Imamo novi, beauty plan ishrane!

by | mart 3, 2017

Verovatno ste u poslednje vreme dosta slušali o beauty namirnicama (i mi smo, pre nekoliko brojeva, pisali o tome u štampanom izdanju Lepote i zdravlja). Ali, znate li, zaista, o kakvoj se hrani radi i kako ona deluje na naš organizam?

Foto: Unsplash

Čitav koncept zasniva se na ideji da lepota dolazi iznutra, tj. da je za nju zaslužan zdrav i pravilno nahranjen organizam. Zato je veoma važno birati one namirnice koje će pokrenuti pozitivne procese u organizmu. Ako imate dovoljno znanja, možete čak „targetirati“ određeni problem i pojesti nešto protiv suve kože ili za jačanje noktiju. Zar to nije fantastično?!

Ali, koje su namirnice u pitanju? Ima ih mnoštvo, naravno, ali mi ovom prilikom izdvajamo pet moćnih beauty saveznika…

Pročitajte i… Superhrana: 5 najboljih namirnica za proleće

Kliknite za nastavak…

Foto: Thinkstock

1. Fermentisano povrće

Povrće ukiseljeno zahvaljujući aktivnosti „dobrih bakterija“, poput kiselog kupusa, turšije ili kimčija (korejska verzija kiselog kupusa). Bitno je da znate da postoji ogromna razlika između fermentisanog povrća (pravi se dodavanjem vode i soli) i kiselog povrća (pravi se dodavanjem sirćeta). Samo ovo prvo (fermentisano) sadrži probitike koji će nam pomoći da očistimo creva, jetru i krv. Kako se to odražava na kožu? Formula je jednostavna: detoksikovano telo jednako čistiji i blistaviji ten.

Pročitajte i… Ovo je najlakša dijeta koju sam probala i već primećujem rezultate

Kliknite za nastavak…

Foto: Thinkstock

2. Ružina vodica

Možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili ajurvedskim prodavnicama. Ima antiinflamatorno (protivzapaljensko) dejstvo, te pomaže pri lečenju akni i rozacee. Dodaje se u vodu, limunadu ili smuti. Naravno, možete je nanositi i direktno na kožu.

Kliknite za nastavak…

Foto: Thinkstock

3. Kokos

Ne, ne pričamo o kokosovom brašnu, već o kompletnom plodu. Kokosova voda sadrži bakar, koji je odličan za kožu. Sam plod sadrži zdrave masnoće koje deluju na uspostavljanje ravnoteže hormona. (Hormoni direktno utiču na izgled i kvalitet kože i kose, na metabolizam itd.) Niste baš vični upotrebi kokosa? Nakon što ga očistite iz ljuske, možete ga zamrznuti i zatim ga pretvoriti u ukusan veganski ledeni desert.

Pročitajte i… Smoothie za bolju probavu

Kliknite za nastavak…

Foto: Thinkstock

4. Zelena salata

Tamnozeleno povrće poput kelja ili spanaća trenutno se kotira visoko na listama wellness trendova, međutim, obična zelena salata često je zanemarena, odnosno ni ne pominje se činjenica da je ona takođe izuzetno bogata vitaminom A, koji revitalizuje kožu i kosu. Kako da je pripremite? Na najjednostavniji način: samo je prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Ili je dodaje u sokovnik zajedno sa krastavcem i sokom od limuna.

Kliknite za nastavak…

Foto: Thinkstock

5. Kakao

Ova supernamirnica izuzetno je bogata antioksidantima i vitaminom C – pomenute supstance su ključne za lep izgled kože. Najbolje bi bilo da koristite sirovi, organski kakao koji je bogatiji mineralima (i manje „napakovan“ šećerima) nego različiti proizvodi na bazi čokolade. Kakao prah možete dodati i u smutije – da li ste to već probali?

Pročitajte i… Uz ovaj doručak mršavićete zdravije nego ikada pre…


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Tagovi: