Dobrobiti meda za koje do sada verovatno niste čuli

by | decembar 8, 2013

Med je najsavršeniji proizvod prirode jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Stoga ne čudi što je on neizostavna namirnica u mnogim domaćinstvima, a pravilnom konzumacijom ovaj sladak i gust sok pretvara se u lek.

med

Ako uzimate med bez tečnosti, poželjno je da ga držite u ustima sve dok se ne otopi. Kada ga stavljate u čaj morate paziti da napitak nije prevruć jer se prevelikim zagrevanjem gube njegova lekovita svojstva. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća energiju, a dugotrajnom primenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost.

Med smo najčešće navikli da uzimamo kada smo prehlađeni, ali njegova svojstva pomažu zdravlju i u mnogim drugim slučajevima. Otkrijte pet dobrobiti meda koje niste znali ili na koje bi trebalo da se podsetimo.

1. Saveznik je kod zarastanja posekotina i opekotina: Ako rana nije velika, stavite na nju malo meda i brže će zarasti.

2. Olakšava mamurluk: Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Med sadrži približno jednake količine glukoze i fruktoze pa može izazvati takvu reakciju, odnosno podstaći brže izgaranje alkohola u organizmu. Zato, sledeći put kada preterate s pićem, pojedite dve do tri kašike meda.

3. Može pomoći u borbi protiv raka: Istraživanja na miševima pokazala su da neke vrste meda mogu sprečiti rast ćelija raka. Ali, još se ne zna sa sigurnošću da li se to odnosi i na ljude. Ipak, nije naodmet tu i tamo posegnuti za teglom meda.

4. Slađi je od šećera: To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija biće manji.

5. Sadržava antioksidanse: Što je med tamniji, to sadržava više antioksidansa, prirodnih spojeva koji pomažu u obnovi oštećenih ćelija što može povećati rizik od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza je dve do tri kašike meda ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

Izvor: Zadovoljna.hr

Tagovi: