Kako izabrati pravu dijetu?

by | novembar 24, 2013

Kako izabrati pravu dijetu i postići maksimalne rezultate, a pritom sačuvati zdravlje i energiju, pitanje je koje bi seebi trebalo da postavi svaka osoba koja se odluči za mršavljenje.

dijeta

Za početak, dijeta vam mora omogućiti da normalno funkcionišete, preciznije, ne sme od vas da traži neke ekstreme koji će uticati na vaš život i posao. Uz to, pravilan odabir dijete zapravo je promena životnih navika, pa dobro razmislite možete li tako da živite i nakon dijete.

Planiranje gubljenja kilograma je takođe važno, a sve preko jednog kilograma nedeljno je nezdravo i neprirodno. Uz to, moglo bi ostaviti i trajne posledice po vaše zdravlje, stoga, ne postavljajte nedostižne ciljeve. Dijeta ne sme da bude ekstremna i ne sme da podrazumeva izbacivanje cele grupe hrane sa jelovnika, osim u slučaju kada je to preporuka lekara zbog nekih zdravstvenih problema. Ishrana mora biti uravnotežena i mora vam osigurati sve potrebne minerale i vitamine.

Dijeta vas ne sme izgladnjivati, jer takav osećaj nećete moći dugo da izdržite i odustaćete. Balansiran unos hrane tokom čitavog dana zahteva pažljivo planiranje obroka i međuobroka, pa uzmite sve to u obzir pri izboru.

Takođe, trebalo bi da imate veliki izbor hrane koju možete jesti kako biste mogli da kombinujete ishranu na sezonskoj hrani. Ako vam dijeta ne omogućava da jedete veći deo onoga što inače volite da jedete, ali u drugim kombinacijama, verovatno ćete odustati.

Važan segment svake ozbiljne dijete je i ishrana tokom praznika. U slučaju da nemate mogućnost da uživate u prazničnim delicijama, upropastićete dijetu, što je glavni razlog zašto ljudi kreću na dijete u januaru, nakon što prođe doba praznika.

Dijeta bi trebalo da vam omogući i trenutke slabosti, jer niti ste vi savršeni, niti postoji savršena dijeta – osuđena je na propast jer je sigurno da ćete u nekom trenutku popustiti.

Vežbanje je zdravo i odlično se nadopunjava s dijetom, ali ako dijeta uključuje vežbanje kao obavezni deo režima, moraćete da uložite mnogo više volje u celu priču, što je takođe put prema propasti dijete.

Naravno, izuzetno je važno na dijetu otići planski, a ne impulsivno. To znači da je potrebno prikupiti što više informacija i recepata pre nego što započnete dijetu, kako ne biste nakon nekoliko dana panično tražili šta još možete da jedete.

Za kraj, vi morate kontrolisati dijetu, a ne ona vas. Dijeta mora da odgovara vašim potrebama što je više moguće, jer stroga pravila koja ne dopuštaju odstupanja vode u probleme i, na kraju, odustajanje od dijete zbog neučinkovitosti.

Izvor: Metroportal.hr

Tagovi: