70 GODINA od okupacije Poljske

by | septembar 1, 2009


Zvanični predstavnici Evrope i Amerike su jutros u Gdanjsku prisustvovali obeležavanju 70. godišnjice početka Drugog svetskog rata.


Pre zvanične međunarodne ceremonije, na poluostrvu Vesterplate je obeležen trenutak u koji je 1. septembra 1939. bombama s nemačkog ratnog broda Šlezvig-Holštajn na arsenal poljske mornarice počela najveća klanica u istoriji.

Tačno u 4:45, sedam decenija potom poljska crveno-bela zastava zavijorila se na povetarcu a venci su položeni na spomenik braniteljima Vesterplatea uz postrojenu počasnu gardu.


Vesterplate je simbol, simbol herojske borbe slabijeg protiv jačeg, dokaz patriotizma i neuništivog duha. Slava herojima Vesterplatea, slava svim vojnicima koji su se borili protiv nemačkog nacizma i boljševičkog totalitarizma„, rekao je poljski predsednik Leh Kačinski.


Sastajemo se ovde da se setimo ko je počeo rat, ko je bio krivac, ko egzekutor i ko žrtva agresije… Mi, Poljaci, znamo da bez časnog sećanja na istinu, na uzroke Drugog svetskog rata, Poljska, Evropa i svet neće biti bezbedni„, kazao je premijer Donald Tusk.


Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski premijser Vladimir Putin, predstavnici dveju država koje su 1939, nakon nemačko-sovjetskog sporazuma o nenapadanju, okupirale i podelile Poljsku, očekuju se na manifestaciji kasnije u toku dana.

Poljska danas ima s Nemačkom vrlo dobre i Merkelova je zahvalila na poziva da dođe u Gdansk,


Ističući da je to „znak pomirenja“ između dveju zemalja koje su članice Evropske unije. Odnosi Poljske s Rusijom, međutim, i dalje su zategnuti, tu je malo šta promenjeno i posle raspada Sovjetskog Saveza. Putin je sada, u intervjuu s jednim poljskim listom, pozvao na „zajedničku žalost i oproštaj“ u nadi da će „rusko-poljski odnosi pre ili kasnije dostići visok nivo
istinskog partnerstva“.


I u Srbiji je obeležena godišnjica izbijanja rata u organizaciji Ambasade Poljske i Ministarstva rada i socijalne politike Srbije.

 

Tagovi: