Modne vinjete na Black ‘n’ Easy Fashion Week-u: Moda je umetnost

by | april 24, 2015

Modne vinjete u oviru Black ‘n’ Easy Fashion Week-a održane su u galeriji ŠTAB kao jednom od najinspirativnijih gradskih izlagačkih prostora.

ana ljubinkovic (4)

Program Modne vinjete, sada već možemo reći – tradicionalno, okuplja modne dizajnere vođene idejom prevazilaženja ustaljene forme modne revije. Shodno tome, oni se opredeljuju za drugačije izražajne forme i načine prezentacije svog autorskog rada, opravdavajući stav iza kog i Belgrade Fashion Week čvrsto stoji – moda JE umetnost!

Ana Ljubinković je predstavila novu kolekciju za sezonu jesen/zima 2015/16 pod pokroviteljstvom Avona, svog novog make-up partnera. Ovu kolekciju inspirisanu minimalizmom karakterišu pročišćene forme, igra asimetrije i oštre linije. Ona ih vešto kombinuje sa preciznom konstrukcijom i svojom večitom zaljubljenošću u boje što na upečatljiv način upotpunjuje i obuća ABO by Iva Ljubinković.

Mod Art International (10)

Avon deli dizajnerkinu ljubav prema bojama, što se ogleda u činjenici da su proizvodi ove kozmetičke kuće poznati upravo po velikom broju dostupnih nijansi, bilo da su u pitanju karmini, sjajevi ili senke. Šminka predstavlja jedan od najupečatljivijih detalja koji određuju kako će kreacija izgledati u svom finalnom obliku i kao takva je predstavljala neiscrpan izvor inspiracije za ovu novu kolekciju. Kolekcijom za jesen/zimu 2015/16 Ana Ljubinković dokazala je da je magija u neočekivanom i da umetnik sam sebi ne treba da dozvoli da ostane u zoni komfora već da hrabro ide u nepoznato.

stanislava sindjelic sa modelima

Stanislava Sinđelić će se predstaviti unikatnom kolekcijom „Miraz“ koja nastala je kao deo realizacije završnog rada „Marama kao element kompozicije odevne forme“ na master studijama odseka za tekstil i odevanje Fakulteta za umetnost i dizajn. Konceptualno ova kolekcija predstavlja simboličnu sliku velikih devojačkih snova i maštanja, odrastanja i odlaska, te putovanja u neizvesno i uzbudljivo poput novog života i velikog sveta. Stilski, ona je susret sadašnjosti i prošlosti, svesno negiranje aktuelnih modnih trendova, a insistiranje na lepoti i bezvremenosti tradicionalnog.

vladislava joldzic (1)

U sasvim specifičnoj i sebi svojstvenoj izložbenoj formi predstavila se i Vladislava Joldžić. Ona je prikazala mini kolekciju inspirisanu formama svoje prethodne master kolekcije. Koristeći kombinaciju mat i sjajnih materijala, a uz svedenije forme i geometrijske detalje, kolekcija odražava dizajnerkin komentar na aktuelni trend minimalizma u modi.

Modne vinjete su i značajna startna pozicija za promociju mladih modnih nada. Ovog puta to su studenti II godine francuske visoke škole za modu i modni menadžment Mod’Art Inernational Beograd u klasi profesora Vlade Savića Bojana Staletović, Valentina Feher, Jelena Čović, Melanija Vasić i Tijana Milunović.
Mlade dizajnerke predstavile su se projektnim zadatkom na temu „Geometrija“. Istražujući nove forme i teksture one stvaraju autentičan svet u kome, svaka na svoj način, preispituju geometrijske oblike i njihove međusobne odnose, praveći svoje jedinstvene siluete.

Foto: FW

Tagovi: