Ljubav ugrožava italijanske mostove

by | avgust 26, 2011

Brojne znamenitosti u Italiji, pogotovo mostovi, nalaze se u nemilosti zaljubljenih parova koji kače katance u znak večne ljubavi. Koliko je situacija ozbiljna govori i činjenica da se od težine „privezaka" krive ograde i svetionici, zbog čega mostovi postaju nebezbedni za pešake.
Ljubavni parovi imaju običaj da iskazuju emocije na različite načine, bilo urezujući inicijale u koru drveta, bilo vezujući čvorove na kanapu.

Međutim, najnovija moda među zaljubljenima preti znamenitostima Italije, a uticala je i na porast prodaje sekača za metal.
Parovi su se odlučili da međusobnu naklonost osiguraju katancima, na koje graviraju imena, zakače ga na most, a zatim ključ bace u reku.
Pomama je počela 2007, nakon izdavanja bestselera "Želim te" (Ho Voglia Di Te) italijanskog pisca Federika Mokije u kome se glavni lik zaklinje na večnu ljubav dok kači katanac za jedan most u Rimu.

Od tada, parovi su postavili na hiljade katanaca na svetionike i ograde na mostovima. Tako su se oni iskrivili, a mostovi postali nebezbedni.
Ludilo se proširilo na Veneciju, gde je most „Rialto" omiljen, kao i na Veronu, tačnije, na kuću u kojoj je po predanju živela Šekspirova Julija.
Italijanski magazin Republika (La Repubblica) nema razumevanja za tu renesansu romantike i zahteva uvođenje visokih kazni za takva dela.
 

Tagovi: