Čokolada je dobra za žensko srce

by | avgust 18, 2010

Najnovije istraživanje pokazuje da žene starosti od 48 do 83 godina koje umereno konzumiraju čokoladu sa visokim sadržajem kakaa smanjuju rizik od srčanog udara. Naučnici su ispitali 32 000 žena u Švedskoj.

CokoladaKoličina crne čokolade od 19g do 30 g dva puta nedeljno može da smanji rizik od srčanog udara za 32 %. Procenat se smanjuje na 26 % kada se ova količina uzima jednom mesečno, dok svakodnevno konzumiranje ne donosi neku posebnu promenu.

Klasično pakovanje čokolade ima oko 100 grama, ali količina zdravih kakao sastojaka koju sadrži dosta varira. Crna čokolada može da sadrži 75% kakaa dok standardna mlečna čokolada može da ima 20 % kakaa ili manje.

 

Veruje se da antioksidantna biljna jedinjenja – flavonoidi koji se nalaze u kakau štite od bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

 

Autori studije su ukazali na to da čokolada koja se konzumira u Švedskoj ima visoki procenat kakaa. Iako je mlečna čokolada prisutna sa 90 % među potrošačima, ona sadrži oko 30 % kakaa.

 

Ono što možda nije dobro kod svakodnevnog konzumiranja čokolade jeste veća količina kalorija koja se tom prilikom unese, kažu istraživači. Ovo opet može dovesti do viška kilograma i višeg krvnog pritiska, što donosi rizik od srčanog udara.

 

„Ali ako se izabere crna čokolada i konzumira umereno, imaćete povoljne efekte“, rekao je vođa studije dr Murej Mitlman, iz Medicinskog centra u Bostonu, SAD.

 

Tagovi: