Categories U trendu

Lepa svaki dan: Zakoračite u Novu godinu samopouzdaniji nego ikad!

Od kada imam svoj YT kanal, posebno tako sugestivno nazvan LEPA SVAKI DAN, sve češće me žene pitaju da malo više pričam i pišem o samopouzdanju i dobrom osećaju u svojoj koži-onom osećaju koji čini da zračimo čak i kada nismo stigle da se doteramo kompletno, ili kada nabacimo koji kilogram viška. Ja sam od onih koji veruju da je samopouzdanje jednim delom urođeno i nadograđeno načinom odrastanja, a drugim delom nešto što se gradi kroz život načinom na koji biramo da se fokusiramo na stvari. I da se razumemo odmah, samopouzdanje nema veze sa nesvesnošću o sopstvenim manama ili pak apsolutnim prihvatanjem svega na nama čak i kad nije idealno. Naprotiv, za mene je samopouzdanje dobar osećaj u sopstvenoj koži koji nastaje iz fokusa na ono najpozitivnije u nama, dok smo istovremeno svesni onoga što nam se ne dopada.

 

Tamara Ćosić, beauty advisor and educator, www.lepasvakidan.rs

Evo šta možemo da uradimo:

a) Da prihvatimo, jer nam nije toliko važno istinski i ne menja nam sreću. (I ja zaista verujem da ako nismo spremni da uradimo SVE za neku promenu da nam onda i nije toliko stalo.)

b) Da promenimo jer je 21. vek i sve dostupno.

 

Na primer:

– Niste dobar javni govornik i zamuckujete kad prezentujete? Ima milion online videa na tu temu

– Niste zadovoljni svojim stomakom ili butinama? Postoji toliko besplatnih saveta na Pinterestu – od dijete do vežbi

– Ne znate engleski? Imate aplikaciju za učenje makar osnovnog.

Ne dopadaju vam se vaše usne, nos ili nešto? I to je rešivo, i to lako.

 

Pa šta je to što pomaže da se samopouzdanje izgradi i da se uvek osećamo dobro u svojoj koži?

 

1. Fokus na pozitivno – i tu ne mislim samo na lepotu već na sve u našem životu. Ako obraćamo pažnju na ono šta je na nama lepo, šta radimo sjajno i to naglašavamo – ukoliko delujemo uvek iz naših najvećih vrlina i kapaciteta i trudimo se da njih nadograđujemo umesto da se fokusiramo šta ne valja i kukamo na to, rezultat će biti mnogo veće zadovoljstvo sobom.
Ako, recimo, imate divne grudi i kosu a nabacili ste koji kilogram u stomaku ili trenutno imate problema sa kožom – nosite garderobu koja naglašava ono lepo i raskošne frizure dok rešavate ono što vam se ne dopada toliko i zaista uživajte u njima.

Napravite “inventar” onoga što je lepo na vama i u vama – popis atributa, osobina, veština koje su zaista sjajne kod vas i s vremena na vreme se podsetite toga i negujte ih.  Još kao mala sam bila svesna šta je na meni fizički lepo i za šta sam talentovana, te sam umesto pokušaja da budem odličan matematičar radila na svojim veštinama komunikacije, prezentacije, odnosa sa ljudima i kreativnosti. Umesto pokušaja da se uvučem u šorts jer to nikad neće biti komad garderobe koji mi pristaje iz mnogo razloga, uživala u haljinama i savršenom make-up izdanju. Sa čim nisam mogla da se pomirim to sam menjala i razvijala i unapređivala.

2. Svakodnevna briga o sebi – na svim nivoima čini da se osećamo vredno i samim tim lepo u svojoj koži. Nega, trening, zdrava ishrana, čitanje, usavršavanje i učenje, meditacija, doterivanje – šta god vas usrećuje i čini da se osećate dobro. Vreme koje odvojimo za sebe je vreme koje nam omogućava da se podsetimo šta je to što volimo kod sebe, da održimo pozitivan fokus i pokreće nas da uradimo još lepih stvari. Kažu i da je naš izgled ne samo pokazatelj unutrašnjeg stanja nego i poruka koji šaljemo svetu. Zato verujem da osobe koje nemaju puno samopouzdanja treba da posebno povedu računa o tome – dobrim izgledom navodimo sebe da se osećamo bolje a samim tim i da smo otvoreniji za lepe stvari. Jedna navika koja je jako unapredila moj život i učinila me uvek spremnom za prilike koje iskoče je odluka da budem uvek sređena – čak i kada nigde posebno ne idem (to nisu haljina i štikle da se razumemo nego lepa kosa, umerena šminka i garderoba koja se uklapa).

 

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA