Lepa svaki dan: Zakoračite u Novu godinu samopouzdaniji nego ikad!

by | 29 novembra, 2017

Od kada imam svoj YT kanal, posebno tako sugestivno nazvan LEPA SVAKI DAN, sve češće me žene pitaju da malo više pričam i pišem o samopouzdanju i dobrom osećaju u svojoj koži-onom osećaju koji čini da zračimo čak i kada nismo stigle da se doteramo kompletno, ili kada nabacimo koji kilogram viška. Ja sam od onih koji veruju da je samopouzdanje jednim delom urođeno i nadograđeno načinom odrastanja, a drugim delom nešto što se gradi kroz život načinom na koji biramo da se fokusiramo na stvari. I da se razumemo odmah, samopouzdanje nema veze sa nesvesnošću o sopstvenim manama ili pak apsolutnim prihvatanjem svega na nama čak i kad nije idealno. Naprotiv, za mene je samopouzdanje dobar osećaj u sopstvenoj koži koji nastaje iz fokusa na ono najpozitivnije u nama, dok smo istovremeno svesni onoga što nam se ne dopada.

 

Tamara Ćosić, beauty advisor and educator, www.lepasvakidan.rs

Evo šta možemo da uradimo:

a) Da prihvatimo, jer nam nije toliko važno istinski i ne menja nam sreću. (I ja zaista verujem da ako nismo spremni da uradimo SVE za neku promenu da nam onda i nije toliko stalo.)

b) Da promenimo jer je 21. vek i sve dostupno.

 

Na primer:

– Niste dobar javni govornik i zamuckujete kad prezentujete? Ima milion online videa na tu temu

– Niste zadovoljni svojim stomakom ili butinama? Postoji toliko besplatnih saveta na Pinterestu – od dijete do vežbi

– Ne znate engleski? Imate aplikaciju za učenje makar osnovnog.

Ne dopadaju vam se vaše usne, nos ili nešto? I to je rešivo, i to lako.

 

Pa šta je to što pomaže da se samopouzdanje izgradi i da se uvek osećamo dobro u svojoj koži?

 

1. Fokus na pozitivno – i tu ne mislim samo na lepotu već na sve u našem životu. Ako obraćamo pažnju na ono šta je na nama lepo, šta radimo sjajno i to naglašavamo – ukoliko delujemo uvek iz naših najvećih vrlina i kapaciteta i trudimo se da njih nadograđujemo umesto da se fokusiramo šta ne valja i kukamo na to, rezultat će biti mnogo veće zadovoljstvo sobom.
Ako, recimo, imate divne grudi i kosu a nabacili ste koji kilogram u stomaku ili trenutno imate problema sa kožom – nosite garderobu koja naglašava ono lepo i raskošne frizure dok rešavate ono što vam se ne dopada toliko i zaista uživajte u njima.

Napravite „inventar“ onoga što je lepo na vama i u vama – popis atributa, osobina, veština koje su zaista sjajne kod vas i s vremena na vreme se podsetite toga i negujte ih.  Još kao mala sam bila svesna šta je na meni fizički lepo i za šta sam talentovana, te sam umesto pokušaja da budem odličan matematičar radila na svojim veštinama komunikacije, prezentacije, odnosa sa ljudima i kreativnosti. Umesto pokušaja da se uvučem u šorts jer to nikad neće biti komad garderobe koji mi pristaje iz mnogo razloga, uživala u haljinama i savršenom make-up izdanju. Sa čim nisam mogla da se pomirim to sam menjala i razvijala i unapređivala.

2. Svakodnevna briga o sebi – na svim nivoima čini da se osećamo vredno i samim tim lepo u svojoj koži. Nega, trening, zdrava ishrana, čitanje, usavršavanje i učenje, meditacija, doterivanje – šta god vas usrećuje i čini da se osećate dobro. Vreme koje odvojimo za sebe je vreme koje nam omogućava da se podsetimo šta je to što volimo kod sebe, da održimo pozitivan fokus i pokreće nas da uradimo još lepih stvari. Kažu i da je naš izgled ne samo pokazatelj unutrašnjeg stanja nego i poruka koji šaljemo svetu. Zato verujem da osobe koje nemaju puno samopouzdanja treba da posebno povedu računa o tome – dobrim izgledom navodimo sebe da se osećamo bolje a samim tim i da smo otvoreniji za lepe stvari. Jedna navika koja je jako unapredila moj život i učinila me uvek spremnom za prilike koje iskoče je odluka da budem uvek sređena – čak i kada nigde posebno ne idem (to nisu haljina i štikle da se razumemo nego lepa kosa, umerena šminka i garderoba koja se uklapa).

 

Kliknite na sledeću stranicu…

3. Ulepštajte svoju okolinu i oslobodite se suvišnih stvari – iako se često neke žene šale „mogu biti lepa ili ja ili kuća“ verujem da ima nešto u tom uključivanju u svakodnevne aktivnosti i da držanjem doma, kancelarijskog stola i okoline urednim i lepim. Tako gradimo osećaj da smo uvek u kontroli, da sve stižemo i da stvaramo lepo, a to svakako samo doprinosi veri u sebe.
Ma koliko suludo zvučalo, nekada male stvari poput brzinskog sređivanja kuhinje dok pijete kafu ili ređanja polica na određeni način može jako lepo da vas pokrene i učini ponosnim na sebe, pa povede da uradite još jednu dobru stvar, pa još jednu…a dobar osećaj samo raste.

 

4. Naučite nešto novo ili isprobajte nešto što do sada niste – jer ništa ne daje samopouzdanje kao kad se oprobamo u nečem drugačijem i uspemo! Kada izađemo iz zone komfora i probamo nešto za šta mislimo da nije za nas i shvatimo da uopšte nismo tako loši. To može biti nešto jednostavno – ples, karaoke, promena frizure, neki kurs koji vas je zainteresovao, pronalazak mentora za temu koja vas zanima ili nešto ekstremnije, šta god paše vašoj ličnosti. Za mene je ove godine to bilo puno stvari – od škole kajaka, preko kreiranja sopstvenog posla do ostvarivanja jedne od najvećih želja poslednjih godina – posmatranje operacija uživo.

 

5. Osećajte se udobno – i pod ovim ne mislim: svuda idite u patikama i trenerci i samo neka vam je lepo! Mislim na to da nosite odeću koja vam pristaje, koja se uklapa sa prilikom i omogućava vam da se krećete samopouzdano. Ponekad nije loše malo se pomučiti i osećati se moćno i lepo u nekom komadu garderobe. Takođe, organizujte stvari koje nosite i koristite u toku dana i oslobodite se milion kesa i viška stvari, jer vas to čini da izgledate kao šeprtlja dok pokušavate da balansirate sa svime.:-) Ovo je ujedno i stvar na kojoj želim najviše da radim u narednom periodu, jer  imam gomilu stvari koje treba da sredim i premestim. Bolje organizovana garderoba je takođe jedan od prioriteta.

Istinski verujem da ovih 5 promena mogu  doneti mnogo u životu,  i onima koji nemaju samopouzdanja i onima koji ga imaju sasvim dovoljno-jer samo mogu doprineti životu i dobrom osećaju. A onda, kada jedna stvar krene da vuče drugu, možemo samo da uživamo u tom zaletu dobre energije!  I damo sve od sebe da ne prekinemo niz i da ne moramo sve ispočetka. Jer kako dobra energija i aktivnost nadograđuju jedno drugo stalno, tako je i kad ne radimo dobre stvari samo u obrnutom smeru, a za to nema mesta u 2018! 🙂

 

Pročitajte i…Lepa svaki dan: Greške koje nam koža ne oprašta

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Tagovi:

top