Otkrijte iznenađujuće koristi majoneza

by | novembar 13, 2013

Majonez je možda vaš omiljeni dodatak jelima, ali, osim u kulinarstvu, možete ga iskoristiti i u neke druhe svrhe – na primer u kozmetici ili domaćinstvu. Otkrijte sedam iznenađujućij koristi majoneza.

majonez

1. Ukoliko va, se žvakaća guma zapetlja u kosu, lako je možete odstraniti majonezom. Zapetljani čvor obilno namažite majonezom i ostavite 2-3 minuta, a potom nežno gustim češljem uklonite žvaku.

2. Pre manikira, prste umočite u posudu s majonezom, te ih držite oko pet minuta kako bi nokti i kožica oko njih omekšali.

3. Crteže kojima vaš mališan „ukrašava“ zidove takođe možete ukloniti pomoću majoneza. Na svaku mrlju nanesite majonez u tankom sloju, sačekajte da odstoji i prebrišite suvom čistom krpom.

4. Nalepnice s metalnih, drvenih ili plastičnih površina moguće je bez vidljivih oštećenja ukloniti pomoću majoneza. Postupak je jednostavan: majonez obilno premažite preko nalepnice (masnoća će omekšati lepak), nakon čega je dovoljno krpom preći preko površine.

5. Majonez uspešno uklanja prašinu s listova kućnih biljki. Suvu krpu umočite u majonez i prebrišite svaki list. Na ovaj način postići ćete sjaj, te istovremeno sprečiti taloženje prašine na listovima barem neko vreme.

6. Mrlje od čaša na drvenom stolu ukloni će sloj majoneza. Dve do tri kašike majoneze nanesite na mekanu krpu ili papirni ubrus i premažite mesto na stolu gde su se pojavile mrlje. Lagano prstima utapkajte i pritisnite krpu na površinu stola. Ostavite da deluje 15 minuta ili duže ako je potrebno, a zatim obrišite višak majoneza.

7. Sastav majoneza hranljiv je za nokte: sprečava nastanak zanoktica i ubrzava njihovo zaceljivanje. Barem tri puta nedeljno na ruke nanesite majonez, sačekajte da koža upije i ruke isperite u jabukovom sirćetu kako biste neutralisali miris majoneza.

Izvor: zadovoljna.hr

Tagovi: