NE GRICKAJTE ispred televizora!

by | avgust 28, 2009

 

lepota i zdravlje grickalice dijeta

 

Ako televiziju gledate do 10 sati nedeljno, izbacite „grickalice“ dok je gledate, redovno radite vežbe i hodate bar 30 minuta dnevno, možete smanjiti rizik od zdravstvenih problema koje nosi višak kilograma.


Veoma je važno da ljudi shvate da su izloženi ovoj vrsti opasnosti, a da to zapravo i ne primećuju„, izjavio je u Njujorku dr Frank Hu sa univerziteta Harvard.

Istraživanje pokazuje da stajanje ili dvočasovno dnevno hodanje po kući utiče na smanjenje opasnosti od gojaznosti za devet procenata, a od dijabetesa za 12 odsto. Svaki sat brzog hoda u toku dana smanju rizik od gojaznosti za 24, a od dijabetesa za 34 odsto.


Prema istraživanjima iz 2007. godine, u SAD muškarci provedu oko 29 sati nedeljno ispred TV, a žene oko 34 sata.
„Osoba čiji je BMI indeks težine veći od 30 smatra se gojaznom. Reč je o indeksu koji označava odnos telesne težine u kilogramima i visine. što se više vremena provodi sedeći ispred TV prijemnika, to je veći BMI“, kaže dr Hu.


Na udaru gojaznosti prouzrokovane pasivnosću, uglavnom vremenom provedenim ispred televizora, nisu samo odrasli već i deca. Po rečima dr Suzan Janovski, eksperta Nacionalnog instituta za zdravlje, broj dece i adolescenata u SAD, čija je težina veća od normalne, tri puta je veći u odnosu na stanje iz 1960. godine. S tim u vezi je i porast broja obolelih od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, poremećaja u radu jetre, nesanice.


Tekst: Fonet

Tagovi: