Oprez kod parfimiranih IGRAČAKA za decu

by | mart 24, 2010

Više od 2.000 hemikalija može da bude upotrebljeno u procesu izrade neke dečije igračkice kao što je npr. zvečka. Jedna od opasnosti koja se javlja po decu – alergije.

igracke

Bilo da se radi o mirisu vanile, jagode ili čokolade, retko ko od nas bi mogao da odoli nekom od ovih mirisa. Ali dokle kod se ovde radi o mirisu nekog kolača ili keksa nije nikakav problem. Ako pak neki od ovih mirisa dolazi iz neke od igračkica za decu, to može biti opasno, jer mnogi od ovih sintetičkih mirisa decu čine osetljivijima na upalu uha, mogu da izazovu alergije ili pak u najgorem slučaju prozrokuju depresije kod deteta.

 

Ovi veštački mirisi, osim toga. decu mame da igračkice stavljaju usta, pri čemu se javlja opasnost da dete proguta neki od delova tog predmeta.

 

Jedna od uredbi Evropske unije već zabranjuje upotrebu 55 sintetičkih mirisa koji mogu da izazovu alergije. Međutim, kako bi podstakli kupovinu plišanih igračkica ili pak zvečki i puzli, industriji dečijih igračaka na raspolaganju još stoji više od 2.500 raznih mirisa. Savet stručnjaka roditeljima je da svojoj deci ne kupuju parfimirane igračkice. Na primer, u obdaništima grada Beča su shodno odredbama Evropske unije izbačene igračke koje u sebi sadrže veštačke mirise.

Tagovi: