku na naduvavanje može značajno olakšati neprijatan osećaj.

8. Pažljivo sa plikovima

Plikovi su znak ozbiljih opekotina i kao takvi moraju se pažljivo tretirati. Najbolje je ne dirati ih, jer u protivnom može doći do infekcije. Kožu sa plika nikako ne treba skidati, jer štiti mladi epiderm od daljeg uticaja sunčevih zraka, kao i infekcija.

9. Proverite lekove koje uzimate

Određeni lekovi mogu povećati osetljivost na sunce i isprovocirati pojavu dermatitsa koji podseća na opekotine od sunca. U grupu ovih medikamenata spadaju neki antibiotici, sedativi i antigljivični lekovi, zatim određeni kontraceptivi, diuretici i lekovi protiv dijabetesa, pa se zbog toga uvek treba konsultovati sa lekarom pre njihove primene.

10. Ne ponavljajte iste greške

Osobe koje jednom dožive opekotine od sunca ne bi smele ponoviti istu grešku, bar ne u skorije vreme jer je epidermu potrebno od tri do šest meseci da se regeneriše. Kada se gornji sloj kože oljušti, novi slojevi dermisa mnogo su osetljiviji. To znači da će mlada, rozikasta koža daleko brže izgoreti ukoliko se ne zaštiti. Zato je neophodna stalna uporeba krema za sunčanje, ali i nošenje šešira i lagane odeće koja pokriva telo.

11. Zapamtite ova pravila

Stručnjaci naglašavaju da je uvek bolje preventivno delovati, te savetuje da se na početku letnje sezone napiše mali podsetnik, koji će se pročitati pre svakog boravka na suncu.

  • Trideset minuta pre napuštanja kuće obavezno naneti kremu sa zaštitnim faktorom, čak i kada je oblačno. Pri tom ne zaboraviti na zaštitu usana, ruku, ušiju i zadnjeg dela vrata. Nanositi kremu nakon svakog izlaska iz vode ili obilnijeg preznojavanja.
  • Ukoliko se želi postići potpuna zaštita od UVA i UVB zraka, birati kremu koja sadrži cink-oksid, titanijum-dioksid ili avobenzone.
  • Posebno izbegavati boravak na otvorenom u perodu između 11 i 16 časova, kada je sunce najjače.
  • Tokom boravka na suncu nositi zaštitnu odeću koja podrazumeva šešire sa širokim obodom, pantalone sa dugačkim nogavicama i majice dugih rukava. Treba znati da tamnija odeća lakše propušta sunčeve zrake od svetlih tkanina.

Autor: Life Content

Tagovi: