Danas kuvamo: Rešti, koji je nemoguće ne voleti

by | jul 15, 2017

Rešti (Rösti) je veoma jednostavno, izvorno švajcarsko jelo od krompira. Nastalo je u kantonu Bern. Izmislili su ga farmeri, kojima je rešti predstavljao svakodnevni doručak. Danas je ovo jelo rasprostranjeno širom Švajcarske. Originalni rešti se pravi od posebne sorte rešti krompira. Dodatke čine samo so i puter.

Foto: Pixabay

Za jednu osobu su potrebna dva krompira srednje veličine (po mogućnosti beli), malo putera i so. Dobro oprane krompire možete skuvati na pola (da ostanu tvrdi), prohladiti, oljuštiti koru, pa narendati, a možete ih odmah oljuštiti i narendati. Za rendanje koristite krupnije „zube“ standardnog metalnog rendea.

Tako narendan krompir posolite po ukusu i izmešajte. U tiganju rastopite malo maslaca (ili koristite neku drugu vrstu masnoće). Krompir rasporedite po tiganju i utapkajte, da bude kao palačinka. Rešti treba da bude debeo oko 1 cm, kako bi se lako ispekao, sa obe strane.
Pržite „krompir palačinku“ na umerenoj temperaturi, sa obe strane po 7-10 minuta, dok lepo ne porumeni. U verziji sa polukuvanim krompirom, prženje će trajati nešto kraće.