Manje bolova uz vitamine D GRUPE

by | avgust 7, 2010

Svakodnevno uzimanje D vitamina kao dijetetskog dodatka moglo bi da smanji dane bolovanja zbog respiratornih infekcija, ukazuje jedna manja finska studija.

Vitamini


Ovaj vitamin je, inače, predmet mnogih istraživanja u poslednje vreme, a njegov nedovoljni sadržaj u krvi se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 1 i teškim napadima astme kod dece, a kod odraslih sa srčanim oboljenjima, nekim vrstama raka i depresijom, prenosi Rojters.

 

Telo prirodno sintetiše D vitamin kad je koža izložena sunčevoj svetlosti. Zbog toga se u mnogim delovima sveta tokom zime pogoršava manjak ovog vitamina u krvi. Finski tim sa Univerziteta u Tampereu je želeo da utvrdi da li dopunski D vitamin u hladnijoj polovini godine može da predstavlja zaštitu od respiratornih infekcija.

 

Vitamini

Dr. Ilka Laksi, vodja istraživanja, i njene kolege su ovo pokušali da dokuče uz pomoć 164 vojna regruta od kojih su neki metodom slučajnog uzorka odabrani da od oktobra do marta svakodnevno dobijaju dopunskih 400 medjunarodnih jedinica (IU) vitamina D, dok su ostali dobijali placebo.

 

Ispostavilo se da kod 51 odsto regruta koji su primali D vitamin, tokom šest meseci nije bilo ni jednog dana bolovanja zbog respiratornih infekcija, dok je u grupi na placebu takvih bila 36 odsto.

Tagovi: