Categories U trendu

Duda Alapača: Šest koma dva

Šest koma dva, rekao je Vlada i spustio gomilu papira na sto. Šta – šest koma dva, upitala sam. Šećer. Šest koma dva. Na gornjoj granici, dodao je i uzdahnuo. Pa, dobro, rekla sam. Dok je na gornjoj granici, to nije strašno. Pripazi malo na ishranu i biće sve ok. Moja baba imala trideset pa doživela onolike godine, pokušah da zvučim utešno. Znam, reče on, ali tvojoj babi su šećer otkrili u osamdesetoj. Meni su četrdeset dve. Za dva dana, četrdeset i tri, ispravih ga. I nisu ti ga još otkrili, samo je na gornjoj granici.

Piše: Duda Alapača

Moj čovek prekosutra puni četrdeset i tri godine, pomislih posmatrajući ga kako zabrinuto čita nalaze, gugla referentne vrednosti, bez greške se, na prvu, pronalazi u svim nabrojanim simptomima. Ozbiljan je, dve oštre, uspravne crte gnezde se između obrva, kao i svaki put kada se mršti. Šta ti je, kažem mu, šta se ložiš, nije ti ništa… Uostalom, bilo bi čudo da ti nisu našli baš ništa. Danas ne možeš da odeš na najobičniji pregled a da ti baš ništa ne nađu. Kako uđeš u ordinaciju, tako si dobar bar dve dijagnoze. Tihi ubica, reče. Tako ga zovu. Koga..? Dijabetes. Nema simptoma, nema upozorenja, i onda te samo jednog dana – nema.

Ne budali..! Kako tebe može da nema, rekoh. Toliki čovek, pa da ga nema, pokušah da budem duhovita, ali one dve crte se ne pomeriše. Osetih kako mi se u grlu skuplja neka velika, gorka knedla. Ne može da te nema, ponovih u sebi. To nikada ne može.
Mislim, toliko toga smo prošli, tolike te godine poznajem, znam sve o tebi, debeli. Znam s kim si igrao klikere ispred zgrade, znam da i dan danas čuvaš onaj šestoperac, znam kad si i s kim prvi put napio, znam koga si prvi put poljubio, znam kako je izgledala tvoja soba kada si imao petnaest godina, znam svaki poster na tom zidu, značke koje si skupljao, znam te iz vremena kada si bio samo malo teži od tvojih vršnjaka, znam te i krupnog, širokog u struku, znam i ono posle kada si prestao da uvlačiš stomak i upasuješ košulju u pantalone.

2 komentara

  1. Dobro ..al ipak ja sam dijabeticar od 18 .. sad imam 29 … i mislim da si ga malo ” jace trebala utesiti ” malar zbog nas .. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA