ANA MOLINARI – kraljica ruža

by | septembar 1, 2009

Anna Molinari prozvana je „najeksplozivnijom“ italijanskom kreatorkom, a svojom markom „Blumarine“ osvojila je svet. Ovo je priča o uspehu čiji je simbol njen omiljeni cvet – ruža.

Kolekcionarka „Cartierovog“ nakita, ekscentrična, upadljiva, sa tetovažama u kojima dominira crtež ruže – Ana Molinari je cenjena širom sveta zbog svoje hrabrosti i fantastičnih, senzualnih kreacija. Od 1977. godine, kreira modele za „Blumarine“, inspirisana ljubavlju prema plavoj boji i moru. Ono što ovu talentovanu kreatorku čini tako posebnom jeste spoj neverovatne energije i nemirnog mladalačkog duha…

 


Lepota i Zdravlje - ANA MOLINARI SA MANEKENKOM U BEKSTEJDŽU

 

Ana Molinari sa manekenkom u bekstejdžu


Kako je nastala vaša prva kolekcija?

Rođena sam u Karpiju (Modena), u porodici koja se bavila proizvodnjom pletenih džempera. Bila sam mala buntovnica, izbegavala sam školu i mnogo sam izlazila. Zbog toga je moj otac odlučio da me zaposli u svom preduzeću, pa sam već sa četrnaest godina počela da dizajniram i izrađujem trikotažu. Obožavala sam taj posao jer su moji roditelji sarađivali sa svetski poznatim modnim markama, kao što su „Sonya Rykiel“, „Yves Saint Laurent“, „Gucci“… Sve je savršeno funkcionisalo, ali sam se ipak osećala nesigurno. Tokom sedamdesetih, te kuće su mogle da prekinu saradnju sa nama kad god su htele i da premeste svoje fabrike u severnu Afriku ili Aziju, gde je proizvodnja bila jeftinija. A moj otac nije želeo da kreira sopstveni brend.

 

Zato ste odlučili da to učinite sami?

Imala sam osamnaest godina, moj muž je bio malo stariji od mene. Nismo se ni venčali a dobili smo dete, našu malu Roselu. Moj otac nije želeo da nam pomogne, čak je zatražio od bankara da nam ne pozajmljuju novac. Tako sam počela da pletem i stvaram modele, koje sam odmah ponudila najboljim buticima. Bilo je to 1977. godine. Pošto su im se moje kreacije dopale, zatražili su još. Zajedno sa suprugom i jednom tkaljom počela sam da radim na svojoj prvoj kolekciji.

 

ŠERON STOUN U BLUMARIN KREACIJI NA GALA VEČERI U AMFARU, U JANUARU 2007.


Šeron Stoun u Blumarin kreaciji na gala večeri u Amfaru, januara 2007.


Kako je dalje tekla vaša karijera?

Naš prvi salon otvoren je 1980. godine, bio je to „Modit“ u Milanu. Predstavila sam džempere svih boja, kao i pantalone od pamuka, u stilu gusara, koje su u to vreme bile izuzetno popularne u Sen Tropeu. Sve američke radnje bile su očarane našim modelima, a što je još važnije, osvojili smo naklonost žena. Zatim je usledila nagrada za mladog kreatora godine. Liniju džempera dopunila sam sam kolekcijom haljina i jakni. Bila sam prva koja je izradila obične majice sa Blumarine potpisom, ukrašene „Swarovski“ kristalima.

 

Kako biste opisali svoju porodičnu manufakturu?

To je nešto veoma lepo. Osim toga, nikad nisam volela da primam naređenja niti da slušam tuđe savete. Veoma sam nezavisna.

 

Zbog čega se vaši modeli toliko dopadaju ženama?

Pre svega zbog toga što ih dobro poznajem, što znam njihove mane i vrline. Znam kako da ih učinim lepim i zadovoljnim, a kada se žena tako oseća, onda je i drugi doživljavaju na takav način.

 

TAŠNICA RUŽA (LIMITIRANA KOLEKCIJA). BUTIK BLUMARINE U AVENIJI MONTENJ.

Tašnica ruža (ograničena kolekcija). Butik Blumarine u Aveniji Montenj

 

Ko je, po vašem mišljenju, najlepša žena na svetu?

Šarlot Kaziragi. Često dolazi u naš butik u Monte Karlu. Ona je predstavnica nove generacije društva. Dopada mi se i Pjer Kaziragi, verenik Emili Fuju, plesačice u Skali. Ona se takođe oblači u našim buticima, kako u „Blugirlu“ tako i u „Blumarinu“.

 

Kojeg ćete se momenta iz svoje karijere uvek sećati?

Sećam se kada je Karla Bruni, tokom devedesetih, radila reviju za nas. Na kraju defilea, preobukla se u bebu i sela u dečja kolica, a Naomi Kempbel dogurala ju je do sredine piste. Svi smo se smejali…

 

Šta radite kada se ne bavite svojim poslom?

Obožavam svoju kuću u Karpa Modeni, 150 kilometara od Milana. U garaži imam kolekciju „Ferarija“. Imam kuću i u Toskani, u Forte dei Marmi, na obali mora, gde provodim leto. Tamo odlazim u svom omiljenom automobile „Poršeu-kabrio“. Volim brzu vožnju… Toskana je idealno mesto za okupljanje porodice, prijatelja, društva svoje dece. Volim svoju porodicu.

 

HALJINA OD MUSLINA SA PRINTOM, BLUMARINE, JESEN-ZIMA 2008/09.

 

Haljina od muslina sa printom, Blumarine, jesen-zima 2008/09

 

Imate pravu kolekciju tetovaža…

Oduvek sam volela tetovaže. Kada sam upoznala svog supruga, istetovirala sam srce. Vremenom sam ga popravljala ali i dodavala nove tetovaže. Prvu ružu sam istetovirala kada je rođena Rosela, dok su ostale nastale naprosto zato što obožavam taj cvet. Najlepši je a najviše bode. U Italiji me zovu „kraljica ruža“.

 

Nikada vam nisu prigovarali zbog tetovaža?

Moram da vam ispričam priču u vezi sa prvom tetovažom. Moj otac je bio veoma strog kada su pitanju obrazovanje i izgled. Imala sam nepunih šesnaest godina, kada je mojoj sestri bliznakinji i meni poklonio automobil „bubu“, koji je bio u modi tokom sedamdesetih. Bila je upakovana kao poklon, u prikolici kamiona. Iako još uvek nisam imala dozvolu, znala sam da vozim. Kada sam se popela na kamion da odvežem mašnu, rukav mi je spao, a otac je poludeo kada je video tetovažu. Počeo je da me juri kako bi me izgrdio pred svim gostima. Naravno, uspela sam da mu pobegnem. Majka je takođe vikala, ali na oca, govoreći mu da prestane da me juri. „Zašto?“, pitao je. „Zato što je trudna“, odgovorila je mama utučena… otac je doživeo srčani napad kada je to čuo!

 

Koju svoju osobinu biste opisali kao najekstravagantniju?

„Oduvek sam bila verna svom suprugu. Od svoje šesnaeste pa sve do njegove smrti. Volela sam ga. Nikada u životu nisam upoznala par koji je ostao zajedno do kraja života. Ali avaj! On je mene prvi napustio i osećam se pomalo usamljeno bez njega. Poginuo je na safariju u Africi. Često se tešim i kažem sebi da je prava sreća što nisam morala da gledam kako pati zbog neke bolesti. Sigurna sam da ćemo se jednog dana ponovo sresti, ja sam ipak katolkinja!“

 

– Blumarine, porodični posao –

 

„Blumarine“ kreacije su 100% made in Italia, a proizvode se u Karpi, domu porodice Molinari. Za spektakularni proboj ove firme, osim Ane, najzaslužniji je Đanpaolo Tarabini, suprug Ane Molinari, koji je bio na čelu grupe „Blufin“. Nakon njegove smrti, na mesto direktora došao je njegov sin Žan-Gi. Buntovna, kao i njena majka, Rosela se brine o imidžu marke, reklami, a uz to kreira i za alternativnu liniju „Ana Molinari“, koja je vrlo ekstravagantna. Rosela je zadužena i za kolekcije koje se prodaju u „Blumarine“ buticima širom sveta – jedna od radnji otvorena je nedavno i u Majamiju. Ana Molinari od 1995. godine svake sezone lansira kreacije „Blugirl“, za mlade romantične i vragolaste devojke. P. C.

 

FOTO: MARCIO MADEIRA

Foto: Marco Madreira

FOTO: MARCIO MADEIRA. D.R. ; PRIPREMIO: PATRICK CABASSET

Tagovi: