OTKRIĆE: Vežbanje nije rešenje? Šta kaže Dr Feelgood za naš portal?

by | septembar 10, 2009

Ako je verovati nekim istraživanjima, ključ za gubitak kilograma nije vežbanje, nego preraspodela masti u telu. Iako je istina da se vežbanjem sagorevaju kalorije, a sagorevanjem kalorija tope kilogrami, vežbanje ima još jedan neželjen učinak – stimuliše glad. Takva otkrića mogla bi da rezultiraju novim pogledom na dijetalni stil života.

sasa plecevic dr feelgoodU vezi sa ovom temom, pozvali smo jednog od naših najvećih fitnes stručnjaka, Sašu Plećevića.

Naravno da je bitno šta i koliko jedemo, ali je vežbanje ključ dobrog izgleda. Treba vežbati i hraniti se zdravo. Pet puta dnevno, sa obaveznim voćem između obroka. Logično, ukoliko unesete više kalorija nego što ste potrošili, vežbanje neće imati efekta, ali ukoliko uzimate zdravu hranu, dosta voća i povrća, i pri tom se trošite, uskoro će doći do željenog efekta. Znači, bez prežderavanja, jedite samo onoliko koliko vam je potrebno, i naravno vežbajte„, rekao je za portal Saša Plećević poznatiji kao doktor Feelgood.

Međutim, vežbanje ipak ne može ukloniti onoliko kalorija koliko bismo mi hteli. Naučnici sa Harvarda kažu da ako bismo uspeli da reprogramiramo mast u telu na način da proizvodi manje štetne učinke, rešili bismo problem zauvek.

Većina stručnjaka za gojaznost sada veruje da je česta fizička aktivnost manjeg intenziteta, puno bolja opcija od povremenih odlazaka u teretanu. Stručnjaci poručuju da je kod gubljenja kilograma puno važnije ono šta jedemo, nego koliko jedemo. Ali to ne znači da ne treba vežbati. Treba pre svega paziti šta i koliko jedemo i vežbati umereno.

 

Tekst: Jovana Pešalj

Tagovi: