Namirnice za miran san

by | novembar 9, 2013

Ako imate problema sa snom, često se budite, ne spavate čvrsto i želite taj problem, barem donekle, da rešite prirodnim putem, onda vam ove zdrave namirnice mogu biti od pomoći, u kombinaciji ili posebno. Devedeset minuta pre spavanja od njih napravite par laganih zalogaja, ne jačih od 150-200 kalorija i telu ćete pomoći da se što pre opusti.

am_79215_4290581_247816

Banana
Zasluženo je na prvom mestu. Ako postoji neka strogo prirodna namirnica koja može biti alternativa tabletama za spavanje, onda bi to bila banana. Magnezijum koji sadrži opustiće mišiće i tako umiriti telo.

Čaša toplog mleka
Mleko sadrži triptofan, amino kiselinu koja umiruje i sadrži kalcijum koji mozgu pomaže da koristi triptofan. Osim toga, psiholozi su zaključili da sama pojava čaše toplog mleka deluje umirujuće na našu psihu.

Med
Bolje od čaše toplog mleka pred spavanjem je čaša toplog mleka sa kašičicom meda. Previše šećera će razbuditi i uznemiriti, ali sasvim malo glukoze javiće vašem mozgu da isključi oreksin, neuro prenosnik koji je odgovoran za budnost tokom dana.

Pečeni krompir
Jedan mali pečeni krompir neće preopteretiti probavni sistem, ako ga uzmete najmanje sat i po pre spavanja, a pomoći će vam da bolje zaspite. Sastojci u ovoj namirnici otkloniće kiseline koje ometaju triptofan, amino kiselinu koja umiruje, da deluje.

Bademi
Samo šaka badema sat do sat i po pre spavanja dovoljna je za miran san. I bademi sadrže dva relaksirajuća elementa o kojima ovde govorimo – magnezijum i triptofan.

Izvor: Portaloko.hr

Tagovi: