Kada se ide kod ginekologa?

by | novembar 23, 2010

Najbolje je otići odmah nakon prestanka menstruacije jer je tada, kažu ginekolozi, slika jajnika najrealnija, kao i stanja grlića materice.

Promene do kojih dolazi u drugom delu mogu da ‘zbune’ ili skrenu pažnju sa ozbiljnijeg problema.

„U drugom delu ciklusa može da se dogodi da se uz neku ozbiljniju cistu, ili malignu promenu, pojavi i niz folikularnih cista, koje u prvom delu nestaju“, kaže za „Novosti“ doktorka Željko Miković, načelnik odeljenja patologije trudnoće GAK „Narodni front“.

 

Ginekolog

 

On kaže da se u drugom delu folikuli teško diferenciraju u odnosu na prave ciste, ili tumore. „Folikul u početku raste, sazreva, a zatim puca, pa na tom mestu ostaje žuto telo koje može da bude cista. Takve se mogu pomešati sa pravim cistama jajnika.“

Zato se, savetuje doktor, i citološki pregledi rade u prvom deliu ciklusa jer je tada na snazi estrogensko dejstvo dok je u drugom delu progesteronsko dejstvo jače.

Osim toga, hormoni se najčešće rade drugog ili trećeg dana od početka ciklusa.

Osim redovne kontole, kod kinekologa treba otići ako imate sledeće simptome: pojačan sekret, svrab, peckanje, bolove prilikom polnog odnosa, sukrvicu nakon menstruacije, izostanak mesečnog ciklusa ili duže trajanje od uobičajenog, pojačano krvarenje.

Tagovi: