5 stvari koje ne treba da delite s prijateljicama

by | novembar 8, 2013

Brojna istraživanja pokazala su da bezazlena razmena ličnih predmeta sa prijateljicama mogu dovesti do alergija, virusnih upala i kožnih bolesti. Ovo su predmeti koje ipak ne bi trebalo da delite sa drugima:

stik

1. Grickalica za nokte

Na grickalici se munjevitom brzinom nagomilavaju bakterije, mrtve ćelije kože, prljavštine i često krvi, a u dodiru s vlagom postaju izvor virusa i bakterija.

2. Kozmetika

Maskara, četkice za nanošenje rumenila i pudera, te ruž predmeti su iz kozmetičke torbice koje se ne preporučuje da delite s drugima.

Četkica, na primer, upija znoj s površine kože u kojem se nalaze prljavštine koje mogu izazvati alergijske reakcije. Ružem se najlakše prenosi virusna upala grla i herpes, dok se virusi na četkici za nanošenje maskare zadržavaju i do dve nedelje.

3. Minđuše

Minđuše takođe na sebi sadrže neverojatan broj bakterija i ostataka sluzi koju luči koža u otvorenoj rupici. Baš zbog toga njihova razmena se nikako ne preporučuje.

4. Krema za ruke

Pre nego što kremu nanesemo na ruke nužno je pranje ruku, što često zanemarujemo, a potez kojim izlazak kreme iz tube zaustavljamo, način je prenošenja bakterija i virusa.

5. Dezodorans

Veliko ‘ne’ među stvarima koje nije poželjno deliti s drugima definitivno je dezodorans, posebno roll-on koji, osim traga koji ostavlja na koži, neizbežno ostavlja i kapljice znoja prepune gljivica i bakterija.

Izvor: Zadovoljna.hr

Tagovi: