NAUČNO OTKRIĆE: Sperma od matične ćelije?

by | avgust 24, 2009

 

lepota i zdravlje oplodnja spermatozoidi

 

Vest da je u laboratoriji, po prvi put, stvorena ljudska sperma izazvala je pravu bujicu zahteva za preciznijim i stvarnim dokazima otako senzacionalnom uspehu genetičara.

Jer, ako dalji testovi pokažu da je sperma „odgajena“ u laboratoriji u potpunosti identična sa prirodnom, biće ključni detalj za razumevanje muške neplodnosti.

 

Genetičar Karim Najernija sa Univerziteta u Njukaslu, u Velikoj Britaniji, s grupom saradnika, tretirao je muške matične ćelije različitim supstancama koje su ih najpre pretvorile u matične ćelije zametka a zatim u spermatogonialnu matičnu ćeliju. Ove su se, zatim, podelile da bi se stvorili „haploid“ spermatociti sa samo 23 hromozoma koji su uvedeni da sazrevaju u spermi – javio je časopis Nju sajentist.


Međutim, mnogi genetičari zahtevaju više dolaza. „Iako je ustanovljeno da neke ćelije sperme imaju ‘repove’ i u stanju su da ‘plivaju’ to još uvek nije dokaz normalnosti“ – upozorava genetičarka Robin Lovel-Badž koja istražuje detalje stvaranja sperme u Nacionalnom institutu za medicinska istraživanja Velike Britanije u Londonu.

Tagovi: