Categories U trendu

Oprez, sunce je opasno i van plaže: Zaštitite vas i vaše dete od infracrvenog zračenja

Kada nam stigne leto i visoke temperature, od sunca se treba štititi i kada nismo na plaži, a tokom letnjih meseci naša koža je najviše izložena sunčevom zračenju, koje može da bude veoma opasno i štetno.

Foto: Guliver/Thinkstock

Bez sunca na zemlji nema života, ali koliko god je ono veličanstveno, u određenoj meri je i opasno, naročito zbog potencijalno štetnog zračenja koje nam šalje. Sunce proizvodi elektromagnetske zrake, od kojih je nama vidljiv samo jedan manji deo.

Sunce zrači infra crvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV).

Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54-56% predstavlja IR zračenje, 39% je vidljivo svetlo i oko 5-7% predstavlja UV zračenje.

Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni su infracrveni A zraci (IR-A).

Infracrveno A zračenje (IR-A) predstavlja gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo 7% ukupnog sunčevog spektra.

– Treba biti veoma oprezan sa ultra crvenim A zračenjem. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju, u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala, dolazi do do strukturnih promena u kolagenu koji je, što dodatno značajno ubrzava procese (foto)starenja kože već izazvanog UV-zračenjem. U svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infra crvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka, koji su nam i od ranije dobro poznati (kancerogeni efekat, fotostarenje kože), posebno ukoliko želimo da maksimalno usporimo proces fotostarenja kože izazvanog sinergističkim delovanjem UVA i IR-A zraka- objašnjava prof. dr Mirjana Milinković Srećković sa Klinike za dermatovenerologiju KCS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA