Najefikasniji saveti za borbu protiv peruti

by | decembar 14, 2013

Tokom hladnih meseci stvaranje peruti obično se pogoršava, a a ovaj neprijatan problem kože češće se stvara kod muškaraca nego kod žena. Kod uporne peruti koja godinama ne prolazi potrebno je potražiti savet dermatologa, jer mogući uzrok mogu biti gljivice ili neko od kožnih oboljenja. Ako se perut javlja povremeno, mogu vam pomoći ovi saveti stručnjaka.

125615-7

1. Češće pranje kose

Perut mogu dobiti oni s masnom, kao i oni sa suvom kožom. Dermatolozi savetuju češće pranje kose čak i onima s masnom kožom, jer se šamponiranjem uklanjaju i neprijatne ljuskice s kože glave te olakšava svrab. Ako je perut uporna i zbog svraba dolazi do stvaranja krasti, najbolje je kupiti medicinski šampon s barem jednim od ovih pet sastojaka – cink pirition, salicilna kiselina, sumpor, selen sulfid ili ketokonazol.

2. Pravilno šamponiranje

Ako koristite neki drugi šampon zbog prijatnijeg mirisa, većeg sjaja ili za održavanje boje na kosi, obavezno ga stavite nakon šampona za uklanjanje peruti. Šampon za perut treba da od pet do deset minuta stojii na koži glave kako bi delovao.

3. Biljni lekovi

Perut se može lečiti i biljnim lekovima, poput šampona i maski s dodatkom prirodnog antiseptika – čajevca. Savetuje se da kosu isperete i čajem od timijana ili ruzmarina. Crveni luk će takođe pomoći u uklanjanju peruti zbog sumpora u svom sastavu, a koristite ga svežeg tako što ćete prepolovljenim lukom istrljati teme.

4. Značaj ishrane

B vitamin važan je saveznik u borbi protiv peruti, a pronaći ćete ga u mesu pernatih životinja, ribe i zelenom lisnatom povrću. Detoksikacija organizma uz pomoć čaja od nane takođe će umanjiti perut.

5. Što manje češljanja

Kod češljanja dugim potezima provlačite četku od korena prema vrhovima, kako bi se sebum s kože glave pravilno rasporedio. Oštri češljevi i plastične četke s puno čekinja dodatno će oštetiti kožu glave i pogoršati problem, pa je bolje koristiti četke s prirodnim materijalima poput drva i prirodnom dlakom. Kosu češljajte jednom dnevno, savetuju stručnjaci.

Izvor: 24sata.hr

Tagovi: