4 prirodna leka protiv začepljenog nosa

by | januar 7, 2014

Promene godišnjih doba, prehlade i alergije često izazivaju neprijatne siptome poput začepljenog nosa i otežanog disanja. U takvim situacijama ne morate uvek posegnuti za medikamentima, već problem rešiti na prirodan način.

zacepljen nos

Fiziološki rastvor

Koristite fiziološki rastvor koji možete kupiti u svakoj apoteci. Pre korišćenja dobro izduvajte nos. Pokušajte da ne kijate i zadržite fiziološki što duže u nosu, jer mu treba vremena da razgradi sluz i pročisti ga.

Zeleni čaj

Pomoći će vam da oporavite imunološki sistem i pročistiti sinuse. Zeleni čaj pomaže kod začepljenog nosa jer sadrži antioksidanse koji stimulišu imunološki sistem, te olakšavaju disanje. To pomaže i kod povišene temperature ili upaljenog grla.

Vlažnost vazduha

Nivo vlage najlakše možete povećati koristeći ovlaživač vazduha. Upalite ga pre spavanja kako biste lakše disali tokom noći. Takođe možete nekoliko puta u toku dana, deset minuta provesti pod vrućim tušem ili napraviti kućni ‘inhalator’ – napunite posudu s vrućom vodom, stavite glavu iznad nje i pokrijte se peškirom – i pazite da se ne opečete! Para će učiniti čuda za vašu sluznicu.

Nazalno čišćenje

Metoda ispiranja nosa pomoću posebne posude s mlakom slanom vodom koristi se u ajurvedskoj medicini, a već je godinama rasprostranjena i na zapadu. Posuda podseća na rog nosoroga i koristi za pročišćavanje sinusa i nosa. Posudicu za nazalno čišćenje potražite u apoteci.

Izvor: Magazin.hr

Tagovi: