Džon Galijano: Venčanica kao kreativna rehabilitacija

by | avgust 13, 2011

Iza Džona Galijana nalazi se nekoliko neprijatnih meseci – kamerom zabeležen skandal, otkaz, lečenje od alkoholizma. Preti mu i zatvorska kazna do šest meseci. Zbog svega toga, poznati kreator pao je u depresiju i nije mogao čak ni da skicira modele. Ipak, jedna venčanica promenila je sve. Karijera Džona Galijana bila je pod velikim znakom pitanja nakon optužbi za uvrede koje je uputio na račun para Jevreja u lokalu u Parizu i otkaza koji je usledio u modnoj kući „Kristijan Dior".

Osramoćeni dizajner progovorio je javno prvi put nakon incidenta za američko izdanje časopisa Vog. Galijano je priznao da je bio u tolikoj depresiji da čak nije mogao ni da crta skice modela.
Venčanica za manekenku i blisku prijateljicu Kejt Mos, pomogla mu je da se kreativno rehabilituje.
„Izazvala me je da ponovo budem Džon Galijano", izjavio je legendarni kreator.
„Nisam mogao da uzmem olovku u ruke. Ona me je nadahnula, bila je u isto vreme veoma profesionalna i veoma zahtevna."
Galijano je objasnio da je venčanica bila inspirisana fotografijama spisateljice Zelde Ficdžerald, zbog čega podseća na prohujala vremena i međuratni period.
Dizajner je takođe otkrio da ga je Kejt zamolila za par reči ohrabrenja pre odlaska pred oltar 1. jula.
„Rekao sam joj da je poslednja ‘engleska ruža’ i da će njen izabranik kada podigne veo videti njenu burnu i slavnu prošlost", otkrio je 50-godišnji dizajner.
Džon Galijano se sledećeg meseca suočava sa presudom, koja bi mogla da podrazumeva šest meseci zatvora i globu od 21.000 funti, ukoliko sud utvrdi da je kriv za vređanje Jevreja.

 

Tagovi: