Hranom pojačajte efekte vežbi

by | jul 24, 2013

ishrana-trening

Konzumiranje određenih vrsta namirnica pre treninga može da umanji efekat vežbanja. Eksperti savetuju izbegavanje ugljenih hidrata pre fizičke aktivnosti i preporučuju:

PRE TRENINGA

Držite se proteina – jaja, piletine i ribe

Oslonite se na povrće, salate i voće – oni sadrže korisne ugljene hidrate. Tako ćete održati energiju i stabilan nivo šećera u krvi tokom vežbanja.

NAKON TRENINGA

Period od šest sati posle vežbanja od ključnog je značaja za oporavak organizma – od toga zavisi efikasnost narednog treninga.

Jedite više ugljenih hidrata. U ovom periodu najbrže sagorevaju masti, a mišići efikasnije koriste energiju kako bi se obnovile istrošene rezerve glikogena. To znači da nakon treninga – a ne pre njega – treba da konzumirate najveći deo dnevnih kalorija.

Dodajte proteine. Oni su izvor aminokiselina koje obnavljaju oštećeno mišićno tkivo. Odnos proteina i ugljenih hidrata u obroku treba da bude 1:2 g, a upravo je takav u, recimo, testenini sa bolonjeze prelivom ili u hamburgeru (pripremljenom kod kuće!).

Pojedite energetsku pločicu od žitarica ili popijte energetski napitak, jer sadrže proteine i ugljene hidrate. Učinite to odmah nakon treninga – da biste ubrzali obnavljanje energetskih rezervi.

Autor: Life Content

Tagovi: