Haljina od zlatnih paukovih niti

by | januar 25, 2012

Gotovo su četiri godine Sajmon Pirs i njegovi saradnici prikupljali niti endemske vrste pauka koji proizvodi zlatne niti, a živi na Madagaskaru, kako bi napravili jedinstveni zlatnožuti kaput.

Iako izgleda poput običnog kaputa, tkanina ga čini jedinstvenim u svetu. Naime, Sajmon Pirs napravio je ovaj kaput od niti koje su proizveli više od milion paukova. Zlatnožuta boja dolazi od samih niti koje su iste takve boje, piše „Daily Mail“.

Radnici su svaki dan prikupljali niti paukova i izdvajali ih pomoću ručne mašine. Nakon što su završili, paukove su pustili nazad u divljinu. Kaput se može razgledati u londonskom muzeju „Victoria i Albert“, od 25. januara do 5. juna.

Prvi je paukove niti kao tkaninu upotrebio Francuz Francois-Xavier Bon de Saint Hilaire davne 1709. godine. Skuvao je larve i izdvojio niti češljem kako bi napravio čarape, rukavice, a navodno i čitavo odelo za kralja Luja XIV. Poslednja poznata tkanina od paukovih niti izložena je krajem 19. veka na Pariškoj svetskoj izložbi, ali primerak nije sačuvan.

Tagovi: